Pinkpop 2008 het verslag

Inmiddels ligt het festival weer achter ons. Het was de succesvolste editie en alle mogelijke records zijn verbroken! Helaas hebben we niet alle shows kunnen zien, maar hier toch een indruk van het festival.

Vrijdag

Op vrijdag was het Flogging Molly die op het hoofdpodium meteen de sfeer er goed in kreeg. Deze Ierse Folk band weet hoe je een groot publiek warm moet krijgen en dat lukte goed. Na verder optredens van o.a. Incubus, Porcupine Tree en de strakke set van Alter Bridge was het de beurt aan Metallica.

Volgens geruchten die op het festival de ronde deden, werden alle bandleden apart via helicopters naar het Pinkpop terrein gevlogen vanuit duitsland omdat ze daar eerst nog moesten spelen. Na het optreden op Pinkpop werden ze weer teruggevlogen om de volgende dag in Engeland neer te strijken.

De show begon erg goed met veel nieuwere nummers, die ze bijna een uur lang speelden. Bij het 2e deel van het optreden werd het vuurwerk uit de kast gehaald, wat veel oe’s en aa’s als gevolg had. Het indrukwekkende ’One’, vooraf gegaan door een vuurwerkshow, zorgde bij zeker elke festivalbezoeker voor kippenvel!

Na de vette show van Metallica gingen de dagbezoekers weer naar huis, maar de campinggasten hadden nog een after-party te vieren in een van de tenten op de camping. In de tent op camping B werden de Opposites opgetrommeld om de uitermate lekkere sfeer erin te houden. Ook al waren ze er niet zo lang het zorgde wel voor een mooie afsluiting van de dag. Tot ongeveer 3 uur ging het feest nog door, maar met nog 2 dagen te gaan bleven niet alle bezoekers lang.

Zaterdag

’s Morgens werden veel mensen gewekt door de koffie-service die Douwe Egberts op veel festivals verzorgd. Tegen een kleine vergoeding krijg je elke dag ’verse’ koffie en een gratis T-shirt. De rijen voor de toiletgebouwen zijn lang, of je moet echt vroeg opstaan, dan kun je zo doorlopen. Nadat iedereen hun ontbijt naar binnen heeft gewerkt en is opgefrist is het tijd om weer richting festivalterrein te lopen. Vanaf camping B is het een klein half uurtje om er te komen, maar het is wel gezellig zo met een grote groep.

Air Traffic en Blood Red Shoes openen de zaterdag op respectievelijk het 3FM Stage en in de Tent. Air Traffic zag er erg goed uit en het was er ook nog niet zo druk dus we stonden redelijk ver vooraan. De erg energieke zanger/gitarist/pianist verbaasde de bezoekers die ze nog nooit gezien hadden positief. Na Air Traffic op naar de tent want daar zou Voicst gaan spelen en die hadden een paar weken geleden nog een vette show in 013, dus die wilden we zeker zien. Helaas misten we Moke, die volgens anderen weer een erg goeie liveshow neer hebben gezet.

Voicst was een verhaal apart, dit was de meest vreemde/leuke/strakke/wazige/roze paashaasige set die we ooit gezien hebben, naja de Bloodhound Gang kan er ook wat van. Maar dit was echt heel erg goed, zowel muzikaal als show kregen ze heel de tent plat. Ze begonnen vrij rustig met een aantal bekende nummers en een drietal blazers kwam het podium op. Midden in hun laatste hit ”Every day I work on the road” stopte ze met spelen en bleven ze doodstil staan. Het was net Madame Tussaud. Opeens kwam Pete Philly het podium op en die deed zijn variant van ”Dazzled Kids” terwijl de band doodstil bleef staan... Na een minuutje of 10 stil staan kwamen ze weer tot leven en speelden keihard het nummer af. Niet veel later kwamen er 2 roze paashazen het podium op die nogal druk hun ding deden en er werden een aantal opblaasbeesten het publiek in gegooid. Dit leidde tot een feeststemming en veel enthouisiasme in het publiek. De band deed ook nog een nummertje met Kypski van C’mon & Kypski. Of dit nog niet genoeg was kwamen er ook nog raketijsjes voor het publiek tijdens de nieuwste single ”feel like a rocket”. Kortom een supervette show die veel extra fans heeft opgeleverd.

Na Voicst zou KT Tunstall op het hoofdpodium spelen, maar ze was meer aan het praten dan spelen. Hoewel het wel goed ontvangen werd door het publiek. Verder deze dag waren de Editors als altijd muzikaal perfect, maar weinig show, de Kaiser Chiefs met een hoog in de mast klimende zanger, als vanouds briljant en Justice een erg goede dance-act waar iedereen een keer naartoe zou moeten gaan. Als afsluiter stonden de Foo Fighters op het programma. Hoewel ze een beetje verkouden waren bleek daar niks van op het podium, wat zijn die gasten goed zeg. Niet alleen op de bekende hits als ”Learn to Fly en The Pretender” werd meegestampt maar eigenlijk heel het concert. Een zeer waardige afsluiter voor de zaterdag. Voor de campinggasten waren Kubus en Bang Bang in de tent op de camping te vinden en daarna weer de slaaptenten in.

Zondag

Fiction Plane klonk erg goed in de rij voor de pinautomaten. Dat is een van de dingen die niet goed geregeld zijn op het festivalterrein. 2 pinautomaten voor 60.000 man! Maar goed de sfeer was goed in de rij en het bier was bij de hand. The Wombats op het 3FM stage deden hun ding en al erg goed als beginnende band. Hun ”Joy Division” werd weer keihard meegeblèrd. Gavin DeGraw, Racoon, The Hives en Serj Tankian zorgden ook voor veel applaus en zang vanuit het publiek. Tegen het eind van het festival mocht als een na laatste band The Queens of The Stone Age aantreden. Deze band was wat ingetogen maar zeker ook een aanrader om een keer live te gaan zien. Als afsluiter zou Rage Against The Machine komen. Deze band zorgde in 94 voor de aardbeving en ook dit jaar werd deze trilling weer gehaald. Na veel onbekende en een aantal bekende hits kwam de afsluiter ”Killing in the name of”, waarop het hele publiek spontaan begon te springen en ”zingen”. Dit laatste nummer van het festival vatte het hele weekend samen, vet, energiek, hard en supergoed!
Pinkpop1 Pinkpop1
Pinkpop logo Pinkpop logo