Historisch album van Goirle: Update 4

LAATSTE WEKEN voor PLAATJES van het HISTORISCH ALBUM VAN GOIRLE

Uitgegeven door Albert Heijn, van Hogendorpplein, (met dank) samengesteld met medewerking van de Heemkunde Kring in Goirle.

Wat waren er veel mensen die interesse hadden in dit mooie boek. Maar moet ook gezegd worden, alleen met alle plaatjes erin is het boek nog mooier. Velen hebben inmiddels ook een vol boek, mede dankzij de ruilmogelijkheid die geboden was bij Gemma, Marion, Gerrit en Fons. Ingeleverde plaatjes werden uiteraard weer ingezet voor andere boeken. En wat hadden we het druk en wat waren het supermooie verhalen die we te horen kregen de afgelopen weken  van velen die we hierover hebben gesproken. Dit boek deed wat met de mensen, meer dan ik verwacht had, en zeker in dit vervelende corona-tijdperk. Vele boeken ( inmiddels zijn er al meer dan 250 door de deur gegaan), verdwenen in cadeaupapier onder de kerstboom of op een verjaardag.  Inmiddels staat dit boek in menig boekenkast.

Complete boeken afgeleverd

Vele plaatjes zijn inmiddels door een team  geplakt om de boeken vol te krijgen voor diverse verzorgingshuizen en instellingen. Resultaat:  6 boeken afgeleverd voor de huiskamers bij de Guldenakker, 8 boeken bij het Elisabeth verzorgingshuis, 4 boeken bij het begeleid-wonenhuis “Wings” naast Huize Stella, 1 boek bij GSBW ouderen, 4 boeken bij de dagzorg in Diessen en 3 boeken bij Convivio dagzorg in Tilburg, waar meerdere Goirlenaren verblijven.

Allen waren er heel blij mee. En hopelijk kunnen alle bewoners genieten van deze mooie boeken.

Weet je nog van toen

En wat er dan daarna gebeurde, bij het inplakken of doorkijken van dit boek. Er kwamen vele verhalen van vroeger los. Verteld door de ouderen en hiermee de historie doorgevend aan kind of kleinkind. Men genoot van dit boek, en  van de verteller(ster) van de verhalen over vroeger. 

Het ging ook regelmatig  over Jantje, van Pietje van Keesje van Mina. Over weet je nog van toen...

Het ging over de omgeving van Goirle, over de veranderingen. Over weet je nog van toen... Het ging ook over kerken, dorpen, weerstand tegen de gemeente Tilburg. Over weet je nog van toen...

Over de Olympische sporters van toen en nu, over bekende Goirlenaren, over scholen en  verdwenen winkels, bedrijven.  Over van alles ….. weet je nog van toen... Dat waren vooral de onderwerpen van gesprek in de huiskamers en verzorgingshuizen. En wat was dat goed om te horen.

Opgehaald fantastisch bedrag

Het geld wat me hiermee opgehaald hebben momenteel ca. € 2800,00 werd  gebruikt voor een paar doelen in Goirle e.o. We willen iedereen dan ook hartelijk bedanken voor hun plaatjes of extra geldbijdrage en ben ervan verzekerd dat ze ook voor de hier genoemde doelen gebruikt zijn.

Bij de voedselbank liep het de 1e keer niet helemaal zoals afgesproken, daar is nu een andere oplossing voor gevonden, daarover volgende week meer. Daarnaast is er ook een bedrag van €500,00 overgemaakt naar Stg. Leergeld Goirle & Riel. Mogelijk wordt er nog een ander doel meegenomen afhankelijk van de laatste opbrengst.

Historie plots in de belangstelling

Het viel me op dat de interesse in de historie van Goirle en Riel  erg groot was. Jong en oud stond aan de deur om een boek te kopen. Geweldig. Voor mij persoonlijk vielen vooral speciale ijkpunten in dit boek op, die tegelijkertijd een niet te vergeten periode markeren in de geschiedenis van Goirle en Riel.  Zoals daar zijn de 1e wereldoorlog, de 2de wereldoorlog, de weerstand tegen samensmelting met buurgemeente Tilburg, de corona-pandemie en daardoor de gesloten grens met buurland België, Sinterklaas nog met zwarte pieten, carnaval en zo nog meer.

Heb je inmiddels nog meer belangstelling in de geschiedenis van Goirle en Riel, dan kan ik je aanraden om lid te worden van de Heemkunde-kring Goirle waar je voor een luttel bedrag á € 23.50 per jaar lid kunt worden en aan een aantal activiteiten kunt deelnemen. Kijk eens voor meer info bij http://www.heemkundekring-goirle.nl

Laatste poging om dit mooie boek te bemachtigen of vol te krijgen

Ook ik heb, na alle activiteiten die we gehad hebben om het boek samengesteld te krijgen, vaak het boek in mijn handen gehad en doorgebladerd. We hebben nog duizenden plaatjes over, maar een tekort aan de nrs.10-45-48-61-64-99-109-201-203. Andere nrs. om uw onvolledig boek te vullen zijn er nog wel.

We hebben ook nog enkele boeken als compleet pakket aan te bieden voor de prijs van € 10,00. Volgeplakte boeken zijn € 15,00 (er zit per boek 1 uur werk voor het inplakken bij). Boeken zullen nog alleen te koop zijn bij Gemma v.d. Klundert (zie contactadres onderaan dit bericht), waar ook alle resterende nummers nog opgevraagd kunnen worden.

WAT WAS HET EEN MOOIE ACTIE en WAT HEEFT HET VEEL TEWEEG GEBRACHT.

Ontroerende reacties kreeg ik waarbij wel eens kippenvel op mijn lijf stond. Al deze reacties hebben me dan ook het gevoel gegeven dat wat we allemaal samen voor elkaar hebben gekregen een heel goede zet was, waar nog veel mensen lang van kunnen genieten. Albert Heijn zorgde in dit geval voor jong en oud. CHAPEAU Albert Heijn, van Hogendorpplein,  dank voor jullie bijdrage als uitgever. Zonder jullie hadden we dit niet kunnen doen. Dank voor alle donaties in de vorm van dubbele plaatjes of extra geldbedrag.  Dank voor alle hulp.

Aanvraag plaatjes of aankoop compleet boek bij:

Lijsterbeshof 9 (zijstraat Hazelaarpark) of: famvdklundert@gmail.com

Gemma v.d. Klundert- Bertens (initiatiefneemster boek)

historisch album historisch album