Luca van Strien 24.000ste Goirlenaar

Vader Mike terug naar zijn roots

“Eigenlijk was het tijd voor zijn middagdutje” lacht moeder Anouk (33), maar vooralsnog timmert haar peuter Luca (2) er vrolijk op los. Zich niet bewust van het wapenfeit de 24.000ste inwoner van de gemeente Goirle te zijn, gaat de vrolijke, blonde krullenbol helemaal op in het bevestigen van een koperen plaatje met inscriptie. Samen met vader Mike (39) werd de mijlpaal afgelopen zaterdag bij Heemerf de Schutsboom onder belangstelling van familie, vrienden, kennissen en politici feestelijk op de picknicktafel geschroefd. Volgens burgemeester Mark van Stappershoef die de kleine Luca speciaal welkom heette, staat die tafel symbool voor ‘goed toeven’ in de gemeente Goirle.

 

DOOR WILMA ROBBEN

 

Van 900 naar 24.000

Vanaf de zelfstandigheid met 900 inwoners in 1803 kent Goirle een gestage groei. Deze gaat meestal gepaard met enkele tientallen per jaar. In 1997 is sprake van een uitzonderlijke groei. Daardoor werd de mijlpaal van de 20.000ste inwoner nooit gevierd. Vanwege de gemeentelijke herindeling kwamen er ongeveer 2.400 Rielenaren bij en steeg het aantal in één klap naar 22.000 inwoners.

Volgens burgemeester Van Stappershoef gaat de groei de komende jaren door en komen er met het gereedkomen van 1.500 nieuwe woningen aan de Zuidrand, Bakertand, in kleinere projecten en inbreidingslocaties, naar verwachting nog 3.000 inwoners bij.

Top 50

Wat Verstappershoef zijn gehoor graag meegeeft is dat het in onze gemeente ‘goed toeven’ is. Dat Goirle jarenlang behoort tot de top 50 beste gemeenten volgens het magazine van Elsevier, én dat binnenkort de uitslag bekend wordt van de tweejaarlijkse burgerpeiling, een tevredenheidsonderzoek op initiatief van de gemeente Goirle zelf. “Je kunt wel groeien, maar de kunst is om de kracht van Goirle niet te verliezen. (…) Daarom is de gemeenteraad bezig met een heroriëntatie. Wat blijft goud, wordt zilver, of brons, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit? Dat heeft te maken met de financiële druk van de afgelopen paar jaar. (…) Laat je niet meeslepen door tijdelijk zwaar weer of hijgerige media die graag een discussie aanzwengelen over de zelfstandigheid. We moeten onze geschiedenis koesteren en besturen in lange lijnen.”

Het is geen toeval dat de picknicktafel op het terrein van Heemerf de Schutsboom is geplaatst. Eraan zittend zie je in één oogopslag het verleden (erf, museum, wevershuisje en de graanmolen de Wilde in het Molenpark) verbonden met de toekomst (spelende kinderen in het Molenpark en kinderboerderij).

Ballenfrutter

Geboren als Ballenfrutter verhuisde vader Mike van Strien op 8-jarige leeftijd naar Tilburg. Inmiddels is de oud-chef-kok werkzaam als manager bij een visspeciaalzaak. Het Tilburgse appartement werd te klein en sinds 1 oktober ingeruild voor een huis in Goirle. “Na een druk leventje in het centrum van Tilburg kwam Goirle weer in beeld”, aldus Mike.

Goedlachse en fotogenieke Luca geniet met volle teugen van alle aandacht. Hij is in Goirle volop aan het ‘integreren’. Zijn oefenprogramma bij de kinderopvang Avonturiers zit er op. Luca is zelfs al ingeschreven bij basisschool Den Bongerd.

508694_ 508694_