Brabant Bokaal voor Goirlenaar Jan van Eijck en voor Jacques Rovers en Liesbeth Schreuder

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant kent de Brabant Bokalen 2021 toe aan Jacques Rovers, Liesbeth Schreuder en Jan van Eijck. De onderscheiding wordt sinds 2008 jaarlijks toegekend aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor cultuur en natuur in de provincie.

 

Jacques Rovers (Breda) ontvangt de Brabant Bokaal voor zijn grote bijdrage aan het in kaart brengen van de ontwikkeling van de flora en vegetatie in de regio West-Brabant en zijn inspirerende overdracht van deze kennis.

 

Liesbeth Schreuder (Waalre) krijgt de onderscheiding voor haar grote, gepassioneerde inzet voor de beeldende kunst in Eindhoven en omgeving.

 

Jan van Eijck (Goirle) wordt geëerd voor zijn jarenlange verdiensten voor en vele publicaties over de historie en het cultureel erfgoed van Brabant, en Goirle in het bijzonder.

 

De gemeente Goirle droeg Jan van Eijck voor en is trots en blij dat het Prins Bernhard Cultuurfonds de voordracht heeft gehonoreerd. Burgemeester Mark van Stappershoef: “Het is zeer verdiend dat Jan van Eijck deze prestigieuze Brabantse onderscheiding krijgt uitgereikt. Jan is voorzitter van onze Heemkundekring en ons 4 mei comité, maar hij is vooral  een inspirerende en deskundige ambassadeur van het cultureel erfgoed en de geschiedenis van Goirle en onze omliggende dorpen. Al vele jaren is Jan actief met publicaties, lezingen en presentaties. Ook verzorgt hij vele rondleidingen,  onder meer rondom de Gôolse Geheimen. Jan is een enthousiast verteller en ‘unne echte Brabantse mèèns’ die naadloos thuishoort in het bijzondere gezelschap van de Brabantse Hoeders. Ik ben ontzettend trots en blij dat het Prins Bernhard Cultuurfonds onze voordracht heeft gehonoreerd, waardoor een Goirlese inwoner wordt toegevoegd aan de indrukwekkende lijst van laureaten van de Brabant Bokaal”.

Uitreiking

Op maandag 6 december aanstaande reikt Ina Adema, commissaris van de Koning en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, de Brabant Bokalen 2021 uit. Dan worden ook de Brabant Bokalen van 2020 overhandigd aan Pieter van den Broek, Ineke Strouken en Tony Vaessen. Vanwege de coronamaatregelen was de bokaaluitreiking van vorig jaar uitgesteld tot een later moment.

Brabant Bokaal en Brabantse Hoeders

De Brabant Bokaal is sinds 2008 een eerbetoon aan personen die zich als vrijwilliger op meer dan bijzondere wijze inzetten voor de Brabantse cultuur en natuur. Jaarlijks worden maximaal drie personen met de Brabant Bokaal onderscheiden. De bokaal en de bijpassende draagspeld zijn ontworpen en gemaakt door de Brabantse kunstenaar Eelco Veenman.

De ontvangers van de Brabant Bokaal hebben zich verenigd in Stichting De Brabantse Hoeders. De hoeders kiezen jaarlijks in samenspraak met het Cultuurfonds een nieuw cultureel en Brabant-breed project. Iedereen kan kandidaten voor de Brabant Bokaal voordragen.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant is een van de twaalf provinciale afdelingen.

www.cultuurfonds.nl/noordbrabant

dhr Van Eijck (002) dhr Van Eijck (002)