In de Naturentuin op Nieuwkerk

ingevoerd op 13-08-2018

Gezondheid en welzijn bevorderen door natuurcontact
Veel mensen kennen de natuur als een plek om tot rust te komen en te herstellen van de dagelijkse drukte. Stress en aandachtsmoeheid spelen een belangrijke rol in het ontstaan van lichamelijke en psychische aandoeningen. Ook wetenschappelijk is bewezen dat contact met natuur een positieve invloed heeft op onder meer het immuunsysteem, stemming, concentratie en zelfdiscipline.
Marjo van Puijenbroek bood dit voorjaar voor het eerst een aantal activiteiten aan onder de noemer Natuurlijk Aanwezig in de Naturentuin in Goirle. De activiteiten in het voorjaar zijn positief ontvangen daarom zijn de activiteiten ook voor het najaar gepland. Een introductieochtend, een training en wandelmeditaties in elk seizoen.
Tijdens de introductie ‘Natuurlijk Aanwezig’ presenteert Marjo resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar het effect van de natuur op onze fysieke en mentale gezondheid. Daarna ga je zelf ervaren wat het onderzoek heeft uitgewezen. Gedurende een geleide wandeling door de Naturentuin zul je merken hoe de combinatie van de natuur en de inzet van zintuigen het mogelijk maakt om jouw aandacht te focussen en aanwezig te zijn bij dat wat er in het moment toe doet.
Tijdens de training ‘Natuurlijk Aanwezig’ krijg je diverse handvatten om werkelijk aanwezig te zijn in het moment en waar te nemen zonder te oordelen over dat wat je waarneemt. Jouw voeten die contact maken met de aarde, de wind langs je gezicht, de geuren, de geluiden, kleine details waar je gewoonlijk overheen kijkt. Als je echt aanwezig kunt zijn in de natuur, ervaar je eenheid en zijn er geen vragen meer. Met een diepe ontspanning als resultaat. De natuur helpt je, die vaardigheid eigen te maken, zodat je deze ook kunt gebruiken in je dagelijks leven.
Tijdens de seizoenswandeling zullen we stilstaan bij de specifieke energie en kwaliteiten van het betreffende seizoen. De seizoenen vormen een prachtige leidraad voor ons ‘drukke’ mensen. Elk seizoen heeft haar eigen energie die we terugzien in de natuur en ook in ons leven. Laat de natuur je inspireren en leren over de kwaliteiten van elk seizoen. En wat de energie van het seizoen jou te vertellen heeft ten aan zien van jouw leven. Gedurende een wandelmeditatie door de Naturentuin komen vragen aan bod met betrekking tot je leven die passen bij het betreffende seizoen. De natuur zal zonder oordeel helpen de antwoorden te vinden door je zuiver te spiegelen en te inspireren, de inzichten neem je mee in je dagelijks bestaan.
De Naturentuin in Goirle is een ecologische belevingstuin waar naast een grote biodiversiteit het contact van mens en natuur centraal staat.
De introductieochtend is woensdag 22 augustus. Opgave hiervoor kan tot 19 augustus.
De training start 5 september opgave hiervoor kan tot 1 september.
Meer informatie op https://marjovanpuijenbroek.nl/ en www.naturentuingoirle.nl

naturentuin naturentuin
naturentuin2 naturentuin2