Lezing Golse Genen, dinsdag 15 mei 2018 om 19.30 in de Guldenakker Goirle

Arm en Rijk in de Genealogie; Door Anton Neggers

Anton Neggers gaat met ons op zoek naar de leefomstandigheden van onze voorouders. Waren ze gefortuneerd of behoorden ze tot de lagere klasse? Wat waren hun bezittingen en waar verdienden ze hun brood mee? Neggers geeft in zijn lezing uitleg over waar je moet zoeken om antwoorden hierop te vinden en welke bronnen je daarvoor kunt gebruiken.

De Toegang is Gratis.

“De geschiedenis van een of andere gewone familie, hoe nederig ook, over vijf of zes generaties volledig vertaald, zou een beter beeld geven van de toestand en de vooruitgang der maatschappij dan de meest doorwrochte verhandeling” Robert Southey (1774-1843)

Een stamboom is méér dan een verzameling namen, data en plaatsen. Er zijn veel manieren om van een stamboom een uitgebreide familiegeschiedenis te maken. Bijzondere bronnen, historisch onderzoek, maar ook uw eigen familiearchief kunnen u daarbij helpen. In een familiegeschiedenis spelen niet alleen mensen, maar ook hun bezittingen, levensomstandigheden en belangrijke gebeurtenissen een rol.

In deze lezing staat het thema “arm en rijk” centraal. We kijken hoe we bezit en welvaart kunnen terugvinden in de archieven. Aan de orde komen onder andere eigendom, armenzorg, belastingen en de bronnen waarin we hiervan sporen kunnen terugvinden.

Anton Neggers (Boxtel, 1959) is jurist en werkzaam in het hoger beroepsonderwijs.

Als genealoog en regionaal historicus is hij met name gespecialiseerd in de geschiedenis van de Meierij van ’s-Hertogenbosch. Hij is voorzitter van de afdeling Kempen- en Peelland van de Nederlandse Genealogische Vereniging, en van de Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot.

Anton publiceert over genealogie en regionale geschiedenis, over onderwerpen als het plaatselijk bestuur in de achttiende eeuw, de politieke reformatie en strafprocesrecht. Zijn artikelen verschenen onder andere in Campina, de Brabantse Leeuw, In Brabant en Gens Nostra. In 2007 verscheen zijn boek Schelmen en Hontsvotten Werck, over de moord op de drossaard van Oirschot in 1735.

golse genen1 golse genen1
golse genen2 golse genen2
327972_ 327972_