Confetti-Café brengt het Gôolse carnaval in de huiskamer

ingevoerd op 04-02-2018

Op carnavalszondag en –maandag vanuit Bar ’t Kelderke
Carnaval is een feest voor iedereen, jong of oud, dat maakt niet uit. Toch is niet iedereen in de gelegenheid om carnaval te vieren. Zeker de mensen die een beperking hebben of om andere redenen aan huis gekluisterd zijn. Zij moeten het hebben van TV beelden van optochten en programma’s van Omroep Brabant als ‘Fijnfisjenie café en ‘Carnaval on route’. In Goirle kunnen deze mensen dit jaar op de zondag en maandag van carnaval genieten van een nieuw evenement in Ballefruttersgat en Kaaiengat, het Confetti-Café. Vanuit Bar ’t Kelderke aan het Oranjeplein zendt de L.O.G. een gevarieerd programma uit, waardoor de thuisblijvers een indruk krijgen van de carnavalsactiviteiten in hun dorp.
Op de verjaardag van zijn zoon, nu Jeugdprins Nick Frutje d’n Irste, liet Roland Otten (45) aan Ludwig Tannenbaum (47) weten dat hij met de gedachte rondliep om tijdens de carnavalsdagen iets nieuws in Goirle te organiseren.

Fruttersfist

Een dergelijke gedachte is voor Roland Otten niet vreemd, want hij is één van de initiatiefnemers van ’t Fruttersfist. Zo begon 18 jaren geleden in zijn brein ’t Fruttersfist. Dit carnavalsfeest begon 18 jaren geleden met ca. 100 bezoekers per avond en nu vieren ruim 1500 jeugdigen iedere avond in Mainframe hun carnavalsfeest. Daarnaast runt Roland al meer dan 10 jaar Root events. Zijn eigen organisatie en entertainmentbureau. Roland vertelde aan Ludwig dat hij een mix wilde van ‘Fijnfistjenie café’ en ‘Carnaval on route’, programma’s die gemaakt worden door Omroep Brabant. Bij Ludwig was hij aan het juiste adres, want Ludwig is bestuurslid van de L.O.G. en tevens technisch medewerker. De lokale omroep was net digitaal gegaan, had vele nieuwe medewerkers en zocht naar nieuwe programma’s. Omdat dit zich afspeelde in december 2016 was de tijd te kort om de kersverse plannen al enkele maanden later met carnaval te realiseren. Het vizier werd gezet op carnaval 2018.
Opnames uit het dorp
Roland Otten: “De opzet is om vanuit een vaste locatie gedurende een bepaalde tijd een carnavalsprogramma, met muziek en artiesten, uit te zenden. Afwisselend zullen ook beelden worden getoond van opnames uit het dorp.” Ludwig Tannenbaum: “Aangezien de L.O.G. over beperkte financiële middelen beschikt, hadden we al snel het idee dat we klein moesten beginnen.” Beide heren bekeken enkele locaties in Goirle en zo kwamen ze ook bij Bar ’t Kelderke op het Oranjeplein, naast het Medisch Centrum. Tijdens het eerste gesprek met voorzitter Ruud Bertens was deze direct enthousiast. Toen ook de medewerkers van ’t Kelderke groen licht gaven, kon de verdere uitwerking van de plannen beginnen. Op dat moment sloot Ronald Wilmsen van Bar ’t Kelderke aan bij de organisatie. Ludwig Tannenbaum: “We zijn toen gaan brainstormen en vonden uiteindelijk 2 dagen uitzenden voldoende en dat was ook voor de L.O.G. mogelijk. Zo kwamen we aan het volgende schema: de eerste uitzending op carnavalszondag van 14.30 tot 20.30 uur en de tweede uitzending op maandag van carnaval met dezelfde uitzendtijden.”
Het programma
Roland Otten: “Op zondagmiddag 11 februari komt om 15.45 uur Prins Martijn d’n Irste van ’t Ballefruttersgat het Confetti-Café officieel openen. Daar zal zeker wel wat confetti aan te pas komen. Tijdens de zes uren durende uitzending wordt op beide dagen natuurlijk veel carnavalsmuziek gedraaid.” Maar er zijn ook over beide dagen verspreid diverse optredens. Zo hebben de volgende artiesten/groepen hun medewerking (onder voorbehoud) toegezegd: Vèrrèkkes Blààuw, Johny Purple, Frank Smeekens en Dubbel Feest. En daar kunnen nog anderen bij komen. Het Confetti-Café is voor iedereen vrij toegankelijk. Iedereen kan zo maar even binnen lopen om van de muziek en een drankje te genieten. Heeft iemand of een groep iets te melden of wil iemand zelf iets zingen, een mop vertellen of wat dan ook, dan is dat mogelijk. Ludwig Tannenbaum: “De opnames vanuit het Confetti-café worden afgewisseld met reportages uit het dorp. Medewerkers van de L.O.G. maken opnames en deze zenden wij dan vanuit ’t Kelderke uit. Maar heeft iemand zelf een leuke opname gemaakt met een smartphone, dan kijken wij of we die ook uit kunnen zenden. Het is dus voor iedereen twee dagen mogelijk om even binnen te lopen, rond te kijken en te genieten of zelf een bijdrage te leveren aan het programma.
Kom gerust even binnen
De organisatoren van het Confetti-café hopen dat vele dorpsgenoten op de zondag en maandag even binnen komen. En door de uitzending via de L.O.G. (op Ziggo 44 en www.lokaleomroepgoirle.nl/live) kunnen op deze dagen vele thuisblijvers genieten van een mooi carnavalsprogramma en zien wat er tijdens deze dagen allemaal in ’t Ballefruttersgat en Kaaiengat gebeurt. En als alles naar tevredenheid verloopt, ‘kinderziektes’ daargelaten, dan hoopt de organisatie met carnaval 2019 en de jaren daarna met een nog mooier en beter Confetti-café voor de dag te komen. De eerste plannen voor volgend jaar borrelen al weer op.

Kom dus naar het Confetti-café en doe gewoon mee, want, zoals het carnavalsmotto 2018 in ’t Ballefruttersgat luidt, Dè zie’k gèère!.
JS

confetticafe1 confetticafe1