SCAG mag later aflossen

ingevoerd op 20-10-2016

Het college van B&W heeft besloten dat de stichting Sociaal-Culturele Accommodaties Goirle (SCAG) haar aflossingsverplichting van de leningen uit 2009 en 2010 met veertien maanden mag opschorten tot 1 januari 2018. Zodoende heeft ze meer tijd om de financiële situatie onder controle te krijgen. Daarnaast gaat het college in gesprek met de stichting over haar toekomstige financiële situatie en zal ook de raad worden betrokken bij het vinden van een structurele oplossing.

Financiële zorgen
SCAG heeft een brief gestuurd over haar financiële zorgen. Eerst leek de stichting goede resultaten te kunnen laten zien, omdat de bezoekersaantallen stegen, net als het aantal activiteiten. Ook was ze steeds nadrukkelijker aanwezig in het culturele leven. Helaas leidde dit niet tot een blijvend financieel succes. Want de huur- en sponsorinkomsten lopen terug, de kosten lopen op voor personeel en pensioenen en de kapitaallasten moeten worden vergoed. SCAG verwacht dat de financiële zorgen blijvend zijn en vraagt daarom om structurele en duurzame oplossingen.

Cijfers
De jaarrekening van 2015 is afgesloten met een negatief resultaat van € 13.910,00. Dit is vooral veroorzaakt, omdat een grote huurder is vertrokken en het SCAG er nog niet in geslaagd is dat verlies volledig op te vangen. Voor 2016 wordt een tekort geprognosticeerd van € 30.000,00 en de begroting van 2017 sluit met een tekort van € 33.530,00. Dat wordt nog steeds voornamelijk veroorzaakt door de lagere opbrengsten variabele huur.

Leningen
Aan de Stichting SCAG zijn in 2009 en 2010 leningen verstrekt in verband met de nadelige saldi van de jaarrekeningen 2008 en 2009 en de ongunstige financiële situatie waarin SCAG toen verkeerde. Het college heeft besloten om de aflossingsverplichting met veertien maanden op te schorten tot 1 januari 2018, om de stichting meer tijd te geven om de financiële situatie onder controle te krijgen.

Structurele oplossing
Samen met stichting SCAG en de gemeenteraad gaat het college onderzoek doen om te komen tot een structurele en duurzame oplossing van de financiële problematiek.
Stichting SCAG is enorm blij met de weg zoals die nu ingeslagen is en heeft net als het college alle vertrouwen in de toekomst.

 

cul centrum 2 cul centrum 2