Geen gezondheidsrisico's bij spelen op kunstgras

Gemeente Goirle volgt richtlijnen RIVM

De gemeente Goirle heeft met voetbalverenigingen S.V. VOAB en G.S.B.W afgesproken om voorlopig  uit te blijven gaan van de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het standpunt van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). Deze geven aan, dat er geen gezondheidsrisico’s zijn bij het spelen op kunstgras. In Goirle gaat het om de twee hoofdvelden van beide voetbalverenigingen. In Riel ligt een natuurgrasveld.

Wethouder Marijo Immink: ”We begrijpen de bezorgdheid van de ouders. Daarom willen we hier uiterst zorgvuldig mee omgaan en volgen we alle ontwikkelingen en onderzoeken op de voet. Als naar aanleiding hiervan blijkt dat het RIVM de richtlijnen aanpast, dan gaan we opnieuw in overleg met de voetbalverenigingen. GGD Hart voor Brabant deelt het standpunt van het RIVM en de gemeente.”

Onderzoek
In 2008 is door het RIVM onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat. Uit die beoordeling bleek dat de korrels geen risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van mensen die sporten op kunstgrasvelden.  Naar aanleiding van het televisieprogramma Zembla op 5 oktober heeft het RIVM het ministerie gevraagd om alle nieuwe informatie te evalueren. De uitkomsten van Europees onderzoek naar gezondheidseffecten van rubbergranulaat worden begin 2017 verwacht