“Aangenaam kennis te maken…”

ingevoerd op 09-12-2015

Marie-José Frederiks – Bibliotheek Midden-Brabant   

“Wij zijn er om mensen aan het denken te zetten”

 

De tijd dat je alleen bij de bibliotheek kwam om een boek te lezen, ligt vér achter ons. “Wij zijn een bibliotheek van de toekomst. Althans, dat zijn onze ambities. Daarvoor gaan we samenwerking aan met diverse partijen en richten we ons op allerlei vormen van kennis & verhalen delen en het borgen hiervan. We zijn zeker niet meer stoffig, maar nog wel even betrouwbaar als altijd”, aldus Marie-José Frederiks, manager van de bibliotheken in Goirle, Hilvarenbeek, Moergestel en Oisterwijk.

 

“Tijden veranderen en dus veranderen wij mee. Veel mensen denken nog aan de bibliotheek zoals die was toen zij klein waren. Maar inmiddels bieden we veel meer. De ‘bieb’ is een plek waar je dingen doet en waar je dingen haalt. Zo hebben we werkplekken achterin de bibliotheek (Seats2meet) en met regelmaat een Digilab, waar kinderen kennis kunnen maken met nieuwe technieken. Ook organiseren we diverse lezingen. We brengen mensen die iets willen vertellen samen met mensen die iets willen leren, horen en ervaren. Daarnaast borgen we deze verhalen, zodat ze opvraagbaar blijven,” vertelt Marie-José enthousiast.

 

Medialab
“We spelen in op onze rol als betrouwbare partner. De kennis die je bij ons haalt is dubbel gecheckt. Dat is wel zo fijn, in een maatschappij waar iedereen zijn mening en bijbehorende informatie zo maar op internet kan verkondigen. In de bibliotheek leer je wat die informatie op internet waard is en hoe je het op waarde kunt schatten. Je leert omgaan met informatie en leert bronnen te checken. Wie vertelt die boodschap? Waar komt het artikel vandaan? Informatievaardigheid aanleren is écht iets om met jongeren te doen. Op mijn verlanglijstje staat een ‘Medialab’. In dat lab kan jeugd workshops volgen over mediawijsheid. Het is een soort proeftuin waar je kunt experimenteren met een ‘green screen’, filmpjes kunt maken en meer.”

 

Succeservaringen
“Natuurlijk zien we dat het animo voor de bibliotheek afneemt. Boeken hebben veel concurrentie en kinderen gaan tegenwoordig liever gamen of spelen op een iPad. Daarom is het ons doel om kinderen te enthousiasmeren om te lezen. Want onze filosofie is, dat een succeservaring (het lezen van een leuk boek) direct leidt tot meer interesse in boeken. Een volgend boek is daarna snel gepakt. Daarom willen we ieder kind minimaal drie boeken laten lezen die ze fantastisch vinden. Dat doen we door ervoor te zorgen dat er op school voldoende boeken te vinden zijn, op scholen langs te gaan met een boekproeverij en leerkrachten cursussen te geven over boeken van deze tijd. Dat doen we in onze bibliotheek, maar ook op de scholen zelf.”

 

Betrokken bij de samenleving
“In onze samenwerkingsverbanden benadrukken we onze maatschappelijke functie: wij zijn er om mensen aan het denken te zetten. We zijn neutraal, nemen geen standpunt in, maar bieden wel verdieping. Zo kun je een beter beeld van bepaalde situaties vormen. Dat doen we bijvoorbeeld tijdens De Week van de Vluchtelingen Goirle, in samenwerking met onder andere KVG, netwerk van en voor vrouwen. Met het KBO houden we ‘Digi-spreekuren’, met de muziekschool gaven we een Sinterklaasconcert en met boekhandel BLZ De Buitelaar en de Literaire Kring organiseren we in samenwerking met CC Jan van Besouw twaalf literaire evenementen. We proberen zo veel mogelijk samen te werken met diverse partijen en betrokken te zijn bij de samenleving. En soms zijn we gewoon die lekker vertrouwde bibliotheek, waar je tijdens het Moonlightshoppen heerlijk naar traditionele kerstverhalen kunt luisteren!”


Marie-José Frederiks, Bibliotheek Midden Brabant, Kloosterstraat 22 Goirle.

www.bibliotheekmb.nl (http://www.bibliotheekmb.nl),  goirle@bibliotheekmb.nl (mailto:goirle@bibliotheekmb.nl)

De Kennismaker
 

kennismaker50 kennismaker50