Valpreventie dankzij meer spierkracht

Van Huijkelom Fysiotherapie is gespecialiseerd in Geriatriefysiotherapie

Door Maartje Bertens

 

We worden steeds ouder en blijven langer zelfstandig thuis wonen. Wanneer iemand fysieke klachten zoals een slechte conditie, spierverzwakking of een verminderde mobiliteit ondervindt, kan thuis wonen en het verrichten van dagelijkse dingen lastig zijn. Dirk-Jan van Huijkelom is de enige geriatrie fysiotherapeut in Goirle. Hij en zijn team van specialisten helpen o.a. 65+’ers fit te worden en te blijven.

 

“Wist je dat minstens 30% van de 65+’ers minimaal één keer per jaar valt? Dat 30% van de 75+’ers meerdere keren per jaar valt? En dat 10 tot 15% van deze mensen ernstig letsel, zoals een heupfractuur, oploopt?” vraagt Dirk-Jan van Huijkelom. Hij weet dat slechts weinig mensen zich bewust zijn van de gevolgen van ouder worden voor het lichaam. “Spierzwakte is een grote risicofactor bij het vallen. En boven de 70 jaar verliest iemand 3,5% spierkracht pér jaar! Aangezien voorkomen van een val beter is dan genezen, werken we hier met een speciaal programma: Fitness voor senioren. Voorafgaand meten we de spierkracht en balans (de twee belangrijkste factoren bij valpreventie) en vervolgens gaan we gericht aan de slag. Het is een uitdagend programma met hoge intensiteit die we verantwoord en geleidelijk opbouwen. Tegenwoordig gaan we vaak te voorzichtig om met ouderen, waardoor ze hun spieren onvoldoende trainen en ze niet meer uitgedaagd worden. Het is wetenschappelijk bewezen dat met onze manier van trainen 100 tot 170% meer spierkracht behaald wordt. Alles wat wij hier doen is trouwens wetenschappelijk onderbouwd,” benadrukt Dirk-Jan van Huijkelom. In januari rondde hij zijn Master aan de SOMT/VUB (Vrije Universiteit Brussel) af en mag hij zich, naast fysiotherapeut, ook officieel ‘Master of Science’ noemen.


Signalerende functie

“Naast onze preventietraining behandelen we veel mensen op de praktijk of bij hen thuis. Het verschil met een reguliere fysio is dat wij naar het totaalplaatje kijken en niet alleen naar de klacht. We bekijken het biologische verouderingsproces en zijn de rechterhand van de huisarts. Dit omdat we de mensen met regelmaat zien en daardoor verandering kunnen signaleren. Wordt iemand vergeetachtig? Hoe gaat het met medicijn gebruik? Hoe verloopt het dagelijks handelen? We vervullen dus ook een signalerende rol. Daarnaast werken we nauw samen met de pijnpoli van o.a. het Elizabeth Ziekenhuis en Twee Steden in Tilburg,  daarnaast verlenen we 1e lijns zorg. We hebben korte lijntjes met het ziekenhuis, maar ook met maatschappelijke instanties en andere zorggebieden zoals psychologen en ergotherapeuten.”

 

Seniorenbeurs
“We hebben zowel een praktijk in Tilburg als in Goirle. Op 1 januari 2017 zullen we ons nieuwe pand aan de Frankische Driehoek in gebruik nemen. Een mooie, nieuwe, functionele plek met een grote oefenzaal!” zegt Dirk-Jan vol enthousiasme. Eerder kennismaken? Dat kan natuurlijk! Zaterdag 3 oktober staat van Huijkelom Fysiotherapie op de Seniorenbeurs in de Euroscoop in Tilburg. Tijdens deze dag kan men vrijblijvend een krachtmeting en diverse andere kleine testen ondergaan. Kom gezellig langs! Verhinderd of meteen een afspraak willen maken? Neem dan contact op met de praktijk in Goirle (013-5301204) of Tilburg (013-5353281) of kijk op

www.fysiotherapievanhuijkelom.nl (http://www.fysiotherapievanhuijkelom.nl) voor meer informatie over van Huijkelom Fysiotherapie. 

Dirk-Jan van Huijkelom – van Huijkelom Fysiotherapie Dirk-Jan van Huijkelom – van Huijkelom Fysiotherapie