Peter Année ademt opera

‘Der Fliegende Holländer’ in cc Jan van Besouw

Door Jan Loonen

 

Peter Année (81) is een groot operaliefhebber en kenner van opera’s. Op zijn eigen website ‘Operabeluisteren.nl’ geeft hij er uitgebreid blijk van. Hij is vanaf zijn 16e jaar met opera bezig. Maar hij heeft ook een voetbalhart. Zijn voetballiefde is Willem II. Hij is 36 jaar stadionspeaker voor alle thuiswedstrijden geweest, schrijft nog steeds wedstrijdverslagen van zijn club, hij is keeperstraining voor jeugdteams geweest en zat in het bestuur van Willem II en in diverse adviescolleges. In de perskamer in het stadion hangt als eerbetoon aan Peter een groot portret.

“Maar opera zit dieper bij mij dan voetbal, het is een totaal andere cultuur. Ik bezoek tussen de 15 en 20 opera’s per jaar in alle grote operahuizen in Europa. Verder heb ik 30 keer bij mij thuis operamiddagen gehouden om samen naar opera te luisteren en er over te spreken. Ook heb ik in Tilburg operacursussen gegeven. Vorig seizoen zijn we in het cc Jan van Besouw begonnen met  operavoorstellingen op  filmdoek. Het is van grote kwaliteit. De belangstelling voor de opera in de grote zaal was dermate goed, dat Paul Cornelissen in het lopend seizoen drie voorstellingen heeft geprogrammeerd. Volgende week dinsdag 8 februari 2014 begint om 19:00 uur de vertoning van ‘Der Fliegende Holländer’ van Richard Wagner.”

 

Prachtige muziek

Iedereen die van klassieke muziek houdt, vooral van het operagenre, mag deze voorstelling niet missen. De muziek is prachtig. Uitstekende solisten en een fantastisch koor en orkest zorgen voor een boeiende voorstelling. U ziet en ervaart hoe het liefdespaar de Hollandse zeeman en de dochter van een Noorse zeevaarder, Senta, beiden naar verlossing snakken. De Hollander, die eens God bespotte is verdoemd om eeuwig over de zeeën te zwerven. Hij is rusteloos en wil aan land een trouwe vrouw zoeken om verlost te worden van zijn vervloeking. Senta, het meisje wil ontsnappen uit haar burgerlijk bestaan en ziet in de Hollander het symbool van vrijheid. Waarom zij het samen niet redden zult u tijdens de voorstelling ervaren. U bent uitgenodigd voor een romantisch drama in een verrassende context.

De voorstelling die om 19:00 uur begint kost € 7,50 en zal worden ingeleid door Peter Année.

 

opera opera