Griet Op de Beeck komt naar de LKG

ingevoerd op 14-1-2015

Op vrijdag 16 januari 2015 is Griet op de Beeck te gast in het LKG-café in cc Jan-van-Besouw. Tijdens dat café zal als van ouds Joost Minnaard namens alle aanwezigen de schrijfster bevragen over haar oeuvre, haar drijfveren, haar stiel, haar wederwaardigheden.

Dat Griet Op de Beeck voor ons Goirlenaren een ‘buurvrouw’ is, wordt duidelijk, als ik lees dat zij afkomstig is uit het Turnhout van Walter van den Broeck, een auteur die al twee keer te gast was bij de Literaire Kring. Walter van den Broeck toneelschrijver? Griet dramaturg. Tot zover gaat de gelijkenis op, maar even niet verder. Walter schreef een respectabel oeuvre bijeen van romans en toneelstukken, Griet komt nog maar pas gekeken in letterenland. Wel schreef zij als journaliste met name voor Humo en voor De Morgen.

Niettemin verscheen op de laatste dag van de maand januari van 2013 haar eersteling: Vele hemels boven de zevende. In deze debuutroman beschrijft zij een vijftal aan elkaar verwante personages die met de grootst mogelijke moeite trachten overeind te blijven in dit lastige maar prachtige leven.

Collega’s van naam en faam als Tom Lanoye en Peter Verhelst roemden haar debuut.
In De Volkskrant las ik: Op de Beeck heeft een betoverend boek geschreven: een tekst als een Spinvisliedje, waarin flarden van mensenlevens zo gerangschikt zijn dat het bij de toehoorder een vleugje heimwee oproept, en schrijnt. Die roem bleef niet beperkt tot de waardering van Lanoye, Verhelst en De Volkskrant, vrijwel onmiddellijk na de première van haar Vele hemels werd zij gevraagd om zich te presenteren in de spraakmakende jaarlijkse theaterproductie Saint Amour en nog in datzelfde jaar werd bekend, dat haar roman zal worden verfilmd.

Vele hemels boven de zevende werd genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs en in oktober 2013 werd de roman begiftigd met de Bronzen Uil Publieksprijs 2013.
In september 2014 verscheen haar tweede roman bij uitgeverij Prometheus: Kom hier dat ik u kus; binnen een week was dit boek al toe aan zijn vierde druk!

Zoals u ziet, alle reden om uw nieuwsgierigheid te komen bevredigen en geïnspireerd te worden in de Kapel van Cultureel Centrum Jan-van-Besouw op vrijdag 16 januari 2015 om 20.00 uur.

Willem van de Vrande