Club Pellikaan doet onderzoek naar goede voornemens onder sporters

In 2015 willen we ons vooral minder druk maken en meer ontspannen

Al jaren beginnen we in januari massaal met afvallen en stoppen we met roken. Maar is dat nog wel zo? Maken we nog wel goede voornemens? En zo ja: welke dan? Club Pellikaan deed onderzoek onder 550 leden van de sportschool in Amersfoort, Apeldoorn, Breda, Goirle, Tilburg en Maastricht. De uitkomst is opmerkelijk: we willen meer ontspannen en stoppen met roken is passé.

Fijne (f)ee(s)tdagen?
Tijdens de feestdagen eten we vaak meer dan goed voor ons is. De kilo’s die er dan aankomen, moeten er in januari weer af. Het grotendeel van de ondervraagden (56%) geeft inderdaad aan met de feestdagen extra te eten, maar blijft wel sporten. 19% let niet op wat hij eet en sport niet of minder. Dit geldt vaker voor vrouwen dan voor mannen. 25% van de ondervraagden eet met de feestdagen even gezond als altijd en sport even vaak.

Stoppen met roken is uit
Van de ondervraagden maakt 85% goede voornemens. Volgens het onderzoek willen we in 2015:

1. Afvallen (22%)
2. Meer sporten (22%)
3. Minder druk maken (16%)

Vrouwen geven de voorkeur aan afvallen, terwijl mannen juist meer willen sporten. Vrouwen hebben ook meer behoefte aan ontspanning dan mannen. Stoppen met roken is met 1% passé onder de sporters. Maar liefst 66% van de mensen met goede voornemens denkt deze te bereiken. 32% twijfelt en 2% heeft er helemaal geen vertrouwen in.

Psycholoog Macheld Muller van Phoros Advies (werkzaam bij het Medical Health Clinic van Club Pellikaan) zegt daarover: “Mensen maken goede voornemens in een periode waarin ze toch al overmatig eten of drinken en voelen zich daar slecht bij. Ze hebben dan hoge (onrealistische) verwachtingen en doelstellingen als ze een nieuwe levensstijl proberen aan te meten. Aangezien het meestal langer duurt voordat mensen resultaten zien, raken veel mensen gedesillusioneerd en gooien de handdoek in de ring.”

Afvallen en meer sporten
Afvallen en meer sporten blijven favoriet onder de sporters. Hoe zorg je ervoor dat mensen geen onrealistische verwachtingen hebben en heel belangrijk: niet te hard zijn voor zichzelf? “Bij Club Pellikaan werken we met het Fit & Food programma. Ieder lid krijgt een fitcoach die samen met jou zoekt naar een perfecte balans tussen beweging, voeding en ontspanning. De focus ligt op de lange termijn. Kreten als ’10 kilo in 4 weken’ zul je bij ons dan ook niet horen. Wij gaan echt voor een verandering in de lifestyle. Dan duurt het misschien iets langer, maar heb je wel blijvend resultaat”, aldus directeur Dennis Pellikaan.

Meer ontspanning
Een opvallend goed voornemen in de top 3 is ’minder druk maken’. We worden met zijn allen steeds drukker en ontspannen minder. Ook bij Club Pellikaan worden rustgevende sporten zoals yoga en stretchen steeds populairder. Per januari bieden zij op alle clubs (m.u.v. Goirle) het populaire Hot Yoga aan. De perfecte manier om te ontspannen én te werken aan een slank en flexibel lichaam. “Hot Yoga wordt gegeven in een met infrarood lampen verwarmde zaal. Het is een heerlijk rustmomentje geworden, ook in mijn dag. Je maakt je hoofd even helemaal leeg en verbrandt de nodige calorieën door de warmte”, aldus directeur Dennis Pellikaan.

Geen goede voornemens?
Slechts 15% van de ondervraagden heeft helemaal geen goede voornemens. 75% hiervan geeft aan de datum 1 januari niet nodig te hebben om iets te veranderen. 25% heeft al een gezonde lifestyle en niets te verbeteren.

Kijk voor meer informatie over Club Pellikaan op www.clubpellikaan.nl