Zondag 18 mei Lentement

“Verrassend anders”

Het is dit jaar al weer voor de vijftiende keer dat in het centrum van Goirle het Lentement wordt georganiseerd. Hoewel de opzet hetzelfde is als vorig jaar, is dit jaar het Lentement toch weer “verrassend anders”, aldus centrummanager Wim Aussems.  Zowel voor kinderen als volwassenen is er van alles te zien en te beleven. Naast muziek, zang, dans en entertainment, is er wederom de traditionele braderie, een kindervrijmarkt en een hobbymarkt. En evenals vorig jaar vindt ook nu weer de start van de Landelijke Week van de Amateurkunst plaats. Uniek dit jaar is de “voetbalplaatjes transferbank”. Het Lentement duurt van 11.00 tot 17.00 uur. De winkels in Centrum Goirle zullen tijdens deze uren voor het merendeel geopend zijn.

Muziekprogramma op het Kloosterplein
Piet Henrard, locatiecoördinator Factorium Goirle, is er weer in geslaagd om een zeer aantrekkelijk programma samen te stellen voor het grote muziekpodium op het Kloosterplein.
Om 11.00 uur start het programma met een optreden van het regionaal strijkorkest van Factorium, een ensemble bestaande uit alle gevorderde leerlingen die viool, altviool, cello of contrabas spelen.
Om 12.00 uur een muzikaal optreden door leerlingen met saxofoon en fluit.
Om 13.00 uur verzorgt de afdeling dans van Factorium een wervelend optreden met verschillende soorten dans, o.a. hiphop, streetdance en klassieke dans.
Om 14.00 uur zal op het Kloosterplein een geweld losbarsten en kunnen de voetjes van de vloer: dan kan genoten worden van de sambaband Gamberro. Een aantal kinderen, die deel hebben genomen aan de sambaworkshops, bedoeld voor de inmiddels afgelaste Gôolse revue, zullen een paar nummers met deze percussieband meespelen.
Om 15.00 uur zal de dertienjarige Ieke Booij alle aandacht naar zich toe trekken. Onlangs nog heeft zij meegedaan aan The Voice Kids en wist ze het in het team van Marco Borsato te brengen tot The Voice Kids Battle. Zij zal zowel jazz als pop zingen.
Van 16.00 tot 17.00 uur zal zangeres Jeannette Peuling het muziekprogramma op het Kloosterplein afsluiten.

Braderie, hobbymarkt en kindervrijmarkt
Een lang uitgestrekt lint van kramen op de Tilburgseweg, vanaf hoek Dorpsstraat tot hoek Molenstraat, vormt dit jaar weer de traditionele braderie. Het Kloosterplein, met daarop het grote muziekpodium, is versterkt met wat kinderattracties, o.a. met een treinbaantje.
De hobbymarkt wordt verspreid gehouden over de Hovel, de kindervrijmarkt speelt zich af tussen de winkels Gall & Gall en BLz. Boekhandel Buitelaar. Voor de kinderen zal er op dit gedeelte ook een bungee tramp geplaatst worden.
Meer dan in voorgaande jaren zullen ook de winkeliers kramen bemannen en de bezoekers verrassen met leuke aanbiedingen.
En sta verder niet versteld als je tijdens je rondgang over de Hovel ineens “Wake up little Susie” of “Jailhouse Rock” hoort zingen. De Zingende Kapster zal namelijk deze dag op de Hovel voor een unieke rock ’n roll beleving zorgen.  Ze zal heerlijke jaren ’50 en ’60 hits zingen, terwijl ze ondertussen stoere kuiven en kapsels maakt bij iedereen die dat wil.

Minivoetbal en voetbalplaatjes transferbank
Het gebied van de kindervrijmarkt zal aangevuld worden met Willem II acties. In vijftallen kunnen kinderen hier vanaf omstreeks 13.00 uur onder begeleiding minivoetbal spelen, waarmee Willem II plaatjes gewonnen kunnen worden.  Daarbij zullen ze vast en zeker aangemoedigd worden door Kingo, dé mascotte van Willem II, de ploeg die onlangs gepromoveerd is naar de eredivisie. Met name deze promotie heeft er toe geleid dat er een grote vraag is naar de voetbalplaatjes, die sinds enige weken door de winkeliers in centrum Goirle aan hun klanten verstrekt worden. Om mensen in de gelegenheid te stellen een complete serie voetbalplaatjes bij elkaar te krijgen zal er deze dag in de omgeving van de kindervrijmarkt een heuse “voetbalplaatjes transferbank” ingericht worden. Iedereen kan hier zijn dubbele voetbalplaatjes ruilen tegen een ander voetbalplaatje. Ook zijn er allerlei Willem II fanartikelen te koop, om de ploeg in het aankomende Eredivisieseizoen weer goed uitgedost te kunnen aanmoedigen. Verder zullen tijdens het Lentement de centrumwinkeliers ook de elftalfoto van Willem II onder hun klanten verspreiden.
 
Voor het tweede jaar een optreden van Henry Huijsmans
Als vanouds pakt ook de Goirlese horeca weer flink uit. Er is overal wat te eten en te drinken. Brasserie De 7 Zonden, Eetkaffee Mozes, Lunchroom de Hovel en Brasserie Zij&IK zullen u gastvrij ontvangen. Bojangles verzorgt samen met Gasterij de Commanderie het terras op de hoek van Tilburgseweg / Dorpsstraat. Hier kan onder het genot van een hapje en drankje volop genoten worden van de Nederlandstalige muziek van Henry Huijsmans.

Start van de Landelijke Week van de Amateurkunst
Tot slot organiseert de commissie Kunst en Cultuur tijdens de Landelijke Week van de Amateurkunst ook dit jaar weer een tentoonstelling voor amateurkunstenaars uit Goirle en Riel. De opening van de tentoonstelling vindt tijdens het Lentement om 13.00 uur plaats in het gemeentehuis. De expositie loopt in het gemeentehuis en de etalages in het centrum tot het Midzomerfestival, in het weekend van 20 t/m 22 juni 2014.

JP
Een lang uitgerekt lint van kramen op de Tilburgseweg vormt dit jaar weer de traditionele braderie Een lang uitgerekt lint van kramen op de Tilburgseweg vormt dit jaar weer de traditionele braderie
De Zingende Kapster zal voor een unieke rock ’n roll beleving zorgen De Zingende Kapster zal voor een unieke rock ’n roll beleving zorgen