Lijst Riel Goirle wil ook na 19 maart voor u aan de slag

ingevoerd op 18-3-2014

Er is positief gereageerd op ons nieuwe verkiezingsprogramma 2014-2018 ‘Met zorg aan de slag’. Uit dit programma zijn 7 speerpunten naar voren gekomen: zorg terug in de wijk, helder financieel beleid, moderne infrastructuur, stimuleren economische activiteiten, duurzame en groene gemeente, laagdrempelige politiek en behoud zelfstandigheid.

Politiek gaat om het maken van keuzes. Wat zijn nu de prioriteiten voor de komende vier jaar? En hoe ziet onze mooie gemeente er uit in 2018 als de LRG haar stempel op het coalitieprogramma zou kunnen drukken?

In 2018 zijn de transities succesvol verlopen. Het proces is nog niet afgerond maar de resultaten zijn aansprekend, de zorg is terug in de wijk en is mede daardoor een stuk laagdrempeliger geworden. De eerste lijn, inclusief de intake, zorgt ervoor dat snel maar vooral nauwkeurig in beeld wordt gebracht wat het probleem is, in hoeverre de hulpvrager in staat is het probleem op te lossen, wat zijn of haar netwerk kan betekenen en welke professionele zorg daarnaast nog nodig is. De hulpvrager staat natuurlijk centraal, maar door deze werkwijze slaagt Goirle er in binnen de financiële kaders te blijven.

De infrastructuur is verbeterd. Alle bekende verkeerskundige problemen zijn eindelijk opgelost. Daarnaast is er eindelijk een begin gemaakt met het aanleggen van een glasvezelnetwerk, is de snelheid van mobiel internet verhoogd en heeft wifi zijn intrede gedaan in het openbaar gebied. Van digitaal zandpad naar digitale snelweg!

Waarom slechts eenmaal per vier jaar met de burger in debat? Alsof dat een last zou zijn! In 2018 is het de normaalste zaak van de wereld dat bestuurders, raadsleden en ambtenaren naar de burger toe gaan en is een commissievergadering interactiever geworden. Plannen op het gebied van de aanpak van wegen en groen, nieuwbouw van woningen en wijzigingen in bestemmingsplannen worden pas gemaakt nadat burgers nadrukkelijk zijn uitgenodigd kennis ervan te nemen en zich hierover uit te spreken. En we moeten af van het eenrichtingsverkeer: de gemeente moet meer open staan voor burgerinitiatieven en moet bereid zijn haar spelregels hierop aan te passen. Juist een gemeente met een schaalgrootte zoals Goirle zou de politiek dichter bij de burger kunnen brengen. LRG kan hier een rol in spelen gezien haar wortels in de Rielse en Goirlese samenleving.