LRG: Wij staan voor laagdrempelige politiek

Trots op Goirle en Riel

door: Norbert de Vries

Lijst Riel Goirle (hieronder afgekort tot LRG) wil met zorg aan de slag. Ik praat erover met de twee betrekkelijk nieuwe voormannen: Bert Schellekens en Tim Appels, de nummers 1 en 2. LRG is verreweg de grootste partij in onze gemeente, met zes mensen in de raad en twee wethouders in het college. “We bestaan als partij nu zo’n 25 jaar. Toen de partij opgericht werd, vormde Riel nog samen met Alphen een gemeente. Het doel van onze partij was om het eigen karakter van Riel te behouden en om één Riels geluid te laten horen. Na de samenvoeging met Goirle hebben we dat verbreed tot het lokale geluid van Riel en Goirle sámen. Dat komt ook tot uitdrukking in onze nieuwe naam: Lijst Riel Goirle. We hebben sinds de oprichting bijna steeds bestuursverantwoordelijkheid gedragen; slechts in één periode niet. We zijn ook telkens de grootste partij geweest, en dat brengt verplichtingen met zich mee.”

Terugblik
Over de afgelopen periode zijn Bert en Tim tevreden. Tim zegt: “We hebben ons programma nagenoeg geheel gerealiseerd. Alleen die ‘doorgaande route’ in Riel is een belangrijk punt dat nog om een oplossing vraagt. Maar op 11 maart aanstaande staat het op de agenda van de raadsvergadering, en dan hopen we dat we ook deze kwestie op bevredigende wijze wordt afgerond.” Bert vult aan: “Ook het samenhangend accommodatiebeleid is nog niet helemaal rond gekomen, maar, inderdaad, als je het geheel overziet, mogen we zeer content zijn. Dat is ook uitdrukkelijk een compliment aan het gehele college en de coalitie. Ik las laatst op een website: Koalition ist die Kunst den Partner mit einem Kaktus zu streicheln. Nou, zó voorzichtig gingen we in de coalitie niet met elkaar om, hoor. Soms verschilden we stevig van mening, maar we kwamen er altijd samen uit. We hebben al bij al heel prettig samengewerkt en de resultaten mogen gezien worden: er is flink gebouwd in beide kernen, het IDOP is voltooid, het Kloosterplein en het Van Hogendorpplein zijn opnieuw ingericht, de Oranjebuurt is opgeknapt, de sportvelden zijn gerenoveerd, en zo kan ik nog wel even doorgaan.”
Tim Appels (geboren en getogen Goirlenaar, ondernemer met een bedrijf in medische onderdelen ten behoeve van ‘minimaal invasieve chirurgie’ - denk aan kijkoperaties e.d. - en sinds 7 jaar woonachtig in Riel) was partijvoorzitter, en is nu kandidaat voor de gemeenteraad. Hij is optimistisch over de komende verkiezingen: “We hebben het goed gedaan in de afgelopen periode, en het zou me verbazen als we niet zullen groeien.” Bert Schellekens (geboren en getogen Goirlenaar, stafmedewerker huisvesting bij Tangent in Udenhout, nog pas twee jaar lid van LRG en toch al lijsttrekker) is iets voorzichtiger: “Een lage opkomst op 19 maart zou wellicht nog roet in het eten kunnen gooien. Maar ik ben het verder wel met Tim eens: we mogen hopen op meer zetels dan we nu hebben. Minimaal rekenen we op hetzelfde aantal zetels. En we willen opnieuw graag ‘mee-regeren’. We hebben meerdere serieuze wethouderskandidaten.”

Opkomst
Inderdaad, die opkomst. Uit de peilingen komt naar voren, dat veel mensen op 19 maart niet zullen gaan stemmen. Een punt van grote zorg. “Inderdaad”, zegt Bert, “terwijl er nu juist alle reden is om wèl je stem uit te brengen, want de gemeente wordt steeds belangrijker. Denk aan de transities. De Wmo, de jeugdzorg, de participatie van mensen zonder werk. Dat gaat per1 januari 2015 allemaal naar de gemeente. Die moet ervoor zorgen dat de zorg terecht komt bij de meest kwetsbaren, en dat de zorg efficiënter wordt. Heel belangrijk dus, dat iedereen zijn stem uitbrengt en actief de gemeentepolitiek volgt. Nu meer dan ooit!”

Imago
Uw verslaggever brengt het zo voorzichtig mogelijk: de kwestie van het imago van LRG als een partij die soms wel erg nadrukkelijk de Rielse deelbelangen wenst te behartigen. Om het wat steviger te formuleren: het beeld dat LRG menigmaal nogal cliëntalistisch opereert. Ik verwacht een heftige, vierkante ontkenning (onzin, niks van waar!), maar de reactie is gelukkig heel wat genuanceerder. Tim en Bert wisselen een korte blik. “Onze kracht en onze zwakte liggen dicht bij elkaar”, zegt Bert na een moment van stilte. “Wij staan voor laagdrempelige politiek; wij hebben veel contact met onze kiezers. Wij luisteren goed naar wat die zeggen. We willen hun klankbord zijn. Dat contact is in Riel over het algemeen intensiever dan in Goirle. In Riel stap je heel gemakkelijk op een raadslid of wethouder af; in Goirle is dat al een stuk minder; en in Tilburg nóg weer veel minder.” Tim vult aan: “Wij zijn geen Rielse partij, maar een Rielse én Goirlese partij. Ongeveer de helft van onze leden woont in Goirle, en van onze zes zetels komen er twee van Rielse en vier van Goolse kiezers. De partij is natuurlijk ontstaan omdat Riel de kleinere partner is; dat was in de combinatie met Alphen zo, en dat is nu met Goirle zo. Overigens voeg ik daar meteen aan toe: Riel is zeer tevreden met de gemeentelijke herindeling van 1996 en over die combinatie met Goirle; het is een grote vooruitgang in vergelijking met de eerdere combinatie. Maar altijd nog is er het sentiment: wij moeten ons eigen karakter behouden en voorkomen dat we achtergesteld worden.”

Plannen voor de toekomst
Bert: “Goirle is een prachtige, krachtige gemeente, een gemeente om trots op te zijn. Kijk maar naar allerlei enquêtes, zoals bijvoorbeeld die van Elsevier naar de beste gemeenten van Nederland. Alle (ruim 400) gemeenten van ons land worden jaarlijks gemeten op 101 indicatoren op aspecten als woonomgeving, veiligheid, voorzieningen, sociaal klimaat, bereikbaarheid, enz.; en elk jaar scoort Goirle bij de bovenste 15. De gemeente Goirle biedt dus bijna het beste van alles! Maar er zijn ook andere gegevens: de meeste orgaandonoren wonen hier, we hebben een levendig verenigingsleven, heel veel vrijwilligers, betrokken en deskundige ambtenaren, kortom, Goirle is tóp! En we willen Goirle nóg beter maken. LRG vindt welzijn heel belangrijk: zorg, cultuur, sport, gezondheid. Het belang van de drie transities is groot, zoals ik al heb gezegd. Wij zullen dat allemaal nauwlettend blijven volgen, en duidelijk aangeven dat wij staan voor zorg dicht bij de burger. Laagdrempeligheid dus. Ander onderwerp: we willen inzetten op de moderne infrastructuur met glasvezel en goede mobiele bereikbaarheid (4G, openbaar Wifi). We willen het toerisme in onze gemeente  verder ontwikkelen; we bepleiten een integraal winkelbeleid.”

Filosofie
LRG wil ‘met zorg aan de slag’. Dat lijkt me een verwijzing enerzijds (specifiek) naar de transities en anderzijds (meer algemeen) naar de zorgvuldigheid en de toewijding die van politici worden gevraagd. Ik blijk dat juist te hebben ingeschat. Tim zegt daarover: “Correct. Wij hechten zeer aan die zorgvuldigheid en toewijding. Raadsleden en wethouders moeten goed luisteren naar wat de burgers willen. Mag ik hier even ons verkiezingsprogramma citeren? Daarin staat onze filosofie verwoord: sociaal, duidelijk en realistisch, respectvol en fatsoenlijk. Wij willen klankbord zijn, wij zoeken de dialoog. Laagdrempelige politiek, inderdaad. Zet daar maar twee dikke strepen onder.”

Lijst
LRG is als partij volop in beweging, en dat zie je ook terug in de kieslijst: van de eerste 10 is de helft nieuw in vergelijking met 2010. Bert: “Voormalige lijsttrekkers Sjef Verhoeven en Jan van Groenendaal staan niet op onze kieslijst 2014. Zij hebben aangegeven geen ambitie te hebben om in de gemeenteraad te komen. Verhoeven vindt het na 12 jaar wethouderschap niet gewenst om weer raadslid te worden. De eerste tien van de lijst zijn: 1. Bert Schellekens 2. Tim Appels 3. Harry van de Ven 4. Erik Schellekens 5. Cees Pelkmans 6. Jan van Gulik 7. Liselotte Franssen - du Maine 8. Mark Verhoeven 9. Frits Molkenboer 10. Jack Kouwenberg.”