Willem Weet Wat Wijken Willen

Willem Couwenberg 28 jaar gemeenteraadslid

Door Jan Loonen

Willem Couwenberg (71): “Ik kom elke week overal in Goirle en Riel om mensen te ontmoeten en problematische situaties te bekijken waar mensen last van hebben en waarmee ze geholpen moeten worden. Meestal hebben die situaties te maken met de woon- en leefomgeving. Volgens mij wonen mensen niet in de eerste plaats in Goirle of in Riel maar in een straat en een wijk of buurt. Ik vind het erg belangrijk dat mensen comfortabel en met plezier ergens kunnen wonen. Dat heeft te maken met veiligheid en met goed onderhouden voorzieningen zoals wegen en groen. Het woon- en leefklimaat in de wijken en buurten heeft daarom mijn bijzondere belangstelling.”
Willem heeft er zelfs een speciaal meldpunt voor gemaakt:
meldpunt@lijstcouwenberg.nl, maar bellen mag ook (013 5347069).
Zijn levenslange interesse in de gemeentelijke politiek draagt daar aan bij. Die belangstelling is hem met de paplepel ingegeven. Zijn voorouders zaten ook  vele jaren in de Goirlese gemeenteraad. En Willem heeft die traditie voortgezet. Hij behartigt nu al weer 28 jaren lang in de gemeenteraad de belangen van vooral de gewone mensen en van degenen die het extra moeilijk hebben in het bijzonder.”


Drijfveer
“Mijn gevoel voor rechtvaardigheid of beter gezegd mijn hekel aan onrechtvaardigheid vormen mijn drijfveer. En het zijn vooral de gewone mensen die nogal eens de klos zijn en onevenredig zwaar getroffen worden door allerlei overheidsmaatregelen of juist het gebrek aan goede regelingen. Met name voor hen zet ik me al die jaren met hart en ziel in. Voor de mensen met de smalle beurs, de mensen die werkloos zijn geworden, die op een bijstandsuitkering of andere sociale regeling zijn aangewezen, de zieken en gehandicapten en de ouderen die zorg nodig hebben. Maar ook voor de jongeren die geen huis kunnen huren of kopen terwijl ze daar wel aan toe zijn en voor de jongeren die een extra ondersteuning nodig hebben om op een goede manier op te kunnen groeien.”
Willem heeft voorbeelden te over als het gaat over losliggende stoeptegels in de trottoirs en geeft de klachten die hem bereiken regelmatig door. “Maar laatst ben ik wel erg geschrokken van een ongeval. Een vrouw was gestruikeld over losliggende tegels en heeft haar been gebroken en had ook nog armletsel.” Ook bij de behandeling van het wegenverkeersplan en het groenbeheerplan in de gemeenteraad heeft hij deze kwesties aan de orde gesteld.

Starters
Willem heeft zich sterk gemaakt voor de bouw van goede en goedkope woningen voor starters en andere doelgroepen. Vorig jaar nam de gemeenteraad een motie van hem over. “Het ging om een bericht in het VNG-magazine, dat er kwalitatief goede woningen te realiseren zijn, zowel in de huursector als in de koopsector tegen prijzen van ongeveer € 130.000. De aangenomen motie hield in dat we dit in Goirle moeten onderzoeken. Wethouder Sjef Verhoeven heeft wel aangegeven dat dit mogelijk alleen kan bij grote bouwstromen dus als er veel woningen worden gebouwd.”
Willem heeft met succes gepleit voor verdere verruiming van de openingstijden van de sportkantines.
In de raadsvergadering van afgelopen dinsdag is het voorstel aanvaard tot inzet van extra middelen voor armoedebestrijding. Willem heeft middels een motie daartoe bijgedragen. Hij heeft daarover contact gehad met de Kinderombudsman, die adviseert om een ’kindpakket’ samen te stellen voor alle kinderen in een huishouden met een besteedbaar inkomen onder de norm van 120% van het sociale minimum. Verder zouden gemeenten intensief moeten samenwerken met organisaties die zich inzetten voor kinderen in armoede.

Jeugd
Peer Couwenberg schuift aan bij ons gesprek aan de tafel in de woonkamer van Willem. Het onderwerp van gesprek wordt de toekomst van de jeugd. “Naast de noodzaak van betaalbare starterswoningen, waar Willem het al eerder over had, willen wij jongeren van 18 jaar ouder aan het werk helpen. Dat betekent dat er meer vacatures moeten worden gecreëerd. Daar ligt een taak voor de gemeente,” zegt Peer. Hij is ook bezorgd over de zorg. “Er zijn nu veel initiatieven voor kleinschalig wonen. Dat gaat ten koste van banen. Dat onderschrijft nog maar eens de noodzaak voor het creëren van vacatures door de gemeente.”
Willem: “Voor ieder gezin geldt het toegankelijk kunnen blijven van de sociale omgeving om hen heen. Schoolzwemmen mag ingevoerd worden, zorg dat de jeugd die opleiding krijgt. Deel kunnen nemen aan sport, op voetbalveld, het hockeyveld of meedoen bij sociale clubs als de scouting of jeugdactiviteiten. Verantwoordelijkheid bestaat voor alle jeugdgroepen. Van reclassering (jeugdopvang) tot onderwijs- sport- of cultuurprojecten (rugzakjes of minimabeleid) en alle groepen ertussen in.” Willem zegt verder dat het onderhoud van de wegen en van het groen zijn permanente aandacht heeft. Hij zal op dat punt onverdroten voortgaan op zijn pad. Voor wat betreft de leegstand op De Hovel, zegt Willem dat de huren omlaag moeten en dat er een betere brancheverdeling moet komen. Een leegstand van ongeveer 2% is normaal, het percentage van 15 in Goirle is dus abnormaal, vindt hij.

Geen belastingverhoging en hondenbelasting afschaffen
Lijst Couwenberg is tegen elke belastingverhoging in de periode 2014 – 2018. De hondenbelasting moet worden afgeschaft. De partij wil verder meer scheiding van plastic en papieren en wat dat betreft moet men samenwerken met Tilburg omdat dan door schaalvergroting het goedkoper kan zijn.
De lijst Couwenberg zal er op toezien dat de gemeente Goirle in de kernen Goirle en Riel de nodige actie onderneemt met betrekking tot het organiseren van WMO-activiteiten door de wijkcentra en andere algemene voorzieningen.
Ook zal Couwenberg er op toezien dat de hulpvraag in ’t Loket op een goede en verantwoorde wijze wordt geregeld en dat mensen niet in de kou komen te staan. “Wij willen ook dat er een onafhankelijk meldpunt wordt ingesteld waar mensen eventuele klachten kunnen neerleggen en dat deze klachten door een onafhankelijke instantie bekeken worden,” zegt Willem.
“Ik vind het een goed idee dat naast De Wildacker en De Deel ook de Leijbron in Riel mensen met een WMO-indicatie gaat opvangen en daarvoor – tegen betaling door de gemeente – activiteiten gaat organiseren. Maar er zijn meer mogelijkheden. Afhankelijk van de behoefte kan ook gedacht worden aan verenigingskantines, brede scholen etc. Ook het verenigingsleven heeft onze warme sympathie. Waar nodig moet de gemeente het verenigingsleven alle kansen bieden om te kunnen functioneren.” Vanzelfsprekend is lijst zeven voor het openhouden van de wijkcentra en het dorpscentrum in Riel.

Zelfstandigheid
Willem: “We moeten samenwerken met Tilburg, daar zit de kennis. Op die manier is de zelfstandigheid eerder verzekerd dan door de samenwerking met Oosterwijk en Hilvarenbeek.”
Willem Couwenberg rekent op minstens één zetel in de nieuwe gemeenteraad. Hij hoopt op twee want dan ontstaat er een unicum in Goirle dat twee broers tegelijk in de gemeenteraad zitten. “Wij gaan bestuursverantwoordelijkheid niet uit de weg. We hebben een wethouderskandidaat maar die maken we nog niet bekend.”
De eerste drie op de lijst zijn:
1 Willem Couwenberg
2 Peter Couwenberg
3 John Paenen
Broers Peter en Willem Couwenberg en John Paenen, de eerste drie op de Lijst Couwenberg Broers Peter en Willem Couwenberg en John Paenen, de eerste drie op de Lijst Couwenberg