PvdA – iedereen duurzaam

ingevoerd op 12-3-2014

“De PvdA kiest voor duurzaamheid. In 2050 moet de Nederlandse energievoorziening volledig duurzaam zijn en onafhankelijk van fossiele brandstoffen.”

Realisatie kan alleen door regionaal en lokaal een goed milieubeleid te hebben en als iedereen zich inzet voor een beter milieu. De gemeente geeft het goede voorbeeld en stimuleert bedrijven en inwoners actief om bij te dragen aan een duurzame gemeente.
Als we verschillende beleidsgebieden als bouwen en verkeer koppelen kunnen we serieuze  stappen zetten richting een duurzame economie. Energie besparen kan door anders te bouwen en door aanpassingen te doen aan bestaande woningen en gebouwen. Er is een goed fiets- en autobeleid nodig, zodat we vaker de auto laten staan. Door van lokale producenten te kopen kunnen we ook de CO2 uitstoot verminderen, en wordt  tegelijk de lokale werkgelegenheid bevorderd. Want wat je van ver haalt is lekker, maar wat je dichtbij haalt is beter.

Goedkoop wonen
Op het gebied van wonen wil de PvdA Goirle ervoor zorgen dat Goirlenaren in onze mooie gemeente kunnen blijven. Daarvoor zijn twee zaken hard nodig: er moeten genoeg huizen zijn voor jongeren die voor het eerst op zichzelf gaan wonen en het moet mogelijk zijn je hele leven in dezelfde woning te blijven. De bestaande woningvoorraad moet dus geschikt gemaakt worden voor verschillende levensfases .
Starters op de woningmarkt moeten wat te kiezen hebben. Voor hen en voor iedereen met een beperkt budget is voldoende aanbod van goedkope huurwoningen nodig. Ook koopwoningen moeten bereikbaar worden voor starters. Dat kan door startersleningen beschikbaar te stellen. Met woonstichting Leystromen en marktpartijen moeten afspraken gemaakt worden dat bij nieuwbouwprojecten in ieder geval een derde van de huizen uit goedkope woningen bestaat.
Het zou goed zijn als bij alle nieuwbouwprojecten in Goirle gedurende het hele traject rekening wordt gehouden met de visie en voorkeuren van de koper en dat particulier opdrachtgeverschap meer mogelijk wordt gemaakt.
Het is ook voordeliger als elke nieuwe woning goed geïsoleerd is, en zodanig van vorm en oriëntatie is dat er zonnepanelen geplaatst kunnen worden. En zo is de cirkel weer rond: duurzaamheid en wonen, ze kunnen niet zonder elkaar.