CDA: ‘Samen vooruit voor Goirle en Riel’

‘De kracht zit in mensen’

door Jan Loonen
 
Het gedachtegoed van het CDA Goirle-Riel staat kernachtig verwoord in het verkiezingsprogramma: de kracht zit in mensen! Ik citeer: ‘Het CDA staat voor de gemeenschap, de samenleving. Mensen en hun organisaties staan bij ons centraal. Wij kiezen voor een samenleving van en door mensen. Steun en vertrouwen geven aan mensen en organisaties moet, volgens ons, centraal staan bij het handelen van de overheid. Dat betekent: geen harde cultuur van controleren en afrekenen, maar een cultuur van inspireren, motiveren en stimuleren. Maatschappelijk initiatief moet de ruimte krijgen. De kracht zit in mensen.

De overheid is er om samenleven mogelijk te maken. Politiek betekent: dingen mogelijk maken. Samenleven betekent dat mensen ergens bij horen. Wij willen mensen bij elkaar brengen. Voor het CDA geldt dat je niet alleen voor jezelf maar ook voor een ander leeft. Daarbij past een gemeente met wijken waarin mensen meedoen en meedenken en een overheid die dat aanmoedigt en daartoe ruimte biedt. Wij geloven in het oplossend vermogen van mensen en organisaties zelf. Met goede ondersteuning helpen we mensen die aan de kant staan om ook mee te doen. Voor gezinnen en ouderen, die hard in hun portemonnee worden geraakt, zetten we ons extra in.
Het CDA Goirle-Riel wil een gemeente die mensen steunt en vertrouwen geeft en samenwerkt met organisaties, bedrijven en andere overheden. Juist nu er vanuit het rijk extra taken op het vlak van maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en arbeidsparticipatie naar de gemeenten komen, en er tegelijk op de daarvoor beschikbare budgetten fors wordt gekort.’

Wapenfeiten
Goirles Belang sprak met de eerste drie kandidaten op de kieslijst van het CDA Goirle en Riel: Sjaak Sperber, Corné de Rooij en Arnoud Strijbis. Welke wapenfeiten kunnen op het CDA-conto worden geschreven?
Arnoud: “Wij waren tegen de verplaatsing van het sportpark, vooral uit financieel oogpunt. Wij denken - en ik vermoed, dat iedereen het daarover inmiddels wel met ons eens is - dat die verplaatsing een molensteen om de nek van onze gemeente zou zijn geworden.” Corné zegt: “Arnoud heeft hier een terecht punt. Wij hebben in de vorige bestuursperiode tegen het voorstel van het college om het sportpark te verplaatsen gestemd. Het zittende college heeft dat punt teruggedraaid en voorgesteld de bestaande sportvoorzieningen op het sportpark in Goirle en in Riel te renoveren. Dat is inmiddels gerealiseerd. Een ander punt waar we tevreden op terugkijken betreft het Kloosterplein. Het is binnen het daarvoor uitgetrokken krediet heel fraai opgeknapt.”
Sjaak Sperber, zittend wethouder van, onder meer, sociale zaken: “In deze financieel moeilijke tijd hebben wij gezorgd voor mensen met lage inkomens. Er is € 250.000,00 bespaard op de WMO-gelden zonder dat daar iemand onder heeft geleden. Middels een motie van het CDA is een extra korting van € 80.000,00 van tafel gehaald.”

Gratis parkeren
Arnoud: “Voor ons is het gratis parkeren een hard punt. Betaald parkeren werpt een drempel op; gratis parkeren is goed voor de ondernemers en winkelend publiek, het maakt ‘De Hovel’ aantrekkelijk.”
Sjaak: “Wij hebben ons ingezet voor het houden van de weekmarkt op het Kloosterplein en het CDA heeft een aangenomen motie ingediend om de kermis ook op het Oranjeplein te houden. We gaan er vanuit dat de kermis volgend jaar op dit plein wordt gehouden. Wij vinden dat het centrum van Goirle moet bruisen. Oranjeplein en Kloosterplein vormen daar bij het hart voor ondernemersactiviteiten, voor evenementen en voor ontmoetingen tussen burgers. Een geslaagd voorbeeld van een evenement is de streetrace door het dorp. We hebben het bruisfonds geïnitieerd; door dit fonds hebben tal van nieuwe initiatieven het vaak zo noodzakelijke steuntje in de rug gekregen.
Het iDop (integraal dorpsontwikkelingsplan) in Riel is onlangs feestelijk afgerond. Marije de Groot-Haen is er als wethouder destijds mee begonnen. Het is een proces geweest met de bewoners van Riel, die er gedurende een aantal jaren intensief bij betrokken waren.”
Corné: “Het CDA heeft zich sterk gemaakt voor het behoud van de wijkgebouwen om zo het buurtgebeuren te stimuleren.”
Wethouder Sperber heeft ook cultuur in zijn portefeuille en daarmee ook de politieke verantwoordelijkheid voor het cc-Jan van Besouw: “Het cultureel centrum is nu financieel gezond. De Leijbron in Riel willen we steunen door middel van een extra aanbouw.”

Ondernemers moeten kunnen ondernemen
Arnoud: “Ons motto is ‘samen vooruit voor Goirle en Riel’. De gemeente moet er aan meewerken dat ondernemers goed kunnen ondernemen. Wij zijn tegen lokale lastenverhoging. Met andere woorden: geef ondernemers de kans. Regels zijn nodig, maar de gemeente moet vooral faciliterend bezig zijn en initiatieven van ondernemers ondersteunen. Overbodige regelgeving moeten we zoveel mogelijk terugdringen”. Corné geeft als voorbeelden van door het CDA wenselijk geachte initiatieven: duurzame energieopwekking, zoals zonne-energie, en gratis wifi in heel Goirle. Arnoud: “Mobiele bereikbaarheid draagt ook bij aan de leefbaarheid.” Sjaak wijst op het ‘seats to meet’ concept. “Daarbij kunnen zzp’ers (zelfstandige zonder personeel) gebruik maken van bijvoorbeeld het Jan van Besouw, elkaar helpen en inspireren, en samen iets nieuws bedenken. Zo haal je ze ook uit het isolement.”
Arnoud: “De leefbaarheid in de wijken is een groot goed. We moeten initiatieven van de bewoners positief bekijken, bijvoorbeeld als het gaat over een speeltuin of een sportveldje. Ook bij groenonderhoud kunnen mensen in de wijk een belangrijke rol spelen. Denk verder aan de inrichting van de straat en 30 km zones. Een goede handhaving van die maximumsnelheid is daarbij nodig.”

Starterswoningen
Corné:” We moeten attent blijven op starterswoningen. Jongeren moeten we in onze gemeente zien te houden. Onze fractie heeft daarover een motie inzake goedkoop bouwen ingediend en aldus is besloten. Verder vind ik dat het welstandsbeleid simpeler en sneller moet worden.
De BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) zou ik liever inzetten voor het terugdringen van het aantal auto-inbraken.
Het CDA wil ook schone dorpen: intensievere aanpak van vervuiling en plastic afval huis-aan-huis ophalen. Schoon én duurzaam: Goirle blijft een schaliegasvrije gemeente, meer zonnepanelen, meer mogelijkheden tot opwekken van duurzame energie op bedrijventerreinen en in landbouwgebieden. Onze partij wil dat de jeugd veilig kan opgroeien, dus: verkeersveiligheid rondom scholen borgen, en nóg maar eens gezegd: bouwen voor jongeren, zodat ze in Goirle en Riel kunnen blijven wonen.”
Sjaak: “In de komende jaren wil het CDA blijven werken aan een gemeente Goirle die sterk genoeg is om zelfstandig te kunnen blijven. We zijn in Goirle en Riel heel goed in staat om onze boontjes zelf te doppen.”

Aantal zetels
Het CDA Goirle Riel gaat voor vier à vijf zetels in de gemeenteraad. Sjaak Sperber is de wethouderskandidaat van het CDA. Er zijn meerdere capabele wethouderskandidaten, afhankelijk van de portefeuilleverdeling. De eerste vijf kandidaten op de kieslijst zijn:
1. Sjaak Sperber
2. Corné de Rooij
3. Arnoud Strijbis
4. Norbert de Vries
5. Marije de Groot-Haen