Verdergaan op de ingeslagen weg

VVD Goirle-Riel is er klaar voor

door: Norbert de Vries

Johan Swaans kijkt met grote tevredenheid terug op de afgelopen bestuursperiode: “We hebben als VVD momenteel slechts twee zetels in de gemeenteraad, maar toch hebben we ons stempel weten te drukken op het beleid. Vooral natuurlijk op het financiële beleid, via onze wethouder Theo van der Heijden die het als portefeuillehouder financiën voortreffelijk heeft gedaan. En dat in een periode waarin de gevolgen van de economische crisis duidelijk voelbaar waren. We hebben de tering naar de nering gezet, en daarbij toch kans gezien om bijna alle programmapunten uit te voeren.” Kijk, een contente mens. Op het affiche staat hij dan ook, met een modieus sjaaltje om de hals, breeduit te lachen, te midden van een stralende José Appels (extreem zwaar besjaald) en een meer ingetogen Theo van der Heijden (zonder sjaal, zonder stropdas). Theo lacht wat zuinig, zou je kunnen zeggen, en dat past geheel bij zijn beleid: geen malle fratsen, maar zorgen voor een gezonde, solide financiële basis.

Affiche
De VVD heeft een prachtig affiche. Johan zegt daarover: “De foto’s zijn van de Goirlese fotograaf Roel van Diem, en mijn zoon Maykel Swaans, die grafisch ontwerper is, heeft ze gemonteerd en er vervolgens een bijzondere vormgeving voor bedacht. Ik zeg het met gepaste trots: we hebben veel bewonderende reacties gekregen. De VVD Tilburg heeft Maykel al benaderd met het oog op latere verkiezingen; ze vonden zijn ontwerp erg origineel, ja zelfs wat gewaagd: het landelijke vignet is letterlijk en figuurlijk wat naar de achtergrond verdrongen om alle ruimte te geven aan de lokale kandidaten die prominent op de voorgrond staan. De daarbij passende slogan is: VVD Goirle-Riel lokaal gericht en betrokken. Een landelijke partij dus, maar met een herkenbaar lokaal gezicht.”

Zorg en welzijn
Ik spreek met José (inderdaad, niet alleen een sprankelende, kwieke verschijning op het aanplakbiljet, maar ook in het echt) en Johan in het kantoor van Swaans Registeraccountants aan de Ringbaan Zuid. Johan steekt van wal: “Gezonde financiën, veiligheid en economie zijn vanouds de bekende topics van de VVD. Dat blijft zo, maar we hebben absoluut ook oog voor het sociale domein. Zoals bekend, krijgt de gemeente binnenkort de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg, de hulp aan ouderen en gehandicapten, en de ondersteuning van werkzoekenden. Deze drie zogeheten ‘transities’ gaan vergezeld van een enorm budget. Alleen heeft het rijk daarop wel eerst een flinke korting toegepast. De gemeenten moeten het, kort gezegd, én beter én goedkoper gaan doen dan het rijk. Enfin, de toekomstige wethouder welzijn zal voor een hell of a job komen te staan. Dat hele veld van het sociaal domein zullen we met grote aandacht volgen, en ook met grote deskundigheid, want José is een insider die met kennis van zaken kan spreken.”

José Appels
Een nieuw gezicht, op plaats twee, een onderneemster… “Ik ben in 2010 in Goirle komen wonen, en heb me toen aangesloten bij de VVD, de partij waarop ik altijd al gestemd heb. Ik heb een financieel-technische achtergrond, maar ben op een gegeven moment in de zorg terechtgekomen. Onze onderneming richt zich op thuiszorg en facilitaire dienstverlening, en heeft twee vestigingen, een in Breda en een in Tilburg, met in totaal 550 werknemers. Johan sprak zojuist over de transities waar de gemeente mee te maken heeft, welnu, dat geldt evenzeer voor de zorgorganisaties: ook deze moeten zich voorbereiden op ingrijpende veranderingen. Ik ken de transitie dus ook van binnenuit. Er is veel power nodig voor de nieuwe inrichting van het sociale domein, met grote aandacht voor de gevolgen ervan voor de inwoners van onze gemeente. Ik denk, dat ik over de kwaliteiten daarvoor beschik. Vrienden en bekenden kenschetsen mij als ‘een pittig wijf met een sociaal hart’.

Terugblik
Johan is zeer in zijn nopjes met ‘deze sterke nummer 2’, zoals hij het formuleert. De VVD wil met vernieuwde kracht ‘verder op de ingeslagen weg’ (zoals de titel van het verkiezingsprogramma 2014-2018 luidt). Zoals al vermeld, de VVD is tevreden over de afgelopen vier jaar, en wil het in die periode gevoerde beleid graag voortzetten. Ach, tevredenheid is in onze tijden een schaars goed, helaas. De moderne mens moppert en sakkert wat af, terwijl een beetje tevredenheid zo heilzaam en aangenaam kan zijn. De filosoof Nietzsche schreef: “Zufriedenheit hält einem sogar eine Erkältung vom Leib’. Tevredenheid is gewoon puur vitamine C die je beschermt tegen verkoudheid. Maar ter zake, de terugblik. Johan neemt het woord en zegt: “Er is door de coalitie hard gewerkt, en de successen zijn niet alleen van de VVD natuurlijk. Toch kan ik een paar zaken memoreren die echt op het conto van de VVD, en in het bijzonder van wethouder Theo van de Heijden, geschreven mogen worden. In zijn algemeenheid is dat het voeren van een solide financieel beleid. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de woz-waarde van je huis; voorheen maakten we gebruik van de diensten van de gemeente Tilburg, maar Theo ging in gesprek met Tog Nederland, en nu zijn we structureel 2 à 3 ton minder aan kosten kwijt, én de kwaliteit is beter. Of denk aan zijn belangrijke inbreng op het punt van het Jan van Besouw: het aanpakken van de liquiditeitsproblemen, het uitsplitsen van de eigendommen, enzovoorts. En dan noem ik nog een derde punt: de nieuwe aandacht voor het economisch belang van recreatie en toerisme voor onze gemeente. Allemaal onderwerpen waar Theo en de VVD een wezenlijke impuls aan gegeven hebben.”

Verwachtingen
Als ik vraag naar de verwachtingen aangaande de komende verkiezingen, dan veren Johan en José op: ze hopen op drie zetels. Johan: “Dat zou de beloning zijn voor onze inbreng in de afgelopen vier jaar. We zouden graag weer opnieuw deel uitmaken van het college, en we hebben één wethouderskandidaat: Theo van der Heijden. Je raadt het al: voor de portefeuille financiën. Ik ben hartstikke blij, dat hij het nog een periode zou willen doen.”

Speerpunten
De VVD stelt zich coöperatief op. José: “Vanuit onze liberale kernwaarden: vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid, willen we samen met de andere partijen op alle niveaus werken aan een fijne en leefbare gemeenschap. We hebben in Goirle en Riel veel om trots op te zijn. Laten we daar ook zuinig op zijn. De gemeente heeft qua inwonertal een mooie schaal; gemeentelijke herindeling is voor ons niet nodig, wel een goede samenwerking met gemeenten in de regio. Slim samenwerken op ambtelijk niveau kan bijdragen aan een betere en minder kwetsbare dienstverlening aan de inwoners; bovendien kun je zo kosten besparen. Als je onze 10 verkiezingspunten naloopt, dan zal je opvallen, dat de VVD niet alleen hamert op veiligheid, economische groei en ‘de tering naar de nering zetten’, maar ook - en dat is veel kiezers misschien wat minder bekend - op echt sociale onderwerpen als: het voorkomen van armoedeval, sport voor iedereen, elk kind kansen geven op een succesvolle toekomst, en goede ouderenzorg. Dat is óók VVD!”
 
Aan de slag
Johan, José en Theo blaken van zelfvertrouwen. “We hebben”, zegt Johan, “een sterk team met een goed programma, en we hebben in de afgelopen periode laten zien wat we waard zijn. Veel is al bereikt. Denk aan de renovatie van het sportpark, aan het opknappen van Oranjeplein en Kloosterplein, aan de woningbouwprojecten. En dat allemaal in economisch moeilijke tijden. En zonder grote lastenverhogingen voor onze inwoners. We hebben lekker gewerkt, in goede harmonie met onze coalitiepartners, én met de oppositiepartijen. We hebben zin in de nieuwe bestuursperiode die nu op het punt van beginnen staat. Goirle en Riel kunnen op ons rekenen. We zijn er klaar voor.”