KIES 100% SOCIAAL, STEM SP!

Leuker waar het kan, beter waar het moet

door Jan Loonen

‘De SP is de partij die voor het welzijn van mensen staat. We staan voor goede zorg of het nu gaat om de thuiszorg of om de jeugdzorg. Bureaucratie en dure managers passen niet in de zorg. 
Menselijke waardigheid staat voor op. Het kabinet vindt dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen en veel zorginstellingen zullen gesloten worden. Met goede thuiszorg en recht op een vaste thuishulp geven we ouderen, gehandicapten en chronische zieken echt de kans om langer thuis te blijven wonen.


De SP vindt dat het kind centraal moet staan in de jeugdzorg en niet de bezuinigingen. Elk kind verdient het om op te groeien in een veilige omgeving en in geborgenheid. Een goede start in het leven is een goede basis voor later, dat geldt zeker voor kwetsbare kinderen. Specialistische hulp is geen luxe maar een recht voor kinderen met psychische problemen. Jeugdzorg moet laagdrempelig zijn.
 
 
Goirle en Riel hebben een bloeiend verenigingsleven. Verenigingen zijn het sociale cement in onze samenleving. De SP steunt de verenigingen met een goed subsidiebeleid. Ontspanning , ontmoeting en kansen om talenten te ontwikkelen vinden wij belangrijk. Sport en cultuur moeten voor iedereen toegankelijk zijn, ook als je een beperking hebt of als je in armoede leeft’.


Langdurigheidstoeslag
Dit zijn enkele verkiezingstopics van de Goirlese afdeling van de SP. Goirles Belang sprak met de zittende raadsleden Deborah Eikelenboom (51) en Arno De laat (54) over de lopende raadsperiode. Deborah is de lijsttrekker voor de verkiezingen van 19 maart 2014. “We zijn voort een menselijk en sociaal beleid”, zegt Deborah. “Wij hebben ons erg sterk gemaakt voor het armoedebeleid. De langdurigheidstoeslag is gebracht op 110% van de bijstandsnorm en ook de solidariteitsregeling is van toepassing. De mensen met de laagste inkomsten moeten kunstenaars zijn om rond te komen”.
Arno de Laat: “Wij hebben het initiatief genomen, middels moties, om Goirle tot schalievrije gemeente  te verklaren en ook geen kernafval op Goirlese bodem te willen. Beide moties zijn aangenomen. We hebben ook een motie ingediend over de zogenaamde 100.000+ gemeenten. Minister Plasterk wilde aanvankelijk gemeentes onder de 100.000 inwoners samenvoegen. Die norm is later verzacht en de regie is overgedragen aan de provincie. Wij zijn tegen schaalvergroting, we bepleiten zelfstandigheid voor de gemeente Goirle.”
Deborah verhaalt over de strijd die de SP voerde voor het open houden van de Wildacker en de Deel. “De Wildacker zou dicht moeten. Wij hebben ons daar fel tegen verzet. Er zaten veel emoties bij de verenigingen, die niet naar het cc Jan van Besouw willen. Gelukkig blijven beide wijkcentra open al komt het onder één bestuur.”

Sociale woningbouw
De SP heeft ook sterk gepleit voor goedkope en betaalbare woningen. “B&W hebben de 50% norm losgelaten, wat wij betreurden. We moeten starters, meestal jongen mensen, in Goirle zien te houden. De norm voor een goedkope woning is nu € 175.000,00, wij hadden dat liever nog lager gehad maar in elk geval is de norm in Goirle gehandhaafd.”

Op 1 januari 2015 nemen gemeenten de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg over van de provincies en het rijk. De gemeenten krijgen een dubbele verantwoordelijkheid: zij moeten ervoor zorgen dat er goed bereikbare ondersteuning is voor kwetsbare burgers én dat de kosten van die ondersteuning binnen de perken blijven (rekening houdend met een bezuiniging van meer dan 15%). Zij willen dit realiseren door met korte en lichte ondersteuning de burger zelf weer op weg te helpen. Op die manier kan zwaardere hulp voorkomen worden. Verder wordt de gemeente het eerste aanspreekpunt voor ondersteuning door zorgaanbieders.
De veranderingen worden geleidelijk, vanuit de bestaande regionale situatie, ingevoerd. De gemeenten in de regio bereiden zich ook voor op nieuwe taken in maatschappelijke ondersteuning (WMO) en participatie van werkzoekenden (Participatiewet). Ook deze transities moeten 1 januari 2015 gerealiseerd zijn, zodat de gemeenten integraal verantwoordelijk zijn voor de nieuwe taken.

Transitie en subsidies
“Wij zullen de ontwikkelingen rond die zogenaamde transitie kritisch volgen,” zegt Deborah. “Wij maken ons zorgen over de bezuinigingen. Er blijft altijd een groep mensen afhankelijk van de overheid, die moet niet de klos worden. De mantelzorgers zijn al overbelast.” Verder verwijst zij naar het blokje tekst hierboven: ’ De SP vindt dat het kind centraal moet staan in de jeugdzorg en niet de bezuinigingen.’

Arno bepleit een andere en eerlijkere manier van subsidietoekenning, waardoor toch elke vereniging subsidie krijgt. “We hebben een rijk verenigingsleven. We moeten oog blijven houden voor een breed en gevarieerde aanbod. We pleiten voor diversiteit in aanbod van sport en cultuur. Op basis van de offertes van de verenigingen zijn we voor een eerlijkere en gelijkmatige verdeling van de subsidiegelden.
Deborah nam in het eerste politiek debat tussen politieke partijen  het theater van het cultureel centrum Jan van Besouw als voorbeeld: “We hebben hier een prachtige theaterzaal maar vaak half gevuld. Hoe mooi zou het zijn, als een paar keer per jaar die lege stoelen gegund zijn aan de armste in onze samenleving, mensen die geen geld hebben voor theaterbezoekjes.”

Thuiszorg
Het landelijk beleid over de thuiszorg baart de SP zorgen. “Er gaan in de toekomst veel verzorgingstehuizen dicht. Men wil dat mensen dat ouderen langer thuis wonen, maar dan moet je niet op de thuiszorg bezuinigen”, zegt Deborah. “We hebben hiervoor ook in Goirle protest handtekeningen opgehaald en zijn mee geweest naar de demonstratie in bussen vol naar Amsterdam. We waren de enige partij uit Goirle.””

Op de website van de Goirlese SP lezen we: ‘ De uitgangspunten voor de SP zijn: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.
Bij menselijke waardigheid gaat het om het recht van ieder mens op bestaanszekerheid, veiligheid en op een eerlijke kans om te streven naar geluk. Ieder mens is voor zijn eigen denken en doen zelf verantwoordelijk en moet in vrijheid kunnen meebeslissen over hoe we met elkaar leven.
Bij gelijkwaardigheid van mensen gaat het om de noodzakelijke aanwezigheid van brede tolerantie in de hele samenleving, over respect van ieder mens voor de ander, ongeacht inkomen, religie of afkomst en maatschappelijke positie. Elke vorm van onterechte ongelijke behandeling bestrijden wij.
Bij solidariteit gaat het om de erkenning van het feit dat niet ieder mens hetzelfde is, ook al zijn we gelijkwaardig. Waar nodig moeten we elkaar helpen en voor elkaar zorgen vanuit het besef dat er altijd ongelijke situaties zullen zijn en dat we er als gemeenschap naar moeten streven om iedereen er bij te houden.’

Centrum
Terug naar Goirle. Deborah: “Het centrum is nog niet echt af. We willen meer sfeer in ons centrum, bijvoorbeeld meer terrassen, de burgers vinden dat leuk. De Tilburgseweg willen we fleuriger laten zijn met hanging baskets, met veel bloemen er in. We pleiten ook voor de terugkeer van een kiosk naar het voorbeeld van vroeger. Het moet een open cultuurpodium worden in de openbare ruimte. We moeten meer denken van uit kansen. We zijn voor meer groen in de wijken en zeggenschap in de vorm van buurtparticipatie voor creativiteit in de eigen buurt.”

De SP verwacht op basis van reacties op de straat een zetel winst bij de komende verkiezingen. “Wij gaan een verantwoordelijkheid in het college van B&W niet uit de weg. We willen best eens zelf aan de touwtjes trekken.”

De eerste vijf kandidaten zijn:
1. Deborah Eikelenboom (51 jaar).
2. Arno de Laat (54 jaar)
3. Stijn van den Brekel (24 jaar)
4. Kees Joosten (61 jaar)
5. Jan van den Brekel (62 jaar)
Voor de profielen van de kandidaten zie; http://goirle.sp.nl/node/158.

 
Deborah Eikelenboom, rechts op de voorgrond, naast haar rechts Arno de Laat Deborah Eikelenboom, rechts op de voorgrond, naast haar rechts Arno de Laat