Jeugdzorg

Scherp sturen, goed luisteren, goed kijken en doortastend handelen

Met de nieuwe Jeugdwet is Goirle vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de zorg voor ‘kinderen met een bijzondere vraag’. Een enorme verantwoordelijkheid. Als PvdA vinden we dit toch een goede zaak. Zorg voor probleemkinderen is nu in handen van rijk of provincie. Dat gaat vaak niet zo geweldig. We kennen allemaal de drama’s waar de Provinciale Jeugdzorg vaak ‘niet thuis’ moet geven. Ook aan de kostenkant loopt het uit de hand.

Zo kan het niet meer. Het moet voor minder geld en het moet dichterbij. Dus komt het naar de gemeenten, ook naar Goirle. Tegelijk met die overgang moet flink bezuinigd worden. Jeugdzorg wordt vanuit verschillende stromen gefinancierd. Onze zorg zit dan ook bij ‘stapelen van bezuinigingen’. Ouders van probleemkinderen en professionele zorgverleners weten ook niet hoe het gaat uitpakken. Maar niets doen is geen optie. Kijk naar Kompaan en De Bocht, dat voor het einde van 2014 afscheid moet nemen van één op de vijf medewerkers.

De PvdA wil scherp sturen en waar mogelijk andere keuzes maken. Wij gaan niet verder bezuinigen op de zorg voor kinderen! Toch biedt deze verandering in de Jeugdzorg kansen voor Goirle. De gemeenteraad is druk met de voorbereiding. Goirle werkt hierin samen met acht andere gemeenten. De gemeenteraad werkt met een werkgroep Transitie Jeugdzorg, met de PvdA als voorzitter.

Waar denken wij aan? Zorg dicht bij huis, één professional stelt samen met het gezin één duidelijk plan op en één persoon houdt het verloop in de gaten. Bijzondere zorg wordt geïntegreerd in ander jeugdbeleid van de gemeente. Denk aan onze talrijke verenigingen. Verder denken we aan kansen voor vernieuwing, vroege signalering en waar dat kan preventie.

Aan de gemeente mag het niet liggen. Als ouders aankloppen, is het zaak om adequaat te reageren en deze ouders niet naar een volgend adres te sturen. In onze ogen is er kwaliteitswinst te boeken. Naar zo’n gezin toe gaan en nog eens en nog eens. Goed kijken, goed luisteren en dan doortastend handelen en echte hulp organiseren. Daar ligt de eerste winst. De PvdA wil scherp sturen op efficiënte inzet en aan de voorkant investeren. Als specialistische hulp nodig is, moet die ook zonder voorbehoud gegeven worden. Zodat onze jongste inwoners niet het kind van de rekening worden!

Antoon van Baal, gemeenteraadslid PvdA
woordvoerder Jeugdzorg