Pro Actief Goirle

ingevoerd op 27-2-2014

De leden van Pro Actief Goirle staan met beide benen in de Goirlese en Rielse samenleving. Zij zetten zich in voor een duurzame, sociale en economisch sterke samenleving. En vertellen daar graag regelmatig over in deze rubriek. Met in deze aflevering: Marijo Immink, raadslid namens Pro Actief Goirle. Zij vertelt over MEEDOEN en haar betrokkenheid bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Ruim 20 jaar geleden ben ik met mijn man en 3 kinderen bewust in Goirle komen wonen. De mooie rustige omgeving, de voorzieningen, het rijke verengingsleven en de Brabantse gemoedelijkheid trokken ons aan. Mijn man en ik zijn beiden in onze jeugdjaren vaak verhuisd. In gemeente Goirle wilden wij ons definitief vestigen en zo onze kinderen de kans geven hun jeugdjaren door te brengen in een omgeving waar ze zich voor lange tijd thuis konden voelen. Het leven in Goirle was en is goed gebleken. We zijn snel in de Goirlese gemeenschap opgenomen, vriendschappen zijn ontstaan en de kinderen hebben een fijne jeugd gehad. Het mee kunnen doen in het rijke verenigingsleven heeft hier een belangrijke steentje aan bijgedragen.

Meedoen in het leven van alledag is belangrijk voor iedereen, dat merk ik dagelijks in mijn werk.
Ik werk als WMO-consulent in een Zeeuwse gemeente. In die functie kom ik graag bij mensen thuis. Gewoon aan tafel praten over vragen die er zijn wanneer mensen niet meer kunnen doen wat eerst wel lukte: het schoonmaken van hun huis, opvoeden van en zorgen voor kinderen, gebruik maken van het openbaar vervoer, fietsen, lopen naar de winkel of de hoek van de straat. Soms lukt zelfs het lopen in huis niet meer.
Mijn ervaring is dat mensen kwetsbaar zijn wanneer zij niet als ieder ander volwaardig kunnen meedoen in onze maatschappij. De drempel om hulp te vragen is vaak hoog.
Mijn drijfveer in die gesprekken is niet alleen praten over wat mensen niet kunnen, maar ook samen ontdekken wat wel of wat met extra hulp kan. Samen op zoek naar eigen mogelijkheden en eigen kracht. Ik geloof in het versterken van eigen kracht wanneer dit mogelijk is, omdat dit eigenwaarde teruggeeft én mensen het gevoel geeft dat zij er toe doen!

Mijn visie is dat iedereen -  jong, oud, gezond of met beperkingen - in staat moet worden gesteld  anderen te ontmoeten, sociale contacten aan te gaan en deel te nemen aan verenigingsleven en  sociale, culturele of muzikale activiteiten.
Dit kunnen mensen soms niet alleen, om dit voor elkaar te krijgen moeten we het samen doen. In onze eigen gemeenschap, buurt, wijk, vereniging of wijkcentrum. En daarom past Pro Actief Goirle bij mij!
Pro Actief Goirle staat niet alleen voor het versterken van eigen en gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wij nemen deze ook zelf. Met respect voor elkaar en met lef wanneer dat nodig is. Soms ook in de wetenschap dat trouw zijn aan een visie op korte termijn niet altijd populair overkomt. Maar wel met een visie die altijd gericht is op de toekomst.
We maken ons zorgen over de veranderingen die de landelijke overheid vanaf 2015 gaat invoeren op gebied van zorg en welzijn en de consequenties die dit zal hebben voor de inwoners van Riel en Goirle. Er zal een groter beroep worden gedaan op familie, buren en mantelzorgers en onze ouderen zullen langer thuis blijven wonen. Wij willen voorkomen dat mensen straks hierdoor tussen wal en schip vallen of mantelzorgers overbelast worden.
Zo hebben wij ideeën om door inzet van subsidies woningen voor mensen met lage inkomens levensloopbestendiger te maken. We willen zorg op maat. Kleine zorgteams die wijkgebonden werken, kunnen goed inspelen op de zorgvraag.. We denken dat wijkcentra een deel van de uitvoering van het nieuwe welzijnsbeleid dichtbij in de wijken kunnen uitvoeren. In onze visie moeten medewerkers van het ‘zorgloket’ actief  in de wijken naar accommodaties en verenigingen toe om zo signalen op te vangen en in een vroeg stadium vragen te beantwoorden. Vrijwilligers en mantelzorgers worden zo gehoord en gewaardeerd, bovenal gesteund en waar nodig ontlast
Optimaal gebruik maken van de sociale cohesie die Goirle en Riel rijk is; dat is belangrijk en toekomstgericht! Het op zorgvuldige wijze gebruik maken van het rijke verenigingsleven en vrijwilligerswerk voorkomt vaak problemen. En voorkomen is beter dan genezen.

Kortom: Pro Actief Goirle heeft een visie die altijd gericht is op de toekomst, op het Riel en Goirle van onze (klein)kinderen. Als een sociaal solide omgeving voor u net zo belangrijk is als voor mij, kies dan op 19 maart voor Pro Actief