Tilburg móet en kán veiliger!

ingevoerd op 28-1-2014

Lang werd gezegd dat criminaliteit er nu eenmaal is. Weinig aan te doen. Je moet er maar mee leven, zeker in een stad. De VVD Tilburg heeft dat nooit geaccepteerd. In 2000 plaatsten we camera’s in het centrum. In 2008 namen we het initiatief voor de Taskforce Tilburg Veilig. En we spraken waar nodig de burgemeester aan op in onze ogen ongewenste situaties. Het zorgde er al met al voor dat Tilburg niet meer behoort bij de tien onveiligste steden van Nederland.

De klus is nog niet geklaard. Het aantal woninginbraken is in 2012 hoger dan in 2008 (1596 tegen 1464). Het aantal bedrijfsinbraken daalde eerst een paar jaar maar steeg in 2012 weer fors tot 611. Het lijken droge cijfers. Zolang je vergeet dat achter elke inbraak, achter elke overval, achter vrijwel ieder delict een persoonlijk drama schuilt. Zoals een winkelier die overvallen was het verwoordde: ’Niet langer dan 1 minuut waren de overvallers binnen. Wij zitten er voor altijd mee.’

Tilburg móet en kán veiliger! Veilig wonen en werken. Daar zet de VVD Tilburg vol op in. Om Tilburg veiliger te krijgen, willen we dat de volgende acties worden uitgevoerd:

Meer camerabewaking, ook in woonwijken en op bedrijventerreinen
Camera’s werken preventief. Er gaat een dreiging vanuit op iedereen met kwade gedachten. En wanneer er toch een keer iets gebeurt, kan de politie met de beelden boeven vangen. Bij een golf van inbraken in een buurt willen we mobiele camera’s kunnen inzetten. Samen met de bedrijven komen we tot camerabewaking op elk bedrijventerrein. Met veilige bedrijventerreinen trek je nieuwe bedrijven aan.

In elke winkel Live View
Met Live View kan vanuit een bewakingscentrale rechtstreeks in een winkel worden meegekeken tijdens calamiteiten. Als een winkelier dat wil, moeten we samen met hem er voor zorgen dat er Live View in zijn winkel komt. Winkeliers moeten ook hiervoor een beroep kunnen doen op het detailhandelsfonds.

Huizen duurzaam veilig
Samen met de bewoners willen we meer woningen inbraakproof maken. Veiligheid maakt onderdeel uit van een duurzame samenleving. Daarom moet het geld dat opzij is gelegd voor de verduurzaming van woningen ook ingezet kunnen worden om huizen inbraakproof te maken.

Specifieke aandacht vereist
Van alle autochtone jongeren van 12 tot en met 17 jaar is 1,2% als verdachte bekend bij de politie. Bij Marokkaanse en Antilliaanse jongeren van 12 tot en met 17 jaar is dit respectievelijk 7,8% en 4,8%. Iedereen kan een fout begaan in z’n leven, maar binnen deze groep jongeren wordt onevenredig vaak langdurig voor een verkeerde carrière gekozen. Jongetjes groeien te vaak op met verkeerde voorbeelden van hun oudere broers en buurtgenoten. Specifieke aandacht is vereist. Niet alleen van bijvoorbeeld Jeugdzorg maar ook van politie en justitie. We willen dat er capaciteit wordt vrijgemaakt die zich alleen met de criminaliteit onder Marokkaanse en Antilliaanse jongeren bezig gaat houden. Ook de Taskforce Tilburg Veilig zetten we in om deze hoge percentages omlaag te krijgen. Om alle betrokkenen kans op een beter vooruitzicht te bieden.

Vandalen betalen de schade
Als iemand iets vernielt, draait hij op voor de schade. Simpel. Als dat niet meteen kan gebeuren doordat de vandaal te weinig geld heeft, moet de schade op een andere manier worden gecompenseerd. Bijvoorbeeld door het verwijderen van graffiti of het opruimen van troep op straat.

Patsers uitkleden
Kleine en grote criminelen die te koop lopen met dure scooters, auto’s en horloges zonder dat er van eerlijke arbeid sprake was, geven het verkeerde voorbeeld en inspireren jongeren om ook het foute pad op te gaan. Wij willen deze patsers aanpakken. Criminaliteit mag niet lonen, het mag een reden zijn je te schamen. Samen met de belastingdienst, de sociale dienst, politie en justitie kleden we deze patsers uit en ontdoen hen van alle dure hebbedingen die ze betaalden met crimineel geld.