Expositie Vaan & Vorster ”It figures…it speaks”

Opening tentoonstelling door Sjak Sperber

In de hal van het gemeentehuis van Goirle is van maandag 16 september tot en met vrijdag 18 oktober 2013 de opmerkelijke expositie van Robert de Vaan en Marleen Vorster te bezichtigen.

Beide kunstenaars werken met moderne technieken, zoals digitale beeld en geluidsbewerking.

”It figures…it speaks”
Dit staat voor de fantasy art van Marleen Vorster en de geluiden en beelden van mediamaker Robert de Vaan. Deze uiteenlopende expositie laat zien hoe moderne technieken toegepast kunnen worden in de kunst en elkaar  aanvullen en versterken. 

Tijdens de tentoonstelling is er een gezamenlijk werk van beide kunstenaars te zien en te horen. Robert creëerde een geluidscollage bij het werk “The witches dungeon” van Marleen. Wanneer de bezoeker het gothic-achtige werk nadert klinken er fragmenten en versmelten de werken met elkaar.

Robert gebruikt uiteenlopende media (zoals geluid, film, fotografie, elektronica en verf), die verschillende zintuigen aanspreken via projecties en elektronische geluidsinstallaties. In zijn zoektocht naar het geluid van stilte neemt hij lagen op zoals bij het graf van Martin Hannett (uitvinder van het New Wave geluid), de stilte van een zondagochtend en de ruis van een geluidswal.

Naast beelden en deze Musique Concrète is het meest ’in het oor springende werk’ op deze expositie de Wobbulator. De naam refereert aan een geluidsgenerator uit de Radiophonic Workshop uit de jaren 50, een belangrijke periode voor radio en het medium geluid.

Fantasie en sprookjes staan centraal in het werk van Marleen. Met een combinatie van foto-manipulatie, illustratie en digitaal schilderen wordt een sprookjesachtige, vaak dromerige, scène weergegeven.  In de geëxposeerde reeks waar mens en dier centraal staan is alles volledig bewerkt en geschilderd op het digitale canvas van de computer. Hierbij zijn traditionele elementen zoals compositie, lichtval, kleurgebruik en penseeltechniek steeds erg belangrijk.

Officiële opening
De officiële opening van deze expositie door wethouder Sjaak Sperber is op vrijdag 13 september 2013 om 19.30 uur in de hal van het gemeentehuis, Oranjeplein 1 in Goirle. De expositie is tijdens kantoortijden te bezichtigen.