Op vakantie? Geef een afwezigheidmelding aan de politie door

ingevoerd op 19-6-2013

Het is weer vakantietijd. ”Maar let op, want inbrekers hebben geen vakantie. Zorg dus dat u uw woning veilig achterlaat. De politiewebsite www.politie.nl helpt u hierbij. Hier vindt u tips om woninginbraken te voorkomen. En natuurlijk vraagt u ook uw buren om een oogje in het zeil te houden tijdens de vakantie.”

Informeer de politie
Met een Vakantiemelding informeert u de politie over uw afwezigheid. Het doen van een vakantiemelding betekent niet dat uw woning permanent bewaakt wordt. De woning wordt in de gebruikelijke surveillanceroute betrokken. Daarnaast kan de politie bij brand, inbraak of andere calamiteiten snel de sleutelhouder benaderen aan wie u de woning hebt toevertrouwd.

Uw gegevens
Denk eraan om uiterlijk één week voor uw vertrek de vakantiemelding doorgeeft. Er is één voorwaarde: de vakantieperiode moet minimaal zeven dagen duren.
U kunt de informatie doorgeven via het nummer 0900-8844. U kunt ook via een meldformulier op www.politie.nl uw gegevens doorgeven (links bovenaan de pagina onder de kop ’Melden’. Vermeldt in uw e-mail:
- uw persoons - en adresgegevens en telefoonnummer
- de periode van uw afwezigheid
- het waarschuwingsadres/sleutelhouder(s) (naam, adres én telefoonnummer)

”Uiteraard kunt u in een van onze politiebureaus ook een vakantiekaart ophalen, invullen en afgeven.”

Sleutelhouder
”Nogmaals: er staat niet de hele dag een agent voor uw deur om de boel te bewaken. Uw huis wordt in de gebruikelijke surveillanceroute opgenomen. Door uw afwezigheid te melden, helpt u uzelf én de politie in geval van een calamiteit in of rond uw woning.
Samen met de sleutelhouder nemen wij dan de eerste maatregelen, zodat u ongestoord van uw vakantie kunt genieten. Prettige vakantie.”