Open Monumentendag

ingevoerd op 5-9-2012

Het is bijna zo ver: komend weekeinde staat in het teken van monumenten. Waar u moet zijn: in de kerk van Maria Boodschap. Wanneer: zaterdag en/of zondag. Wat is daar te zien? Drie (3!) tentoonstellingen: Struinen door de straten van Goirle en Riel, In de ban van de boom, en de primeur (nog niet eerder te zien geweest in ons land) van een expositie over klein religieus erfgoed. Wat kunt u er kopen? Een boekje met daarin alle monumenten in Goirle en Riel. En twee kaarten, uitgegeven door de Stichting Toerisme en Recreatie, waarop al die monumenten staan (u kunt zelf uw route bepalen). Wat is er nog extra? Een heel bijzondere bomenroute. Krijgt u nog uitleg bij die bomen? Ja! Een vijftal gidsen van IVN Tilburg (Ad van de Ven, Jozef van Erve, Anny Kuijk, Jos Bertens en Ria Jespers) en dé Goirlese bomenkenner Han van Meegeren nemen u desgewenst mee op een wandeling langs die bomen: de wandelingen zijn beide dagen om 12.00 uur (langere wandeling, max. 2 uur) en om 14.30 uur (kortere wandeling, max. 1 uur).

Factorium
Op de openingsdag, zaterdag, is de Maria Boodschap tevens het toneel van een aantal optredens die door docenten van Factorium worden verzorgd. Het wordt een programma waarin onder andere Bach en Mozart te horen zijn. Deze optredens vinden plaats in het kader van de opening die vanaf 10.30 uur plaatsvindt.

Ton van Gool
Struinen door de straten van Riel, ja, dat is natuurlijk alleen maar mogelijk dankzij de jarenlange verzameldrift van Ton van Gool. Hij weet en heeft zo ongeveer alles wat met Riel van doen heeft. Samen met Jan van Eijck heeft hij 140 foto’s uitgezocht voor deze tentoonstelling. Het zal voor inwoners van Riel een ‘feest der herkenning’ zijn. Naast de foto’s van vroeger staan de foto’s van nu, en dat laat de ontwikkeling van Riel duidelijk tot uitdrukking komen. Gaat dat zien!

Informatie
Kom op 8 en 9 september naar de Maria Boodschap. Ook het heemerf is beide dagen open en te bezichtigen. En de beide Goirlese molens! Op zaterdag is het molen De Wilde aan het Molenpark, en op zondag de molen De Visscher aan de Groeneweg.
Wie nog nadere informatie behoeft, verwijzen we naar de website van de Stichting Steengoed Goirle: www.steengoedgoirle.nl.
Lindeboom voor de voormalige ingang van de St. Jan – © Stichting Biodiversiteit Goirle-Riel” Lindeboom voor de voormalige ingang van de St. Jan – © Stichting Biodiversiteit Goirle-Riel”