Vijf Stolpersteine als herinnering aan de familie Dasché

Vandaag is het 70 jaar geleden dat de joodse familie werd afgevoerd

De Duitse kunstenaar Günther Demning uit Keulen metselde vanmiddag om 17:00 uur 5 koperen gedenksteentjes in de stoep voor het huis, waar de joodse familie Dasché woonde totdat ze 70 jaar geleden werden afgevoerd en in de concentratiekampen werden vermoord. Leerlingen van de OBS ’t Schrijverke, legden bloemen bij de stenen.

De datum dat zij werden weggevoerd, bracht de eigenaar van de woning, Kees van Hest, op het idee zgn. Stolpersteine ofwel struikelstenen te laten aanbrengen in het trottoir voor deze woning om de gedachte aan hen levend te houden. De gemeente werd om toestemming gevraagd deze steentjes in het trottoir te mogen neerleggen.

Op 28 augustus 1942 werden vader Erich,  moeder Edith en hun drie kinderen door de Duitsers opgehaald en naar gevangenkampen in Polen gebracht, waar zij om het leven kwamen.

Stolpersteine
Stolpersteine zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Günther Demning. In het trottoir bij woningen, waar bijv. Joden in de oorlog woonden, werden weggevoerd en om het leven gebracht in gevangenkampen, legt hij Stolpersteine. Het zijn steentje van 10 bij 10 cm die enkele millimeters boven het straatwerk uitsteken. Op de steentjes staan de namen van wie er heeft gewoond en op welke datum en waar zij om het leven zijn gebracht. Er zijn wereldwijd al 23.000 steentjes gelegd.
Leerlingen van ’t Schrijverke bekijken de stenen Leerlingen van ’t Schrijverke bekijken de stenen