Veel muziekstijlen en kwaliteit komen samen op Midzomerfestival Goirle

A Jazzy Afternoon en dorpsbarbecue als slotakkoorden

Het driedaagse programma is gevarieerd en het Kloosterplein in het hart van Goirle is een uitermate geschikt podium voor muziek en beleving. Van pop tot jazz en klassiek maar ook een boekenmarkt en een dorpsbarbecue maken deel uit van het Midzomerfestival op 15, 16 en 17 juni. Nu ziet het er naar uit dat de organisatie van het festijn ook eens geluk heeft met de weersomstandigheden. “Een must voor de continuïteit van het festival”, zegt Kees Verdaasdonk, die samen met Tonny van Burk en Rene Schellekens de organisatiekar trekt.

“Het programma is nog beter dan voorgaande edities en we hebben kans gezien om het te verrijken met een evenement voor de Goirlese jeugd en met een dorpsbarbecue, verzorgd door Keurslager Van Hest. Nieuwe initiatieven waarmee het Midzomerfestival in de breedte groeit.” Met veel belangstelling hebben de organisatoren van het Midzomerfestival de weersvoorspellingen gevolgd. “Het ziet er gelukkig goed uit”, zegt Verdaasdonk, die weet dat juist het weer de voorgaande edities de grote spelbreker was. “Een buitenevenement staat of valt met de weersomstandigheden. Voor de continuïteit van het festival hebben we een goede editie nodig. Het organiseren van een festival, dat wordt gedragen door vrijwilligers, verdient niet alleen een grote bezoekersschare maar heeft dat ook nodig. De horeca is immers de voedingsbodem voor drie dagen muziek en gezelligheid in het centrum van Goirle.”
 
Vrijdag
Vrijdagavond 15 juni start de ‘driedaagse’ met Goirle Zingt. ‘Goirle’ kan die avond bewijzen over zangkwaliteiten te beschikken. Meer dan dertig populaire Engels- en Nederlandstalige liedjes komen voorbij. Een combinatie van muzikanten van de Goirlese en Rielse harmonie draagt zorg voor de begeleiding en er staan tal van verrassingen op stapel. Diverse koren en zangers gaan voor, zodat iedereen toonvast de liedjes kan zingen. Aanvang 20.30 uur. Overigens, wie niet kan wachten en alvast wil oefenen: de teksten van de liedjes staan op de site www.rondjegoirle.nl

Zaterdag
Op zaterdag 16 juni begint het Midzomerfestival ’s middags om 15.00 uur met Sing Along Kids. De basisschooljeugd zingt die middag de kelen schor met een reeks zelf gekozen liedjes. Een heuse ‘battle’ is in het programma verwerkt. Leerlingen van zeven basisscholen gaan met elkaar in de strijd om de titel ‘beste zangschool’. ‘s Avonds breekt de Goirlese Harmonie Oefening en Uitspanning de avond om 20.30 uur open. Het Midzomernachtconcert omvat veel Spaans getint repertoire. De Goirlese gitarist Eddie Franken toont als gastmuzikant zijn kwaliteiten en na de pauze verzorgt een muzikaal hoogwaardig gezelschap van de musicalopleiding van Fontys Hogeschool voor de Kunsten ‘De Spooktrein’. Kwaliteit en beleving gaan in die musical hand in hand.
 
Zondag
Zondag 17 juni strekt het Midzomerfestival zich uit van 12.00 tot 20.00 uur. Centraal staat dan A Jazzy Afternoon en nieuw in het zondagmiddagprogramma van het Midzomerfestival is een dorpsbarbecue. Ton Briels tekent voor het veelzijdige jazzprogramma dat vanaf 14.00 uur optredens omvat van de Ninotchka & Jazzhounds. “Zij halen hun gedrevenheid uit een combinatie van jazz en entertainment. Het is toegankelijk, licht en luchtig. Luisteren naar dit orkest betekent niet alleen genieten van muziek, maar ook van een behoorlijke dosis amusement.”  Vanaf 16.00 uur staat de Tilburgse South Jazzband geprogrammeerd. Kwaliteit staat bij het orkest hoog in het vaandel, getuige de vele successen van de afgelopen jaren. Briels geeft aan dat dit orkest zich laat inspireren door de Chicago stijl.

De tweede editie van Boek&Kunst staat zondag van 12.00 tot 17.00 uur centraal op De Hovel. Tevens zijn dan de winkels in het centrum van Goirle geopend en er is straattheater door De Drie Musketiers (een deugniet, een slungel en een ‘muzikant’), De Aardappelschillers (‘dag in dag uit schillen, het paradijs ligt ver weg’) en Arthur van Poppel komt met zijn muziekauto (vijf meter hoog) waarop vijftig instrumenten.
In en rondom het winkelcentrum komen diverse kramen en kleine podia waar liefhebbers van kunst en het geschreven woord hun hart kunnen ophalen.

Om het Midzomerfestival op een passende manier af te sluiten houdt de organisatie samen met Keurslager van Hest vanaf 16.00 een grote dorpsbarbecue. Briels: “Dat programmaonderdeel is onlangs nog aan het Midzomerfestival toegevoegd. Zo’n initiatief vraagt om een swingende muzikale bodem. We hebben de Tilburg Big Band bereid gevonden om van zes tot acht uur de sfeervolle barbecue ‘swing’ te geven. Het orkest heeft al in een eerdere editie van A Jazzy Afternoon zijn gedrevenheid geëtaleerd.”

Programma Midzomerfestival Kloosterplein Goirle

Vrijdag 15 juni
20.30-24.00 uur: Goirle Zingt met een mix van muzikanten van de Goirlese en Rielse harmonie, voorzangers en –zangeressen en koren uit Goirle en Riel. Het liedjesboek staat op de site www.rondjegoirle.nl

Zaterdag 16 juni
15.00 uur: Sing Along Kids
20.30 uur: Harmonie Oefening en Uitspanning met gastsolist Eddie Franken
22.00 uur: Musical De Spooktrein door Fontys Hogeschool voor de Kunsten

Zondag 17 juni
12.00 uur: Boek & Kunst op De Hovel
Winkels in Centrum Goirle open
Straattheater met De Drie Musketiers, De Aardappelschillers en Arthur van Poppel (muziekauto)
14.00 uur:  Ninotchka & Jazzhounds
16.00 uur: Tilburgse South Jazzband
18.00-20.00 uur: Tilburg Big Band
Dorpsbarbecue verzorgd door Keurslager Van Hest
De organisatoren (van links naar rechts): Rene Schellekens, Kees Verdaasdonk en Tonny van Burk. De organisatoren (van links naar rechts): Rene Schellekens, Kees Verdaasdonk en Tonny van Burk.
Arthur van Poppel met zijn muziekauto Arthur van Poppel met zijn muziekauto