Themaconcert Goirlese Harmonie een topper

Harmonieorkest overstijgt zichzelf

Afgelopen zaterdagavond kon je een speld horen vallen tijdens het themaconcert BELLA ITALIA van onze Goirlese Koninklijke Harmonie “Oefening en Uitspanning” wat voor deze gelegenheid zich had getooid met wat kleine accenten in de Italiaanse kleuren op hun kleding. Met ingehouden adem luisterden de toeschouwers in de goed gevulde zaal van het cultureel Centrum Jan van Besouw naar een keur van Italiaanse composities die in  het kader van dit themaconcert over Italië door de muziekcommissie was samengesteld.  Onder de deskundige leiding van dirigent Alphons van Stenis werd door het harmonieorkest op sublieme wijze het niet makkelijke programma afgewerkt wat vertrouwen geeft voor het komend jaar wanneer tijdens een concours op hoog niveau een zeker zo’n uitstekende muzikale prestatie afgeleverd zal moeten worden.

Opvallend was ook het optreden van fluitsoliste Carla Hermans, reeds vanaf haar 10e jaar aan de Harmonie verbonden,  die tijdens het stuk Piccolo Picante op duizelingwekkende wijze honderden toontjes met een adembenemende snelheid uit haar piccolo wist te toveren.

Een prominente rol tijdens het concert was weggelegd voor Hein Remmers, onze plaatsgenoot, die met zijn warme baritonstem voor de pauze een aantal bekende Italiaanse liedjes ten gehore bracht zoals O sole Mio, Santa Lucia en Funiculli-Funiculla. Uiteraard begeleid door het Harmonieorkest. Na de pauze verraste hij het publiek nog eens met de vertolking van de bekende aria uit ‘Il Barbiere di Siviglia’ wat door de toehoorders met ritmegeklap werd begeleid.

Verder was er een gastoptreden van accordeonist Johan van Kreij die voor en na het concert zijn eigen Italiaanse repertoire liet horen op zijn accordeon en ook even het podium betrad om samen met het harmonieorkest het Chiantilied te begeleiden op zijn eigen virtuoze wijze.
Niet minder was het optreden van het duo Dames de Vries, in de persoon van Marian de Kort en Marike Ketelaars, die op ludieke wijze het geheel aan elkaar wisten te praten, gedeeltelijk in het Nederlands maar om in stemming te blijven ook waar nodig met Italiaanse vertalingen.
Na het concert verzamelden de aanwezigen zich in de foyer die voor deze gelegenheid prachtig aangekleed en verlicht was in de Italiaanse kleuren. Onder het genot van een gratis glaasje Prosecco en Italiaanse hapjes werd nog lang nagepraat over dit unieke concert wat het komende jaar zeker navolging zal krijgen, natuurlijk met een ander thema maar met hetzelfde gedreven harmonieorkest onder leiding van Alphons van Stenis. Nogmaals Bravo!!
a.s.