Het Leydal Ensemble geeft Concert in Goirle

ingevoerd op 24-9-2004

Op zondag 3 oktober a.s. geeft het Leydal Ensemble een concert in de Kapel van het Jan van Besouwhuis, Th. van Diessenstraat 1 te Goirle. Aanvang is 15.00 uur en de entree is 4,50 euro. Reserveren is niet mogelijk.

Programma
- Het Stabat Mater van Pergolesi
- Concerto Armonico nr. 1 van Van Wassenaer
- Cellosonate nr. 5 in e van Vivaldi
Het Leydal Ensemble is een strijkersensemble uit Goirle, bestaande uit zo’n tiental amateurs onder leiding van violiste Anne-Marie van de Grint. Er wordt zonder dirigent gespeeld, wat hoge eisen stelt aan het samenspel en initiatief van elke individuele speler. Het Stabat Mater is een van de beroemdste Latijnse gebeden die uit de Middeleeuwen zijn overgeleverd. Het is talloze malen vertaald en door zeer veel componisten op muziek gezet. De compositie van Pergolesi is waarschijnlijk de meest bekende en meest geliefde versie. Solistische medewerking aan het Stabat Mater wordt verleend door de zussen Joan en Wil van den Heijkant, respectievelijk sopraan en alt. Zij treden sinds lange tijd zowel samen als afzonderlijk op onder diverse dirigenten bij verschillende ensembles.
Het concerto Armonico nr. 1 van Van Wassenaer behoort tot de zes Concerti Armonici die tot voor kort werden toegeschreven aan Pergolesi. In 1982 werd echter het manuscript ontdekt waaruit bleek dat deze werken tussen 1725 en 1740 werden gecomponeerd door de Nederlander Van Wassenaer.
De Cellosonate nr 5 in e is (met name onder cellisten!) een zeer geliefd werk. Voor deze gelegenheid werd een arrangement gemaakt voor cello met strijkers en clavecimbel. Solistische medewerking wordt verleend door Marieke Langkamp, afgestudeerd aan het Brabants Conservatorioum en werkzaam bij diverse ensembles en orkesten.