Overzichtsexpositie verpleeghuis St. Elisabeth Goirle

Riet van der Louw v Boxtel, Beeldend Kunstenaar

Riet van der Louw is op 25 januari 1933 als achtste in een gezin van 12 kinderen geboren. Na zelf 3 kinderen groot te hebben gebracht, is zij gestart met het maken van beelden. Eerst onder het toeziend oog van Nico de Wit uit Tilburg en later zelfstandig produceerde zij in 30 jaar beelden die behalve in Nederland, van Rusland tot de Verenigde Staten werden aangekocht.

Riet laat zich graag inspireren door karakteristieke figuren. Dicht bij huis in familiekring, in het dorp, maar ook ver daar buiten kiest zij mensen die zij portretteert of ten voeten uit verbeeldt. Meest in het oog springend zijn de portretten die zij maakte van opvallende karakters uit het dorp, en beelden van de paters en nonnen die in Goirle ruim 100 jaar zorgden voor onderwijs aan alle kinderen van het dorp.

Riet’s voorkeur gaat uit naar het opzetten van beelden in klei, maar kleine plastieken maakt zij in was. In ruwe schetsen zet zij haar karakters neer en weet daarbij de typische trekjes van haar modellen haarscherp te vangen. Afgegoten in brons, beton of gips worden haar modellen voor het nageslacht bewaard. De meeste beelden van Riet zijn unica’s wat betekent dat ze slechts 1 maal worden afgegoten. Wie een beeld van Riet in huis heeft, weet zich daarmee verzekerd van een kostbaar, ambachtelijk en uniek exemplaar.

In haar atelier geeft Riet begeleiding aan startende kunstenaars of brengt belangstellenden de eerste kneepjes van het vak bij. Ook zijn haar beelden te bezichtigen, of in opdracht te bestellen.

<2>Expositie geopend
<1>Afgelopen vrijdag 10 september werd de expositie van Riet v.d. Louw-van Boxtel geopend door de directeur van het Verpleeghuis, de heer Kammers. Hij begon zijn toespraak met de stelling: Kunst hoort ook in het Verpleeghuis thuis en gaf hierop een toelichting. Het Verpleeghuis is een open instelling waar bezoekers zo in en uit kunnen lopen en van de kunst kunnen genieten, terwijl men voor een museum dat niet zo gemakkelijk doet.
Daarna bracht dhr. Kammers een toost uit en wenste Riet veel succes met deze expositie en hij verzocht alle aanwezigen hem te volgen naar de mooie en goed onderhouden beeldentuin om daar de beelden te bewonderen. Het was zowaar een wonder dat het ophield met regenen, want het water was met bakken uit de lucht komen vallen, zo hevig dat het dak van de kapel het water niet meer aan kon en zwaar beschadigd werd.
Het was een zeer druk bezochte opening met veel genodigden, kennissen en familie.
De expositie is dan ook een aanrader. Deze is geopend van 10 september tot 25 oktober. Bekijk de kinderkopjes in de gang, de beelden in de binnentuin en de beeldjes in de vitrine in het restaurant, het is echt de moeite waard. Wilt u wat meer informatie of toelichting bel even en u krijgt alle informatie: 013-5341281, Riet v.d. Louw-van Boxtel