Begrotingstekort 2008 wordt groter

Aanblik bij rotonde op de Tilburgseweg wordt anders

Uit de tweede bestuursrapportage van dit jaar blijkt dat het begrotingstekort voor 2008 is toegenomen met 61.000 euro. In de eerste bestuursrapportage was al een tekort op de begroting aangegeven van 274.000 euro. Dit extra tekort is volgens wethouder Henk van Boxtel ontstaan door de hoger uitgevallen energiekosten van het gemeentehuis. Hoeveel hoger deze energiekostenpost is, kon de wethouder niet precies aangeven, maar hier zal wel een onderzoek naar worden ingesteld.

SLOOPVERGUNNING TILBURGSEWEG 153 IN GOIRLE
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om een sloopvergunning te verlenen oor het pand Tilburgseweg 153 in Goirle. De eigenaar van dit pand wil na de sloop op deze locatie een nieuwe villa bouwen. Het ingediende eerste schetsontwerp levert volgens het college voldoende aanknopingspunten op om hiermee verder te gaan. In een brief aan de aanvrager zal het college echter duidelijk maken, dat de toegekende sloopvergunning niet automatisch inhoudt dat medewerking wordt verleend aan het ingediende schetsontwerp voor het bouwen van een nieuwe villa.

BESTEMMINGSPLANNEN
Al geruime tijd is de gemeente Goirle bezig om het aantal van zestig bestemmingsplannen terug te brengen naar twaalf bestemmingsplannen. Op het einde van dit jaar zullen alle bestemmingsplannen zijn behandeld en zal bijna alles zijn vastgesteld. Dit laat wethouder Ruud van Eijkeren weten naar aanleiding van een viertal bestemmingsplannen, die in het college van B&W zijn besproken.
Zo heeft het voorontwerpbestemmingsplan ‘Wildackers-Abcoven herziening Fabriekstraat’ in de maanden juni en juli gedurende zes weken ten behoeve van de inspraakprocedure, ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. In het kader van het wettelijk voorgeschreven vooroverleg hebben het Rijk, de provincie en waterschap positief gereageerd. Het eindverslag van de inspraakprocedure van het voorontwerpbestemmingsplan is door het college van B&W vastgesteld en wordt ter kennis gebracht aan de gemeenteraad. De nieuwe bestemmingsplanprocedure Wet Ruimtelijke Ordening kan worden gestart en het ontwerpbestemmingsplan wordt na publicatie weer zes weken ter inzage gelegd.
Het ontwerpbestemmingsplan ‘Tilburgseweg ten noorden van de Rillaertsebaan’ wordt na de inbreng van twee zienswijzen aangepast. Het betreft hier een aanpassing over de hoogte van de nieuwe bouwblokken ten opzichte van bestaande situaties en de aanpassing van de goothoogte, omdat die anders stond aangegeven in het oorspronkelijke bestemmingsplan.
De commissie Ruimte heeft op 1 september 2008 het raadsvoorstel om het bestemmingsplan ‘Buitengebied’ vast te stellen, behandeld. Dit bestemmingsplan kent, mede omdat er zo veel instanties bij zijn betrokken, al een lange voorbereidingsperiode en is al enkele keren in de gemeenteraad ter sprake geweest. Door de bewoner van Turnhoutsebaan 2 is bij de gemeente een zienswijze ingediend, waarin wordt gevraagd om de aanduiding van agrarische-, landschap- en natuurwaarde te wijzigen in alleen agrarische waarde. De gemeente Goirle heeft hierover overleg gepleegd met het waterschap De Dommel en met de provincie Noord-Brabant. De provincie gaf het advies om de bestaande aanduiding van het gebied niet te wijzigen, aangezien het mogelijk is dat dieren deze gebieden in de toekomst nodig hebben. Het college heeft dit advies van de provincie overgenomen. Hoewel dit besluit een beperking zou kunnen zijn in de bedrijfsvoering op het perceel Turnhoutsebaan 2, zal de geplande nieuwbouw op dit perceel gewoon door kunnen gaan. In de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering zal de definitieve vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied op de agenda staan.
Van eind april tot begin juni van dit jaar heeft het ontwerpbestemmingsplan “De Hellen-Nieuwe Erven” ter inzage gelegen en hierop zijn drie zienswijzen naar voren gebracht. Twee van deze zienswijzen zijn door het college van B&W overgenomen. Het betreft hier het verzoek om de mogelijkheid te bouwen tot aan de perceelgrens te schrappen. Het tweede verzoek richt zich op de hoogte van de bijgebouwen. Deze mogen niet hoger zijn dan bestaande gebouwen en hier stemt het college mee in. Het derde verzoek, dat er geen aan huis gebonden beroepen en bedrijven mogen zijn, is door het college afgewezen. De reden hiervoor is, dat in de Toekomstvisie Goirle wordt aangegeven, dat binnen de bebouwde kom meer ruimte dient te zijn voor economische activiteiten.

BESTUURSDWANG PERCEEL RIELSEDIJK 3
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten tot uitvoering van de bestuursdwang over te gaan op het perceel Rielsedijk 3 te Goirle. Het opgestelde draaiboek moet leiden naar de afbraak van de illegale bouwwerken op dit perceel. De eigenaren krijgen in eerste instantie zelf de gelegenheid om de betreffende bouwwerken te verwijderen. Als zij in gebreke blijven dan geeft de gemeente opdracht tot slopen en zullen de kosten daarvan woorden verhaald op de eigenaren.
In het voorjaar van 2006 zijn de drie belanghebbende eigenaren aangezegd dat een aantal, zonder bouwvergunning gerealiseerde bouwwerken moesten worden verwijderd. Het betreft hier twee uitbreidingen van een bestaande chalet, twee vrijstaande bijgebouwen die gebruikt worden als berging, een plantenkas, een hondenren en een drietal overkappingen bij de woning, het chalet en de paardenstal. Deze bezwaren hebben destijds het college niet doen besluiten om hun beslissing te herroepen. Daartegen is bezwaar gemaakt en er is beroep in gesteld bij de rechtbank te Breda. Deze rechtbank heeft op 22 augustus 2007 het beroep ongegrond verklaard. Vervolgens is hoger beroep aangetekend bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Bij uitspraak van 13 augustus 2008 is aangegeven, dat de aanschrijvingen van de gemeente terecht zijn uitgevaardigd en daarom is dit beroep verworpen. De gemeente zal daarom op korte termijn tot de bestuursdwang overgaan.

NIEUW HANDHAVINGSTRAJECT RIELSEDIJK 1
Tegen de illegale bouwwerken op het perceel Rielsedijk 1 te Goirle wordt een nieuw handhavingtraject gestart. Het betreft hier twee dinosaurussen, een pomphuisje en een bouwwerk ten behoeve van een waterval. De eigenaar van het perceel Rielsedijk 1 heeft begin 2007 van de gemeente per brief vernomen dat de genoemde bouwwerken, die zonder vergunning waren geplaatst, moesten worden verwijderd. Daarbij zijn toen dwangsommen opgelegd. Vervolgens is de eigenaar niet tot verwijdering van de bouwwerken overgegaan en zijn ook de dwangsommen verbeurd. De gemeente heeft in de loop van vorig jaar wel aangegeven, dat de verschuldigde bedragen betaald dienden te worden.
Tegen het opleggen van deze dwangsommen heeft de eigenaar bezwaar aangetekend, maar dat heeft niet geleid tot herroeping van het besluit. Daarna is beroep ingesteld bij de rechtbank in Breda. Vorige maand heeft de rechtbank bepaald dat de wettelijke termijn is verstreken en dat de verbeurde bedragen niet meer kunnen worden opgeëist. Het college van Burgemeester en Wethouders zal deze uitspraak van de rechtbank volgen. Door de rechtbank is echter geen inhoudelijke uitspraak gedaan over de juistheid van de aanschrijvingen. De gemeente stelt nog steeds vast dat zonder bouwvergunning is gebouwd en daarom zal een nieuw handhavingtraject, gericht op het dwingend doen verwijderen van de bouwwerken, worden gestart.

JS