a.s. Zondag elektromodelvliegdag

ingevoerd op 30-8-2008

Op zondag 7 september organiseert Elektromodelvliegclub “Nieuwkerk” te Goirle voor de 13e keer haar jaarlijks terugkerende modelvliegevenement “Funrise Cup”. Tijdens het vijf uur durende programma worden toeschouwers getrakteerd op een gevarieerd aanbod aan demonstraties en behendigheidswedstrijden van modelzweefvliegtuigen.
Hoofdevenement van de dag is de strijd om de “Funrise Cup” wisseltrofee, waarin de kundigheid van de piloot centraal staat. Tijdens de wedstrijdonderdelen wordt met drie speciale opdrachten de behendigheid van iedere deelnemer op de proef gesteld.

Tussen de wedstrijden door kunnen de toeschouwers genieten van een variatie aan spectaculaire demonstraties, gegeven door ervaren modelvliegers met zeer uiteenlopende modellen. Te denken valt aan elektrozwevers tot een spanwijdte van 4 meter, zwevers zónder aandrijving die worden gestart met een lier, helikopters en (bij gunstig weer) ultralichte indoormodellen. Verder worden op het vliegveld diverse modellen tentoongesteld, met als paradepaardje een zelfgebouwde zwever met een spanwijdte van 6 meter.

Modelzweefvliegen: nét even anders
Was hij vroeger nog aangewezen op een lier of lang elastiek, tegenwoordig kan de modelzweefvlieger veelal gebruik maken van een hulpmotor. Die brengt de kist in korte tijd omhoog, maar wordt liefst zo snel mogelijk weer uitgezet: daarna begint het échte zweefvliegen. Rekening houdend met wind, wolkenformaties en het gedrag van vogels is het de kunst om thermiek te zoeken. Gebruik makend van natuurlijke elementen probeert de piloot zijn kist zo lang mogelijk in de lucht te houden.
Tevéél thermiek wil overigens ook nog wel eens voorkomen. In een sterke thermiekbel wordt de kist met 10 tot 20 meter per seconde omhoog ‘gezogen’, tot er niet meer dan een stipje van te zien is! Het vereist in zo’n geval de nodige stuurmanskunst om de kist weer heelhuids op lagere hoogte te krijgen. En vervolgens natuurlijk weer op zoek naar een nieuwe stijgwind…

Elektromodelvliegclub “Nieuwkerk”
EMVC “Nieuwkerk” ontstond in 1993 uit een handjevol enthousiaste modelvliegers. De vereniging groeide gestaag en in 2004 moest zelfs tot een ledenstop worden besloten.
Het enthousiasme en de betrokkenheid van de leden zijn kenmerkend voor EMVC Nieuwkerk. Op de vaste wekelijkse vliegdagen is het steevast een drukte van belang en bij evenementen is letterlijk iédereen aktief aanwezig. In 1998 kocht de club een eigen veld. Wat in eerste instantie niet meer dan een stuk weiland was, werd in 2003 grondig gerenoveerd. Het veld werd afgegraven, geëgaliseerd en voorzien van een speciale grasmat. Daarnaast werden voorzieningen aangebracht om tijdens evenementen de veiligheid van de toeschouwers te kunnen waarborgen.
Funrise Cup: ontstaan van een traditie
De allereerste Funrise Cup werd georganiseerd in 1996. Het werd een groot succes. Sindsdien trekt het evenement steeds meer deelnemers uit binnen- en buitenland en het aantal bezoekers word met het jaar groter. Inmiddels staat de Funrise Cup bij EMVC “Nieuwkerk” ieder jaar weer garant voor een dag gezelligheid, sportiviteit en voorál veel kijkplezier voor jong en oud. Voor liefhebbers van de modelvliegsport - en voor wie hier graag eens mee wil kennismaken - een belevenis die je zéker zult willen meemaken.
De vliegmiddag start op zondag 7 september om 12.00 uur en wordt rond 17.00 uur afgesloten met de prijsuitreiking van de wedstrijd.
DE TOEGANG IS GRATIS.

Bij slechte weersomstandigheden wordt het evenement verschoven naar zondag 21 september 2008.
Routebeschrijving naar het veld van EMVC “Nieuwkerk”
Neem vanaf de A58 (Eindhoven-Breda) ter hoogte van Tilburg afrit 11 (Goirle). Neem boven aan de afrit de N283 richting Poppel (B). Na ca. 5,5 km passeer je aan je rechterkant “Eetcafé Den Overkant”. Rijd nog 500 m door en ga dan rechtsaf de onverharde weg in (Nieuwkerksbaantje). Volg vanaf hier de bordjes ‘Funrise Cup’. Er is voldoende parkeergelegenheid tegen de bosrand voor het veld.