“Kijk naar de Ziel van Riel” interessant voor alle betrokkenen

De eerste aanleiding tot de latere werkgroep “Kijk naar de Ziel van Riel”  in april 2020 vindt zich in het feit dat de 17jarige Max van Dijk al eerder een drone film van Riel gepresenteerd heeft. In dit voorjaar nadat  Max samen met Jan Versmissen en Erwin Fonken, namens Basisschool de Vonder  “Riel Above” ,  nu over de straatschilderingen door de basisschooljeugd tevoorschijn tovert, wordt het idee opgepakt om nog een film over Riel te maken. Op dat moment ontstaat een afspraak tussen Max van Dijk, Nico de Beer en Henk van Oirschot om hierover te sparren. De intentie is om meer over Riel in kaart en beeld te brengen. Een drone film is een snelle actie, wellicht passend in deze tijd, maar we willen veel meer over Riel vertellen en verbeelden.

Jan Versmissen van de Facebook pagina Rielse  Dorpsgenoten en berichten pagina wordt bereid gevonden om te steunen in de communicatie naar onze dorpsgenoten. Parallel aan deze contacten is Ton van Gool, archivaris en documentalist van Riel benaderd, om gebruik te mogen maken van zijn archief. Er wordt afgesproken dat zijn archief door onze werkgroep volledig gedigitaliseerd wordt. Het gaat hier om meer dan 6000 foto’s .  Er wordt definitief besloten om op diverse manieren Riel in beeld te gaan brengen. Te weten middels een documentaire, verhalenblog, gedichtenblog en een foto expositie. Maikel Loots zal namens zijn bedrijf PEP, tezamen met Dennis de Bekker technisch ondersteunen bij de realisatie van de documentaire en blogs.

 

De inspiratie die ook ten grondslag ligt aan dit initiatief is de ervaring dat Rielse immigranten zich zeer positief opstellen in de Rielse gemeenschap, wat de inzet bij verenigingen en andere organisaties betreft.  Anderzijds als je achter de geraniums blijft zitten, gebeurt er natuurlijk ook niets in je leven. Maar nogmaals respect voor de niet in Riel geboren en getogen inwoners.

De intentie

De intentie van  “Kijk naar de Ziel van Riel” is om de Rielse bevolking er zo breed mogelijk bij te betrekken en te informeren. Reden dat er al diverse artikelen in het Goirles Belang zijn verschenen. Naast de reeds genoemde Facebook pagina, is er een nieuwe Facebook pagina “Kijk naar de Ziel van Riel”  in wording. Daarnaast zal er ook op enig moment informatie deur aan deur verspreid worden.  

Qua tijdspad zal binnen een paar weken de gedichtenbundel  worden gepubliceerd, “Un gedicht vur nun Rielse Kaai” . Rielenaren zullen hierin beschreven worden, die iets boven het Rielse maaiveld uitsteken of tegenwoordig of in het verleden een bijdrage aan ons dorp geleverd hebben.  Het verhalenblog “Kijk naar de Ziel van Riel” zal naar verwachting nog in 2020 een start up hebben. Het streven is om de documentaire en foto expositie medio 2022 te vertonen bij Gemeenschapshuis de Leybron.  

Momenteel zijn we al aan het filmen, aan het interviewen en druk doende met de verhalen van Riel van het verleden tot nu.  

We blijven u op de hoogte houden van de voortgang van  “Kijk naar de Ziel van Riel”.

Bij vragen of suggesties, kunt u contact opnemen met Henk van Oirschot. 

Fotografie: Jules van Iperen.

Kijk naar de Ziel van Riel Fotografie Jules van Iperen_002 Kijk naar de Ziel van Riel Fotografie Jules van Iperen_002