Maria straalt weer vanuit haar gerenoveerde grot op het Riels Hoefke

Mariabeeld in ere hersteld

De Mariagrot op het Riels Hoefke is een mooie devotie-plek in het prachtig natuurgebied nabij de Regte heide. Talrijke mensen uit de regio hechten er grote waarde aan om in alle rust even op die idyllische locatie tot bezinning te komen of gewoon een kaarsje op te steken bij het 90 jaar oude Mariabeeld. Echter het beeld toonde diepe sporen van verpaupering en miste zelfs door slijtageplekken het linker handje. Net als vorige jaar bij de restauratie van het Kruisbeeld, 500 meter verder op, heeft het Dorpscollectief Riel ook afgelopen zomer succesvol een formule gevonden om nu het geliefde Mariagrotje piekfijn te restaureren. Afgelopen zaterdag was de officiële inzegening gepland, maar ook hier gooide  het coronavirus roet in het eten en moest de plechtigheid uitgesteld worden.

Restauratie

Voorzitter van het Dorpscollectief Riel, Jos Geerards, is zeer verheugd met de perfect verlopen restauratie; Op de eerste plaats kreeg hij de volledige medewerking van de grondeigenaar Just Kalverkamp, die bovendien toezegde ook de groenvoorziening rondom het grotje aan te gaan passen. Ook de toezegging van de Goirlese beeldend kunstenaar José Bloemen, het verpauperd beeld weer als nieuw om te toveren was geweldig goed nieuws! Vervolgens is dit prachtige project geheel door vrijwilligers gerealiseerd.

Geschiedenis

“De Mariagrot stamt uit het begin van de dertiger jaren van de vorige eeuw. De Tilburgse textielbaron Vinks liet het grotje bouwen uit dankbaarheid voor de genezing van een ernstige ziekte. Door onder andere bombardementen in de tweede oorlog en de tand des tijds was de Mariagrot nu ernstig aan de restauratie toe. Gelukkig hebben wij door bemiddeling van het Dorpscollectief Riel een financiële ondersteuning gehad van het Prins Bernhard Cultuurfonds en wat nog belangrijker is; we hebben gezien dat onze vrijwilligers de afgelopen zomer zeer gepassioneerd aan de Mariagrot hebben gewerkt”.

Het eindresultaat is verbluffend

Bijzonder is dat de grot is opgebouwd met historische zwerfkeien uit de directe omgeving. Oud aannemer Christ Krijnen en zijn collega Hans Raasing verdienen daarom veel respect. Met  die keien hebben zij de grot vakkundig en op authentieke wijze hersteld. Ook chapeau voor Theo van de Sande die twee fraaie zitbanken voor de bezoekers van de Mariagrot fabriceerde. Vrijwilliger Peter van Mook zal met zijn team de komende maand beginnen met de aanleg van de groenvoorziening. Boswachter en buurtbewoner Wim de Jong steunt de vrijwilligers met zijn expertise.  Hilda Lemans zorgt met enkele buurtgenoten van ‘t Hoefke voor het onderhoud, zoals dat in het verleden zo voortreffelijk werd gedaan door mevrouw Riet van Gorp - Klijs.

Hopelijk zal de officiële inzegening nu plaatsvinden in de maand mei van het volgend jaar.

 

Tekst en fotografie Nico de Beer

Foto 1  Beeldend kunstenaar José Bloemen

Foto 2  Rielse vrijwilligers van het Dorpscollectief plaatsen Maria weer terug in haar vertrouwde grot.

Foto 3  Zowel de grot als het Mariabeeld zijn piekfijn gerestaureerd

 

Mariagrot (1) Mariagrot (1)
Mariagrot (2) Mariagrot (2)
Mariagrot (3) Mariagrot (3)