EGS opent seizoen digitaal tegen Waalwijk

Digitale teamtreffen uniek

De competitiestart van de KNSB is vanwege de virusperikelen uitgesteld tot 31 oktober.  EGS 1 speelde op 3 oktober een digitale wedstrijd tegen Waalwijk. Deze club komt, evenals EGS, uit in de Vierde Klasse van de KNSB. De beide teams zijn al jaren aan elkaar gewaagd. Schaken wordt al een half jaar digitaal gespeeld maar een wedstrijd tussen twee teams was toch een unicum voor de Goirlenaren.

 

Afscheidswedstrijd Thomas Kools

EGS had Thomas Kools op het eerste bord geposteerd. Het betrof de afscheidswedstrijd voor EGS. Thomas speelt vanaf 31 oktober voor het Eindhovense WLC 1. Tegen Sander van Dijk (ELO-rating 1.900+) wist Thomas met een h-pion en een paard tegen een loper zijn laatste punt voor EGS te scoren.

De Waalwijker Hans Sinnmige verdedigde zich tegen Bram van Huijgevoort met de Hollandse verdediging. Met enkele pionnen achterstand liet hij de winst aan zijn EGS-opponent.

Robin Verhoeven behaalde een solide overwinning ondanks het missen van enkele goede voortzettingen.

Match of the day

De meest spectaculaire partij van de dag werd op het vierde bord gespeeld waar Jasper Kools het met zwart opnam tegen Joost Duquesnoy. In de bijgevoegde stelling heeft wit zojuist de loper op g4 aangevallen. De gemiddelde schaker zal ongetwijfeld de loper willen redden maar Jasper liet zijn spelinzicht blijken door te kiezen voor het creatieve stukoffer Pxd4. Duquesnoq zag het gevaar en besloot het offer te weigeren maar kon zijn koning niet meer in veiligheid brengen. Het offer leverde een stuk op en tevens de winst voor Jasper Kools.  Een mooie zege voor het Beekse talent!

Ruud Licht behaalde de snelste winst. Hij verleidde zijn tegenstander tot een snelschaakstelling: een goed ogende zet leidde uiteindelijk tot verlies.

Roker afgestraft!

Rob Prins, de tegenstander van Cas Overzier, leek zijn partij met een gelijkwaardige stelling zo maar op te geven. Achteraf bleek dat hij tien minuten naar buiten was gegaan om een sigaretje te roken.  De site chess.com geeft enkele waarschuwingen en sluit dan de partij af, omdat een langdurige afwezigheid door het systeem als weglopen van het bord, onsportief gedrag dus, wordt uitgelegd. 

Eddy van Lerberghe, uit België debuteerde voor EGS. Hij kreeg een Caro Kan voorgeschoteld en kwam enkele tempi te kort om de meubels te redden.

ICT-coaching

Het werd 6-1 voor EGS maar beide teams keken terug op een mooie schaakmiddag. Na zes maanden weer een partij van vier uur spelen, gaf veel voldoening. De extra spanning van het digitale schaak speelde ook een rol: een fout op de computer betekende hier ook een fout voor het hele team. Leon van Gelder, speler-captain van Waalwijk gaf na de wedstrijd aan dat hij meer bezig geweest was om zijn team op ICT-gebied te coachen dan zelf aan het spel toe te komen.

Henk Renders

EGS EGS