Tien jaar Le INIT Live

Radio marathon van maar liefst 12 uur!

Al een decennium lang laten ze elke twee weken metal, punk en aanverwante, maar ook afwijkende geluiden door de ether denderen. Relaxed radio maken, niet alledaagse muziek laten horen en nuttige info aan de man brengen met de nodige grappen en grollen. Dat kun je wel toevertrouwen aan Le INIT Live presentatoren Tim en Nick. Tien jaar radio maken…dat vraagt om een nachtelijk feest!

door Laura Remijsen

Al een decennium lang laten ze elke twee weken metal, punk en aanverwante, maar ook afwijkende geluiden door de ether denderen. Relaxed radio maken, niet alledaagse muziek laten horen en nuttige info aan de man brengen met de nodige grappen en grollen. Dat kun je wel toevertrouwen aan Le INIT Live presentatoren Tim en Nick. Tien jaar radio maken…dat vraagt om een nachtelijk feest!

Le INIT Live is om de week (in de oneven weken) op zondag te horen en te zien op de Lokale Omroep Goirle. Tim Betting (30) en Nick van den Ende (30) zijn de verantwoordelijken voor, ik citeer de heren even, ‘een hoop slap gezwets en harde muziek’. Maar zeker is er ook ruimte voor serieuze praat waarbij actualiteiten langskomen. Met elke twee weken een speciaal thema weet Le INIT Live de luisteraar telkens weer te boeien en te verrassen.

Hoe het begon

De wens om radio te maken ontstond op de middelbare school. Tim: “We moesten een profielwerkstuk maken over Che Guevara. Om de presentatie voor te bereiden namen we onszelf op. We waren eigenlijk continue aan het grappen. We vonden dat zo leuk dat we in eerste instantie een podcast opnamen. Na een paar afleveringen op podcast te hebben gezet wilden we meer: een eigen radioprogramma. We hebben toen de LOG aangeschreven. Met positief resultaat. We kregen een training en mochten gelijk beginnen!”

“Het programma drijft altijd om het ’aan elkaar laten horen van andere en bijzondere muziek’ en dit ook aan anderen te kunnen overbrengen”, vertelt Nick. “De luisteraar moet het gevoel hebben dat ze bij ons aan tafel zitten, en mee luisteren naar zo’n gesprek: “Hey ken je dit al? Nee?” Dit maakt het cool en bijzonder.”

Vrijheid om te draaien wat ze zelf wilden stond voorop. Dat was bij de LOG geen punt. “Muziek laten horen die je niet op de reguliere radio hoort, een culturele niche naar voren brengen”, aldus Tim. “We draaien naast metal en punk ook hele andere muziek zoals hiphop en zelfs klassiek. Eigenlijk alles waar iets over te vertellen valt of waar we zin in hebben. Alles behalve top 40 muziek.”

Diverse thema’s

In de loop der jaren kwamen diverse thema’s en gasten voorbij. Hierbij werd een uitstapje buiten de eigen comfortzone nooit geschuwd. Zo was er het thema ‘Kitsch’. Tim: “Ofwel muziek die wat neppig en viezig is, denk aan Italo disco en vaporwave. We hadden twee gasten die daar veel vanaf weten. Dat was een hele leuke uitzending omdat dat totaal buiten onze muziekbeleving viel. Verder hebben we hier vooral lokale bands gehad, zoals doomband GGU:LL en punkband Yesterday’s News. Wij vinden het belangrijk om lokale bands zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen.”

Metal en punk, een uitleg

Tim is, heel kortgezegd, de metal man van het duo, Nick gaat over de punk. Voor de leek een korte toelichting. “Metal is een van de genres die de meeste sub genres heeft”, legt Tim uit. “Er zijn veel varianten. Als je alles over een kam scheert kun je het als volgt omschrijven: Neem de Rolling Stones, zet wat extra verstoring op de gitaren, doe het wat sneller en laat de zanger schreeuwen in plaats van zingen. Het is een bepaalde manier van akkoorden aanslaan en een snellere drum. De ene metal vorm is wat melodieuzer terwijl bij bijvoorbeeld powerviolence vooral de uiting van chaos en agressie voorop staat. Daarnaast wordt in metal ook regelmatig gebruik gemaakt van traditionele instrumenten zoals violen en accordeons.”

Nick is de specialist als het gaat om punkmuziek. Om een verschil te illustreren: de ideologie achter metal is vooral om te laten zien wat je kunt op muzikaal gezien. Punk is het tegenovergestelde. Tim: “Simpelweg gezegd kan iedereen een gitaar pakken en binnen een kwartier een punknummer spelen. Daar zit een hele andere filosofie achter.”

De geschiedenis leert dat punk begon als een soort tegenbeweging. Waar je in de jaren zestig en zeventig hele ingewikkelde muziek hoorde, wilde de punkstroming juist minder moeilijk doen. Dat tegendraadse uitte zich vaak in een levenswijze zoals wonen in kraakpanden, de bekende punk haardracht en politiek gezien zeer links georiënteerd.

Jubileumuitzending

Op zondag 11 oktober begint om 20.00 uur de marathonuitzending. Maar liefst twaalf uur lang radio maken met diverse gasten en thema’s. De eerste vijf uren met nachtelijk bezoek, de laatste zeven uren zijn Tim en Nick met z’n tweeën. Op de planning staat een combinatie van metal en punk, maar ook totaal andere categorieën van muziek.

De eerste twee uur komen parels van Nederlandse bodem aan bod in Nederparels. Nico en Max schuiven aan bij de ‘Survival of the Fuckedest’. Tijdens het nachtelijk uur is er culinaire verwennerij met Jaap Middernacht’s Munchies. Muziek en eten, een verrukkelijke combi!

Ook Nachtdieren, Dromen en Nachtmerries komen voorbij. Het Power Hour houdt de luisteraar wakker waarna weggedoezeld kan worden bij de Mellow Out. Laatste thema is de ochtendshow ‘Mannen in de morgen’ waarna de klok van 8.00 uur het einde verkondigt. “En dan zijn we brak, lacht Tim. Gelukkig hebben we daarna allebei een paar dagen vrij.”

Le INIT Live haalt door op zondag 11 oktober van 20.00 uur tot 8.00 uur. Kijken en luisteren kan via Ziggo kanaal 44 op je televisie, via de radio op 105.6 FM en op internet via Twitch. Check ook facebook.com/LeINITLive met info over het evenement op https://www.facebook.com/events/1247262798978782/

Init Live Init Live