Een handboek over persoonsgebonden budget: het PGB

PGB natuurlijk! Als je zèlf je zorg wilt regelen

Deze maand, 25 jaar nadat het persoonsgebonden budget, PGB in Nederland werd ingevoerd, verschijnt er voor het eerst een boek dat in heldere taal uitlegt wat een PGB is, wanneer je er voor in aanmerking kunt komen, hoe je het kunt aanvragen in verschillende zorgwetten, en waar je op moet letten bij het inkopen van zorg met een PGB.

In 1996 werd het persoonsgebonden budget (PGB) in Nederland mogelijk. Sindsdien is het PGB steeds populairder geworden, zowel bij mensen die zorg nodig hebben als bij ondernemende zorgverleners. Maar ook duiken er regelmatig berichten op over fraude en misbruik, waardoor het PGB bij anderen een negatieve reputatie heeft. Een PGB is een saldo waarmee iemand zelf de zorg kan inkopen en daardoor zelf kan regelen hoe en wanneer de verzorging en begeleiding wordt ingezet.

Veel verschillende regels

De Goirlese mantelzorgmakelaar Freke Schoemaker legt dagelijks uit wat een PGB is en wat er bij komt kijken. Het gaat hierbij over vier verschillende zorgwetten, met elk hun eigen regels en systemen. De vaktermen rollen daarbij over elkaar heen, en er worden heel wat instanties genoemd. Vaak is het zo veel informatie dat het de mensen duizelt. Een handboek waarin alles nog eens rustig na te lezen is bestond tot op heden nog niet. Zij besloot tijdens de Corona Lockdown dit boek daarom zelf te schrijven.

Overzichtelijke indeling en praktische tips

In het boek legt Schoemaker uit waar je je kunt melden als je hulp nodig hebt en wat het verschil is tussen zorg in natura (zin) en een persoonsgebonden budget (PGB). De procedures voor het aanvragen van een zorg-indicatie en van een PGB in vier verschillende zorgwetten worden stap voor stap duidelijk besproken. Tips voor het inkopen van de zorg en het beheren van een PGB, een uitgebreide begrippenlijst en een overzicht van handige en nuttige websites maken van het boek een complete handleiding.

Voor wie is het

Het boek is geschreven voor mensen met een zorgbehoefte, die overwegen om zorg in te kopen met een PGB en hun mantelzorgers. Maar ook hulp- en zorgverleners, mantelzorgondersteuners en medewerkers van allerlei instanties krijgen door dit boek beter inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van het PGB, de te volgen procedures, valkuilen en aandachtspunten.

Vanaf 5 oktober 2020 is het boek voor slechts 27 euro verkrijgbaar via bol.com, managementboek.nl, de lokale boekwinkel en via de website www.PGBnatuurlijk.nl

freke schoemaker freke schoemaker