De Goolse Gids, in twee muisklikken en je bent er …

Ed van den Bosch werkte drie jaar aan een website over zorg, welzijn en sport in Goirle en Riel

Wie de levensloop van Ed van den Bosch (1950) tot zich door laat dringen beseft: dit is een zware jongen, iemand die een maatje te groot is voor Goirle. Toch woont hij al decennialang in Goirle. Hij sloeg als consultant zijn vleugels uit over het hele land. Door projecten uit te voeren op diverse gebieden en voor verschillende opdrachtgevers, zowel commerciële als gemeentelijke. Veel daarvan hadden een looptijd van meerdere jaren. Nu heeft hij tijd gekregen om zich met Goirle te bemoeien, of zoals dat zo mooi heet: zijn steentje bij te dragen. Uit ideële overwegingen: opgedane kennis, kunde, ervaring en deskundigheid teruggeven aan de samenleving. Hij fietste rond in deze prachtige gemeente, vond overal folders van verenigingen, een veelheid aan organisaties, een slecht toegankelijke website van de gemeente Goirle, een door de gemeente uitgegeven digitale gids van volstrekt onvoldoende kwaliteit, zaken die niet op elkaar zijn afgestemd en op meerdere plaatsen door verschillende organisaties of individuen worden uitgevoerd, voorzieningen die niet aansluiten bij de vraag uit de gemeenschap. Hij zegt: “Ik signaleer feiten op grond van mijn ervaring, schrijf ze op in rapportjes en meld deze aan de gemeente; daarbij zeg ik het recht voor zijn raap.” “Als onafhankelijk burgerinitiatief, met geen enkele binding aan organisatie of instelling, kun je dat, goed onderbouwd, eenvoudig en geloofwaardig doen. Als je zoekt naar een overzicht van samenhangende voorzieningen op het gebied van hulp, zorg of sport kun je die niet vinden.” Ed zag dus dat het niet goed was, hier lag een mooie mogelijkheid om een Burgerinitiatief te starten: de Goolse Gids werd geboren. We praten met een man die er uren over kan vertellen, de kraamvader.

 

Door Ben Loonen

Grote zak gegevens

“Als de overheid dingen laat liggen of taken afstoot, heb je als burger de mogelijkheid om via het Kompas Right to Challenge, vastgelegd in de Wmo, zaken onder de aandacht van de gemeentelijke overheid te brengen. De overheid is verplicht om naar je te luisteren en zo nodig vervolgacties te ondersteunen.” Drie jaar is hij bezig geweest met het bouwen van de toepassing, waarbij het verzamelen van gegevens de meeste tijd vroeg - hij noemt al snel Marleen van Esch van Contour/De Twern die hem een flinke duw in de rug gaf en een grote bijdrage heeft geleverd aan het verzamelen van gegevens. 1800 uren stak hij in het ontwikkelen van zijn site die “alles” moet bevatten op het gebied van zorg, welzijn en sport. “Zie het als een grote zak gegevens.” Nu het nagenoeg klaar is claimt Ed dat hij 99,5% van de gegevens heeft verzameld, het streven is 100%. Daaronder zitten maar liefst 871 unieke organisaties in Goirle en Riel. Deze gegevens moeten juist, volledig en actueel blijven. Daarom wordt gebruik gemaakt van websites, die door de verenigingen en instanties zelf worden onderhouden en die de relevante gegevens bevatten. Het aantal vermeldingen is nu uitgebreid tot (up to date) 1150, omdat óók organisaties worden vermeld die regionaal of landelijk opereren en een bijdrage leveren aan zorg en welzijn.

Thema’s en categorieën

Via een lijst thema’s en trefwoorden kun je in twee muisklikken op de plaats zijn waar je de relevante gegevens kunt vinden. Als vervolgens een website wordt aangeklikt, kom je altijd binnen op de plek waar de gegevens staan waarnaar wordt verwezen. Zo wordt het verdwalen op en binnen websites voorkomen. De Goolse Gids functioneert dan ook als een toegangspoort. Hij benadrukt dat van meet af aan zijn idee was: het moet simpel en sober zijn, ook mensen die niet zo handig zijn met de computer moeten er hun weg in vinden, geen rotzooi op die weg waarover je kunt struikelen, geen inloggen en uitloggen, geen gebruikersnaam of wachtwoord. Ed nog eens over de site van de gemeente Goirle: “Het is schrikken in de positieve zin van het woord hoeveel gegevens de gemeente aanbiedt, dat is prima, maar de site is zoals zovele niet toegankelijk en schrikt potentiële gebruikers af en dat is heel jammer.”

Wie de website bezoek krijgt meteen een lijst voor ogen met een aantal thema’s. Ik neem als proef op de som het thema “actief zijn” want het wordt tijd dat ik wat actiever word. Klik op het vakje en dan opent zich een tweede lijst met “categorieën binnen het thema actief zijn”. Dit zijn: actief met een beperking, cursussen, levensbeschouwing, uitstapje, actief met dementie, elkaar ontmoeten, uit met autisme, vrijwilligerswerk. Onder die categorieën de aansporing: start direct met zoeken. Weer neem ik een proef op de som en ik start met zoeken door de knop levensbeschouwing in te drukken. Vervolgens kom je terecht bij het brede veld aan kerken en levensbeschouwelijke organisaties en initiatieven. Zo zie je daar staan: Burgerinitiatief Torengroep Goirle: elke eerste zondag van de maand is iedereen welkom voor kaarten of spelletjes van 13.30 - 16.30 uur in de Kerkstraat 3 in Goirle. Korte informatie met de knop “lees meer”. Ik ben onder de indruk, dit ziet er prachtig uit!

Speerpunten

Op een aantal gebieden wil Ed van den Bosch een stapje verder gaan dan enkel raadplegen. Adviseren komt dan om de hoek kijken: door de gegevens met elkaar te combineren en vervolgens aan te bieden kan ook hulp worden geboden. Zoals een antwoord op de vraag “Ik wil graag sporten maar heb geen geld” of “ik wil graag sporten maar wil eerst proeflessen of trainingen bijwonen”. Ook nieuwe toepassingsgebieden gaan opgenomen worden zoals ondersteuning bij de jeugdzorg, armoedebeleid, corona gerelateerde ontwikkelingen en elektronische gezondheidszorg. Dit gebied is enorm in ontwikkeling. Bijna dagelijks verschijnen er nieuwe toepassingen en doen zich ontwikkelingen voor in de gezondheidszorg in de brede zin des woords, (artsen, fysiotherapeuten, sportscholen). Er vindt afstemming plaats met diverse organisaties; ledenvereniging Thebe Extra is daarvan een voorbeeld.

Wie is Ed van den Bosch?

Uren praten over Goolse Gids, maar op een gegeven moment wil een mens toch ook weten wie Ed van den Bosch is. Welnu, hij is geboren in Nijkerk in 1950. In Harderwijk deed hij HBS-B. Vervolgens ging hij studeren aan de Technische Hogeschool Twente. “Ken je het terrein van de campus van de Universiteit in Enschede, met zijn prachtige en diverse architectuur en zijn vele kunst? Het is de mooiste van heel Nederland.” Hij studeerde af als biomedisch ingenieur, een klassieke opleiding Elektrotechniek met een aantal medische vakken daar aan toegevoegd. Het vakgebied maakt een enorme ontwikkeling door en heeft volgens Ed de toekomst. “Neem de ontwikkeling van microchips die in de bloedbaan komen en ziektes opsporen, biopten nemen, analyseren en de resultaten versturen, organen herstellen: een razend interessante ontwikkeling.” Na zijn militaire dienst kwam hij naar Midden-Brabant, ging werken in de vakgroep Fysiologische psychologie aan de KUB, ging eerst in Alphen wonen en in 1983 in Goirle. Daarna werd hij o.a. ingehuurd door “een grote bank” die grote verandering moest doormaken inzake automatisering in de periode dat de lokale banken nog een grote invloed hadden; de structuur is nu veranderd van plaatselijk naar landelijk. Daarna werd hij jaren achtereen ingehuurd door samenwerkende gemeenten rondom Heerlen, Zwolle en Heerenveen die worstelden met het probleem van het (gescheiden) ophalen van afval en het betalen van afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal keren dat een minicontainer met afval wordt aangeboden. Hier vliegt de term diftar me om de oren: het gedifferentieerde tarief waar Goirle nog niet aan wilde. Hij geeft me een inkijkje in de technologie van de container en de ophaalwagen, een verbazend fijn systeem waterdicht gekoppeld aan de WOZ-registratie. Goed, zo’n man is Ed van den Bosch, u krijgt een idee.

Analoog ontmoet digitaal

Wie het nog niet voor zich ziet of wie nog een duwtje nodig heeft kan op donderdag van 10.00 uur tot 12.00 uur terecht in de Goirlese bieb waar Ed van de Bosch of iemand anders van de Goolse Gids aanwezig is om op een groot scherm het voor te doen. De Goolse Gids staat daar niet alleen. Ook rond E-Health, Taalhuis, E-Books, cursussen en meer zijn echte mensen aanwezig die je gidsen: analoog ontmoet digitaal.

ed van den bosch ed van den bosch
ed van den bosch2 ed van den bosch2