Strand Oostplas afgesloten vanaf 1 augustus 2020

Extra maatregelen om leefbaarheid te vergroten

Vanaf 1 augustus wordt het strand bij de Oostplas afgesloten. Het strand en het achterliggende grasveld worden in gebruik genomen door er koeien op te zetten. Ook is het verboden om het gebied tussen 22.00 en 06.00 uur te betreden. Langs de Hoge Wal, tussen de lage wal en de Walhoeve komt een stopverbod. Dit geldt ook voor de berm. Het college neemt deze maatregelen omdat de Oostplas bedoeld is voor kleinschalige recreatie en om de overlast in het gebied te verminderen. Eerdere maatregelen hadden onvoldoende effect. Ook kon de veiligheid en hygiëne niet meer gewaarborgd worden bij deze grootschalige vorm van recreatie.  

Locoburgemeester Marijo Immink: “Het werd steeds drukker op het strand bij de Oostplas. Deze enorme aantrekkingskracht hebben we onderschat. Het gebruik loopt uit de hand en past niet meer bij wat wij als college voor ogen hebben voor de Oostplas, namelijk kleinschalige recreatie. Daarnaast kwamen de laatste tijd steeds meer klachten binnen. Reden voor ons om dit een halt toe te roepen. We begrijpen dat dit voor gebruikers een teleurstelling is, zeker met de steeds langere en hetere zomers en zeker in deze tijd.”
Kleinschalige recreatie
Met name op warme dagen wordt intensief gebruik gemaakt van het strand en wordt veel gezwommen. Dit past niet meer binnen het huidige bestemmingsplan, namelijk kleinschalige recreatie. Daarnaast zijn we als gemeente verantwoordelijk voor de hygiëne en veiligheid. Die kunnen we alleen nog waarborgen als we investeren in extra maatregelen. Deze gaan we niet nemen omdat het gebruik van de Oostplas een omvang aanneemt die niet meer past bij kleinschalige recreatie.

Overlast
Het toegenomen gebruik brengt ook andere problemen met zich mee. Tijdens een inloopavond voor omwonenden werden zorgen geuit over de overlast rondom de Oostplas. De laatste tijd kwamen ook meer klachten binnen. Een aantal maatregelen is getroffen om hieraan tegemoet te komen. Maar de recente warme dagen laten zien dat deze niet voldoende zijn.

Maatregelen
Om te ontmoedigen sluiten we het strand af met hekken en zetten we er koeien op. We plaatsen borden die aangeven dat het verboden is langs het water te liggen. Om de leefbaarheid van het gebied te vergroten nemen we nog meer maatregelen. Zo mag niemand zich meer tussen 22.00 uur en 06.00 uur ophouden in het gebied. Hiermee riskeert men een boete. Langs de Hoge Wal, tussen de Lage Wal en de Walhoeve komt een stopverbod. Dit verbod geldt ook voor de berm.

Toekomst
Het gebied rond de Oostplas wordt de komende jaren ontwikkeld. Recreatie bij de Oostplas sluiten we in de toekomst niet uit. Daarvoor gaan we op zoek naar de (on)mogelijkheden en een juiste invulling. Voor de lange termijn houden we alle opties open. Als we dan wel intensieve recreatie toestaan, moet het goed geregeld zijn.