Lintjesregen 2020 in Goirle

Lintjesregen ziet er dit jaar door de coronacrisis anders uit.

Op vrijdag 24 april 2020 reikte burgemeester Mark van Stappershoef virtueel lintjes uit. Vanuit zijn kamer in het gemeentehuis belde hij de gedecoreerden (met beeld) om hen de verrassende mededeling te doen en uiteraard te feliciteren met hun benoeming.

Dit jaar worden 8 inwoners benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Later in het jaar zal de burgemeester de gedecoreerden toespreken en worden ook de versierselen opgespeld. De datum is nu nog niet bekend, maar wordt later landelijk bepaald door de Kanselarij der Nederlandse Orden.

 

Acht gedecoreerden

Mevrouw Mien Glaser – Van der Spek (Goirle) is bijna 30 jaar actief binnen de Goirlese gemeenschap. In 1990 werd zij lid van het RK Sint Caeciliakoor van de Sint Jan kerk in Goirle, waar zij twee jaar later werd gekozen als bestuurslid en voorzitter werd. Vanaf dat moment is zij op meerdere terreinen actief voor de parochie. Ze leidt het kerkkoor, het rouw- en trouwkoor en de paramentengroep. De paramentengroep inventariseert en verzorgt alle aanwezige paramenten, het altaarlinnen en andere objecten. Ook is mevrouw Glaser lid van de torengroep, die maandelijks de gang van zaken in de parochie bespreekt. Ze wordt omschreven als ’de moederfiguur van de parochie en het parochiecentrum’. Na het overlijden van haar man heeft mevrouw Glaser het initiatief genomen om te komen tot eetprojecten voor alleenstaande (en soms eenzame) mensen. Het eetproject Samen smaakt ’t beter is het eerste initiatief. Een keer in de 14 dagen komen gasten bijeen in Mainframe. Aan een tweede initiatief werkt zij - ondanks haar hoge leeftijd en haar verslechterde gezondheid - nog altijd.

 

De heer Joop Spermon (Goirle) is ruim 40 jaar als vrijwilliger actief voor de lokale samenleving. In 1978 begon hij als vrijwilliger bij de Lokale Omroep Goirle, eerst als technicus en later als bestuurslid techniek. Van 1999 tot 2004 was hij voorzitter van de vereniging.

In 1980 nam de heer Spermon bij de Vereniging van Postzegelverzamelaars Tilburg (VPT) een bestuurlijke functie aan als vicevoorzitter en sinds 1986 als voorzitter. Hij houdt zich daarnaast onder andere bezig met de organisatie van tentoonstellingen en het bijhouden van de website.

De laatste tien jaar is de heer Spermon vooral actief voor de Stichting Leergeld Goirle en Riel. De stichting zet zich in voor kinderen in gezinnen die rond moeten komen van een laag inkomen. Als coördinator stuurt de heer Spermon zeven intermediairs aan en is samen met hen verantwoordelijk voor de afhandeling van alle administratieve processen vanaf aanmelding tot en met financiële afwikkeling. Hij vervult de spilfunctie tussen het bestuur en de intermediairs. Daarnaast is de heer Spermon voorzitter van het intermediairoverleg, onderhoudt hij contacten o.a. met de gemeente, sportclubs, muziekschool en scholen en neemt hij deel aan bestuursvergaderingen.

 

Mevrouw Margo Crombach – Van der Werf (Goirle) zet zich al meer dan 25 jaar in voor het basisonderwijs in de gemeente Goirle. Zij maakte 16 jaar deel uit van het bestuur van de Stichting Katholiek Basisonderwijs Goirle en is ook nu nog bestuurslid van de Stichting ter Ondersteuning van het Katholiek Basisonderwijs Goirle. Ook was zij van 2009 tot 2016 extern vertrouwenspersoon voor de vijf katholieke basisscholen in Goirle. Zij investeerde bijzonder veel tijd, kennis, deskundigheid en creativiteit in het Goirlese basisonderwijs.

In de jaren 80 vervulde mevrouw Crombach enkele bestuursfuncties bij de peuterspeelzaal en de bibliotheek. In 2007 werd mevrouw Crombach bestuurslid van de Stichting Wereldwinkel Goirle. Zij was coördinator van de vrijwilligers van de lokale Wereldwinkel, die in 2018 ophield te bestaan.  

Al vele jaren zet mevrouw Crombach zich in en collecteert ze voor goede doelen, zoals het Longfonds, Amnesty International Goirle, de Hartstichting en de Nierstichting. Ook was mevrouw Crombach gedurende tien jaar mantelzorger voor een vriendin.

 

Mevrouw Riet Vromans – Van Gestel (Riel) is al 40 jaar actief lid van de EHBO-vereniging, eerst in Alphen, daarna in Riel. Ze was een aantal jaren bestuurslid in Alphen. Jaarlijks is zij een vaste kracht van de EHBO-post bij lokale evenementen, zoals de avondvierdaagse en bij EHBO-wedstrijden.

Bij de parochies van Alphen en Riel is mevrouw Vromans lid van het kerkbestuur geweest. Dit deed zij als secretaris gedurende 9 jaar in Alphen en daarna als penningmeester gedurende 9 jaar in Riel.

Sinds 1998 is mevrouw Vromans lid van het gemengd koor in Riel en van het Riels Dames Koor (RIDAKO). Voor beide koren is zij als secretaris lid van het bestuur. De laatste 15 jaar verzorgt mevrouw Vromans ook de bloemen in de kerk van Riel.

 

De heer Henk Aerts (Riel) is al 40 jaar actief voor de Rielse dorpsgemeenschap. Sinds 1981 is hij actief lid van de EHBO-vereniging Riel, waar hij gedurende 15 jaar ook een functie in het bestuur vervulde. Na zijn terugtreden als voorzitter is hij nu nog actief als verbandmeester en coördinator hulpverlening bij evenementen en zet hij zich in voor de jeugd-opleiding EHBO op de basisschool. Behalve voor de EHBO is de heer Aerts sinds 2009 ook actief voor de Stichting Culturele Accommodaties Riel, waaronder het lokale ontmoetingscentrum Leybron valt. Hier richt de heer Aerts zich voornamelijk op onderhoud en bouwzaken en op het aansturen van vaste medewerkers en vrijwilligers. Tenslotte is de heer Aerts ook 40 jaar actief als klusjesman voor de lokale parochie, hij vernieuwde onder andere oude kerkbanken, de vloer in de kerk en maakte een nieuw altaar.

 

De heer André Müller (Goirle) is meer dan 30 jaar actief voor de lokale samenleving. Sinds 1998 is hij actief lid van de EHBO-vereniging, als onder andere instructeur, lotus-slachtoffer en bestuurslid. Sinds 2015 vervult de heer Müller ook de functie van secretaris. Hij houdt onder andere de ledenadministratie bij, woont bondsvergaderingen bij en is inzetbaar bij activiteiten in het dorp. Ook verzorgt hij EHBO-lessen voor kinderen in groep 8 van de basisschool.

Sinds 1998 is hij secretaris van het Gemengd koor Goirle en onder andere actief in de muziekcommissie en de jubileumcommissie. Al meer dan 30 jaar is de heer Müller betrokken bij het jongerenkoor GoTiKo (Goirles Tiener Koor). Hij was een van de oprichters, was zanger en is nu dirigent.

28 Jaar geleden zette de heer Müller de Sportclub ‘de doorzetters’ op, waar hij nog steeds de administratie voert, de nieuwsbrief verzorgt en afspraken maakt met beheerders van sporthallen. Daarnaast zet de heer Müller zich sinds 2012 in als klusjesman bij basisschool Wandelbos in Tilburg.

 

De heer Jan van den Brekel (Goirle) is al 30 jaar mantelzorger voor zijn zoon – die lijdt aan de spierziekte Duchenne. Naast de 24 uur per dag zorg voor zijn zoon, zet de heer Van den Brekel zich sinds 2002 bij verschillende verenigingen in als vrijwilliger.

Zo is hij als vrijwilliger actief bij rolstoelhockeyclub Colours Hockeyteam Tilburg. Sinds 2009 is hij er ook voorzitter. Hij helpt onder andere zijn zoon maar ook andere spelers om hen naar de training en toernooien te brengen en verzorgt lunches bij toernooien.

In 2006 is de heer Van den Brekel lid geworden van de SP. Hij is afdelingsvoorzitter en organiseert en helpt mee bij acties van de SP in Goirle. Zijn zoon is fractievoorzitter en de heer Van den Brekel staat hem daar met raad en daad bij. Ook begeleidde hij diverse SP bestuurs- en fractieleden en coachte hij andere leden van de partij.

De heer Van den Brekel is daarnaast sinds 2015 kok bij Potpourri, een eetgroep voor alleenstaande senioren in Goirle en sinds 2017 kok bij ‘t Braoipanneke, een eetgroep voor alleenstaande senioren in Riel. Sinds 2016 zet de heer Van den Brekel zich in als taalcoach bij ContourdeTwern. Hier helpt hij statushouders bij het leren van de Nederlandse taal.

 

De heer Hein Nijhuis (Goirle) zet zich ruim 30 jaar in voor de lokale samenleving in Goirle. Van 1989 tot 2013 was hij actief lid van de Mixed Hockey Club Goirle, onder meer als coach, bestuurslid, wedstrijdcommissaris en bondsscheidsrechter.

In 1994 was hij medeoprichter van de Stichting Gezondheid en Welzijn Goirle. De stichting heeft als doel om de gezondheid en het welzijn van de Goirlese bevolking te bevorderen. De stichting behandelt aanvragen om financiële ondersteuning voor activiteiten op het gebied van gezondheid en welzijn gericht op kwetsbare groepen. Tot 2005 was hij secretaris en gedurende 8 jaar voorzitter. Vanaf 2010 zet de heer Nijhuis zich in voor de Golfclub Midden-Brabant. Tot 2018 was hij referee, bestuurslid, en voorzitter van de wedstrijdcommissie. De laatste jaren houdt hij zich bezig met het organiseren van wedstrijden, administratie en klussen.

Ook toen de heer Nijhuis werkzaam was als directiesecretaris bij thuiszorgorganisatie ZuidZorg heeft hij zich vele jaren geheel vrijwillig en belangeloos ingezet bij onder andere grote fusietrajecten.

 

De heer Andre Muller De heer Andre Muller
De heer Hein Nijhuis De heer Hein Nijhuis
De heer Henk Aerts De heer Henk Aerts
De heer Jan van den Brekel De heer Jan van den Brekel
De heer Joop Spermon De heer Joop Spermon
Mevrouw Crombach Van der Werf Mevrouw Crombach Van der Werf
Mevrouw Glaser Van der Spek Mevrouw Glaser Van der Spek
Mw Vromans van Gestel Mw Vromans van Gestel