Iris Le Rütte maakt beeld Ireen Wüst

Het beeld ter ere van Ireen Wüst wordt gemaakt door Iris Le Rütte. Haar idee werd door de commissie kunst en cultuur, samen met Ireen Wüst, unaniem gekozen uit drie voorstellen.

Iris had alle aspecten uit de aangegeven opdrachtomschrijving in haar schetsontwerp opgenomen. Begrippen als volharding, dynamiek, beweging, snelheid en vrouwelijkheid komen in het kunstwerk samen. Inmiddels is Iris Le Rütte begonnen aan het beeld.

Waarom krijgt Ireen Wüst een beeld?

Begin 2018 won Ireen Wüst haar 5e Olympische gouden medaille.  Vlak hierna genoten duizenden mensen van haar huldiging in haar geboorteplaats Goirle. Burgemeester Mark van Stappershoef maakte toen bekend dat de grootste Nederlandse olympiër ooit een beeld krijgt. “Ireen Wüst is geboren en getogen in Goirle. En zij is de jongste én meest succesvolste Nederlandse olympiër ooit. En daar zijn wij natuurlijk ontzettend trots op” aldus wethouder Johan Swaans.

Wie is Iris Le Rütte?

Iris Le Rütte (Eindhoven, 1960) is een Nederlandse beeldhouwer, tekenaar en dichter. Ze studeerde onder meer aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Naast kleine sculpturen voerde Le Rütte monumentaal werk uit dat zich op talrijke plaatsen in de openbare ruimte bevindt. Haar beelden worden als poëtisch ervaren, krachtig en tegelijk kwetsbaar en drukken veelal een zoektocht naar evenwicht uit. 

Haar sculpturen bevinden zich in bedrijfscollecties zoals van Akzo Nobel en in musea zoals Beelden aan Zee in Scheveningen. Ze ontwierp culturele prijzen, waaronder de Blijvend Applaus Prijs voor podiumartiesten en de Heldringprijs van NRC Handelsblad. Eén van haar bekendste grote werken is Fata Morgana, bestaande uit drie bronzen dromedarissen langs de spoorbaan bij de Wibautstraat in Amsterdam. Iris Le Rütte werd genomineerd voor de Elisabeth van Thuringenprijs voor haar ontwerp van 78 stalen beelden op het dak van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG.

Het ontwerp

Hoe het eruit gaat zien, laten we nog even aan de verbeelding over. Wat we wel kunnen zeggen is dat het herkenbaar zal zijn, ook voor kinderen. Het werk van Iris Le Rütte is namelijk altijd wél figuratief, maar niet realistisch - het is een interpretatie van de werkelijkheid. Verder zal het beeld in detail iets sprookjesachtigs en heel persoonlijks krijgen.

De onthulling van het beeld
De verwachting is dat het beeld in mei 2020 klaar is. Hierna volgt de feestelijke onthulling in het bijzijn van Ireen Wüst en haar familie. Wanneer, waar en hoe wordt later bekend gemaakt.