15 december nieuwe dienstregeling voor busvervoer Oost- en West-Brabant en stadsdiensten Breda, ’s-Hertogenbosch en Tilburg

Met ingang van zondag 15 december is er een nieuwe dienstregeling voor het busvervoer in West- en Oost-Brabant. Meer informatie en alle wijzigingen zijn voor reizigers gemakkelijk terug te vinden in de reisplanners en via arriva.nl/dienstregeling en via bravo.info. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.

 Algemeen

In de hele regio wijzigen de vertrek- en aankomsttijden. Ook zijn er routewijzigingen, aangepaste rijtijden en worden er meer aansluitingen gerealiseerd. In de spitsuren komen er ritten bij en met name in de daluren vervallen er enkele ritten.

Pilotproject gedeelde mobiliteit Bergen op Zoom

In Bergen op Zoom start het pilotproject gedeelde mobiliteit, een gezamenlijk initiatief van provincie Noord-Brabant en Arriva voor de toekomst van het openbaar vervoer in Brabant.

Dit project omvat onder andere een nieuw toekomstbestendig lijnennet en de invoering van de flexibele vervoersservice Bravoflex. Ook komt er een nieuwe scholierenlijn en wordt in het voorjaar van 2020 Bravofiets, een fietsdeelsysteem, geïntroduceerd. Alle veranderingen zijn te vinden op bravo.info/bergenopzoom.

Bravodirect netwerk

Het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) in Brabant met snelle, frequente en comfortabele buslijnen (300-lijnen) heet Bravodirect. Arriva ziet dat het aantal reizigers op de Bravodirect-lijnen blijft groeien en speelt daar op in met de volgende uitbreidingen:

• Er komt een nieuwe spitslijn (lijn 324) tussen de wijk Vrachelen in Oosterhout en Breda. Deze lijn gaat op werkdagen tijdens de spits elk half uur rijden.

• Lijn 312 Roosendaal – Etten-Leur – Breda rijdt een snellere route langs St. Willebrord en Sprundel die 5 minuten reistijd winst biedt. 

• In de ochtendspits rijdt lijn 327 drie extra ritten van Dongen naar Tilburg. In combinatie met lijn 328 rijdt in het drukste uur in de ochtendspits elke 7,5 minuut een bus van Dongen naar Tilburg.

• De frequentie in de ochtend- en middagspits op het traject Uden – Veghel – Sint Oedenrode - Eindhoven v.v. (lijn 305) gaat omhoog. Hierdoor rijden de bussen tijdens de spits iedere 7,5 minuut in de drukste richting.

Sneller naar Etten-Leur en Breda (lijn 312) en invoering elektrische dorpsbus

Op de verbinding Roosendaal – Etten-Leur – Breda (Bravodirect lijn 312) gaan de bussen een nieuwe route rijden met 5 minuten minder reistijd. Deze lijn rijdt overdag een halfuurdienst en in de avonduren en in het weekend een uurdienst. De nieuwe strakkere route kent enkele nieuwe haltes met goede voorzieningen en enkele vervallen haltes. Vanwege het wegvallen van bushaltes in Sprundel en Sint Willebrord introduceren Provincie Noord-Brabant, Arriva en de Werkgroep Dorpsbus (bestaande uit leden uit Sprundel, Sint Willebrord en de gemeente) een alternatief in de vorm van een elektrische dorpsbus. Inwoners worden vanaf 15 december op werkdagen van deur tot deur vervoerd door de elektrische dorpsbus. Vooraf reserveren is hiervoor noodzakelijk. Reizen is mogelijk binnen de gemeentegrenzen voor €2,50 per rit. Voor € 5,00 per rit rijdt de bus verder, tot onder andere de steden Bergen op Zoom en Breda. Betalen in de bus is mogelijk met de pinpas.

Nieuwe spitslijn ’s-Hertogenbosch

Er komt een nieuwe spitslijn (lijn 10) Maaspoort – Centraal Station. Deze lijn geeft het noordoostelijk gedeelte van de wijk Maaspoort een snelle en directe verbinding met het Centraal Station. Daar zijn prima overstapmogelijkheden op de trein richting o.a. Utrecht en Eindhoven. Hierdoor ontstaan aantrekkelijke alternatieve reismogelijkheden met het openbaar vervoer voor automobilisten die momenteel veel hinder ondervinden van files in deze regio (A2).  

Regio Oss

In de regio Oss vervalt lijn 161 Nuland – Geffen – Oss. Lijn 90 vangt dit op. De route van lijn 90 wordt om die reden aangepast. Lijn 90 rijdt vanaf Heesch door naar Oss, zodat inwoners van Nuland en Geffen met lijn 90 naar Oss kunnen. Het huidige trajectdeel Heesch – Schaijk – Reek – Grave van lijn 90 vervalt. Lijn 690 neemt dit over. Deze lijn rijdt tijdens de spitsuren tussen ‘s-Hertogenbosch en Grave via de huidige route van lijn 90. De spitslijn 690 zorgt er ook voor dat in de spitsuren meer bussen rijden tussen Heesch en ’s-Hertogenbosch. Lijn 96 wordt ook aangepast, deze gaat vanaf Oss via Schaijk (ongewijzigd) door naar Grave. Tijdens de spits rijdt lijn 96 twee keer per uur, in de daluren één keer per uur. Reizigers die vanuit Grave, Reek en Schaijk naar ’s-Hertogenbosch willen, kunnen naast spitslijn 690 ook gebruik maken van lijn 96 en in Oss overstappen op de trein.

Breda

Op lijnen 1 en 8 komen er in de spitsuren, speciaal voor scholieren en studenten, extra ritten bij.   Lijn 5 vervalt tussen Princenhage en het Centrum, lijnen 4 en 115 zijn het alternatief. Lijn 115 gaat in de ochtendspits vanaf Zundert 8 x per uur rijden en op zaterdagmiddag en in de vakantieperioden elk half uur.

Roosendaal

In de wijk Kalsdonk vervallen lijnen 12 en 2. Reizigers kunnen gebruik maken van de halte Prof. Aalbersestraat.

Introductie Bravofiets

In het voorjaar van 2020 wordt Bravofiets in Bergen op Zoom, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch geïntroduceerd. Het betreft drie losse netwerken van 100 deelfietsen per gemeente. De deelfietsen zijn handig voor bezoekers maar ook inwoners en forenzen kunnen straks tegen een vergoeding gebruikmaken van deze aanvullende mobiliteitsvorm.

Reizigerscampagne

Vanaf maandag 18 november is de campagne gestart om reizigers te informeren over de nieuwe dienstregeling. Dit gebeurt onder de vlag van Bravo. Bravo is de naam voor het openbaar vervoer in Brabant en staat voor Brabant vervoert ons. De campagne bestaat onder andere uit busreclame, een online campagne, huis-aan-huisfolders en promotieteams.

Vraaggericht openbaar vervoer

Openbaar vervoer in Brabant heeft de visie: Vraaggericht, Verbindend en Verantwoord. Speerpunt is dat er slim wordt ingespeeld op de vraag van de reizigers. Dat wil zeggen dat de bussen daar ingezet worden waar de vraag hoog is. En waar de vraag laag is rijden minder bussen.

De dienstregeling is in samenwerking met de provincie Noord-Brabant tot stand gekomen.

Het ROB (Reizigers Overleg Brabant) heeft advies over de dienstregeling uitgebracht. Ook gemeenten hebben hun inbreng gehad.

Meer informatie

Op www.arriva.nl/dienstregeling kunnen reizigers meer informatie vinden over de vertrektijden en de nieuwe reismogelijkheden.