Gemeenteraad Goirle verbetert eigen werkwijzen

ingevoerd op 20-06-2019

De gemeenteraad van Goirle heeft op 18 juni unaniem besloten haar eigen werkwijze te vernieuwen. De raad wil zo efficiënter kunnen werken, de samenleving meer bij besluiten betrekken en zelf meer tijd kunnen besteden buiten het gemeentehuis in plaats van in het gemeentehuis.
Inwoners intensiever betrekken
Al langere tijd is de Goirlese politiek bezig met het project Gôolse democratie. Daarbinnen worden allerlei initiatieven genomen om de lokale politiek dichter bij de inwoners te brengen. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen begin 2018 heeft de raad o.a. zijn werkwijze aangepast. Er kwam zo meer ruimte om in gesprek te gaan met inwoners en andere belanghebbenden. De raad kwam tot nu toe elke twee weken bij elkaar.
Eind 2018 heeft de gemeenteraad deze nieuwe werkwijze geëvalueerd en nu heeft de raad besloten de werkwijze verder te verbeteren. De gemeenteraad wil nog beter weten wat er speelt in de samenleving en inwoners nog intensiever betrekken bij besluiten. Door de vergaderwijze aan te passen, verwachten de raadsleden minder druk te zijn met vergaderen en hiervoor meer tijd te krijgen.
De raad nodigt dus iedereen die dat wil uit, om mee te doen met de gemeenteraad! Zo kunnen alle meningen, belangen en informatie bij de gemeente in beeld zijn voordat de politiek haar standpunt over een onderwerp bepaalt.
Nieuwe groepen
Ook intern voert de gemeenteraad een aantal wijzigingen door. De regiegroep uit de gemeenteraad die verantwoordelijk is voor organisatorische zaken, zoals de opstelling van vergaderagenda’s, wordt kleiner. Dit om de efficiëntie te vergroten.
Verder wordt er een werkgroep bestuurlijke vernieuwing ingesteld, die zich gaat bezighouden met de verdere verbetering van de ’Gôolse democratie’, waaronder de eigen werkwijze van de gemeenteraad, bijvoorbeeld door experimenten. Dit wordt een brede groep waarin naast alle gemeenteraadsfracties, ook de griffier, het college en de gemeentesecretaris vertegenwoordigd zijn. De burgemeester is hiervan de voorzitter.
In een reactie op het voorstel gaf raadslid Liselotte Franssen, plaatsvervangend voorzitter van de raad aan dat het ’lastig is tot een 100% gedragen voorstel te komen, maar dat dit een heel afgewogen voorstel is, waar alle fracties inspraak op hebben gehad’. De gemeenteraad heeft unaniem met het voorstel voor doorontwikkeling ingestemd.
Deze aanpassingen gaan na de zomer in.
_

Gemeentehuis1 Gemeentehuis1