Wijziging in de afvalinzameling in Goirle

ingevoerd op 18-06-2019

Volgende stap uitvoering grondstoffenbeleidsplan
Duocontainers en wijziging inzamelfrequentie  

 

De afvalinzameling in Goirle en Riel verandert vanaf 1 oktober 2019. Alle huishoudens in Goirle en Riel krijgen een duocontainer voor papier en PMD. Het restafval wordt één keer in de vier weken opgehaald. Deze wijzigingen zijn een uitwerking van het vastgestelde grondstoffenbeleidsplan. Deze en volgende week ontvangen alle inwoners van Goirle en Riel een brief in de bus met informatie over de nieuwe afvalinzameling.

 

Steeds meer afval kan opnieuw als grondstof gebruikt worden als het gescheiden wordt ingezameld. Daarom is afval scheiden belangrijk. We stimuleren het scheiden van afval door de inzameling ervan makkelijker en laagdrempeliger te maken. Zo willen we de hoeveelheid restafval verminderen. Dit draagt allemaal bij aan een duurzame samenleving, aldus verantwoordelijk wethouder Bert Schellekens.

 

Drie containers

In totaal krijgt een huishouden drie containers: een duocontainer voor papier en zogenoemd PMD (plastic verpakkingen, metaalverpakkingen en drankenkartons), één voor restafval en één voor GFT-afval. De nieuwe duocontainers worden in de week van 2 september 2019 huis-aan-huis bezorgd. Bewoners hebben nu een container voor restafval, een aparte voor PMD en één voor groente-, fruit- en tuinafval. Papier wordt nu nog los aan de straat gezet.

 

Inzamelfrequentie

Het restafval wordt één keer in de vier weken opgehaald. De groene container voor groente-, fruit- en tuinafval blijft in gebruik en wordt nog steeds één keer  in de twee weken geleegd. De nieuwe duocontainer wordt ook ééns in de twee weken opgehaald. Door deze wijziging kan het zijn dat ophaaldagen veranderen.

 

Achtergrond

Deze wijziging van inzamelen komt voort uit het vastgestelde grondstoffenbeleidsplan waarin de ambitie staat om de hoeveelheid restafval terug te dringen tot maximaal 60 kilogram per inwoner in 2021. In 2017werden alle 240 liter restafvalcontainers vervangen door kleinere (140 liter). Tegelijkertijd werd een proef gehouden in twee wijken met verschillende inzamelsystemen. De resultaten van deze proef leidden tot deze nieuwe manier van inzamelen.

 

Gemeente Goirle Gemeente Goirle