Koninklijke onderscheiding Willem van Erven

ingevoerd op 11-01-2019

Op donderdag 10 januari 2019 heeft burgemeester Mark van Stappershoef een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Willem van Erven. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Van Erven (65, Goirle) zet zich sinds 1989 onafgebroken en op vrijwillige basis in voor verschillende organisaties.  Als organisator, verbinder, betrokken inwoner en vrijwilliger betekent hij veel voor de gemeente Goirle.

Vanaf 1995 tot 2006 was hij voorzitter van Mainframe Jongerencentrum Goirle, voorheen Stichting Den Beuk. De heer Van Erven toonde zich een bestuurder die graag persoonlijk contact had met de doelgroep jongeren. Zijn persoonlijke overtuiging is dat de ontwikkeling van alle jongeren positief beïnvloed wordt door het bieden van kansen en mogelijkheden om mee te doen, mee te denken en mee te praten. Een grote kracht was ook steeds zijn verbindend vermogen.

Voor Stichting Jeugdvakantiewerk Goirle (JVW) was de heer Van Erven 11 jaar voorzitter en vrijwilliger. De stichting verzorgt een vakantieweek voor leerlingen van de basisscholen. De heer Van Erven zorgde voor een vernieuwing in de organisatie. Hierdoor maakte het JVW een groei door die tot op de dag van vandaag voortduurt. Onder leiding van de heer Van Erven is het JVW uitgegroeid tot een begrip dat binnen en buiten Goirle bekend staat.

Bijna 10 jaar is de heer Van Erven voorzitter van Stichting Goirle-Krasnogorsk. Tot2011 had de gemeente Goirle een vriendschapsband met Krasnogorsk in Rusland.

Hij organiseerde jaarlijks een uitwisselingsprogramma. Daarnaast organiseert hij informatieve activiteiten voor belangstellenden. Doel is het vergroten en verbeteren van de verstandhouding tussen de verschillende culturen.

Voor de Contactraad Cultuur Goirle zette de heer Van Erven de Week van de Amateurkunst op. Tijdens deze week wordt bekendheid gegeven aan amateurkunstenaars uit Goirle in alle takken van ’sport’. Hij benaderde verenigingen, bracht hen bij elkaar, regelde locaties en financiën en maakte een programma voor een hele week.

Bij de Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning is de heer Van Erven sinds 2007 penningmeester. Naast het beheren van de financiën, organiseert hij (mede) concerten waar landelijk bekende artiesten acte de préséance geven.

De heer Van Erven staat het Gilde St. Mauritius vanaf 2000 met raad en daad bij, met een blik op de toekomst die past bij de oude tradities.

In 2006 stond de heer Van Erven aan de basis bij de oprichting van Pro Actief Goirle. Met zijn inzet, positieve en constructieve ideeën toonde hij zijn grote betrokkenheid bij de Goirlese gemeenschap.

Sinds 2017 is de heer Van Erven voorzitter van het Oranjecomité. Het oude bestuur nam dat jaar afscheid en een nieuw bestuur, bestaande uit vier personen trad aan. Door te praten met bestaande werkgroepen en een aantal nieuwe organisaties te benaderen is een aantal nieuwe activiteiten in gang gezet.

Vanwege zijn gezondheid heeft de heer Van Erven zijn vrijwilligersactiviteiten onlangs moeten beëindigen.

Foto de heer Willem van Erven Foto de heer Willem van Erven