Toine van Beckhoven wereldkampioen op de horden

ingevoerd op 11-09-2018

Eerste op de 400 meter horden bij WK-debuut

Van 4 tot en met 16 september vinden in Malaga (Spanje) de wereldkampioenschappen atletiek voor masters (atleten van 35 jaar en ouder) plaats. Attila atleet Toine van Beckhoven uit Goirle maakte er zijn debuut en kwam er met de gouden medaille vandaan.

“Een ontzettend mooie ervaring! Een internationaal toernooi met allemaal gelijkgestemde atleten en atletes van 35 jaar tot zelfs over de 100 jaar en met in totaal meer dan 8000 deelnemers”, aldus Van Beckhoven. Het was voor hem de eerste keer dat hij aan zo’n toernooi deelnam. “Het is er eerder niet van gekomen en ik had ook eerder niet het gevoel dat ik echt kans maakte. Ik wil er niet heen om in series of halve finales te worden uitgeschakeld, al kan ik me nu veel beter voorstellen dat heel veel atleten al ontzettend kunnen genieten van de deelname aan zo’n evenement en daar is ook niks mis mee. Maar ik ben er te competitief voor.”

Toen Toine (48) vorig jaar een zeventien jaar oud Nederlands record uit de boeken liep op zijn favoriete onderdeel de 400 meter horden met 56.21 seconden welde de motivatie om dit jaar naar Malaga te gaan echt op. Die tijd was in zijn leeftijdscategorie mannen 45-49 vorig jaar ook de tweede tijd in de wereld en de vijfde tijd in Europa allertijden. Dus er lagen echt kansen op een medaille. In de afgelopen winter raakte hij echter langdurig geblesseerd aan zijn rug, maar kwam in de zomer alsnog tot drie Nederlandse titels en een beste tijd van 56.93 op de 400 meter horden.  Daarmee voerde hij in 2018 de wereldranglijst aan. Voldoende goede vooruitzichten voor het toernooi in Spanje. “Twee weken na de Nederlandse kampioenschappen verrekte ik mijn kuit tijdens een hele simpele training. Dat is het gevaar op onze leeftijd: blessures liggen veel meer op de loer dan in je jongere jaren”. Dat betekende vlak voor de vakantie heel aangepast trainen en pas tijdens de vakantie kon de rem er weer af. Tot het drie weken geleden in de lies schoot bij een ongelukkige hordenpassage. “Dan ga je heel erg twijfelen over je deelname en kansen, want de voorbereiding was op zijn zachtst gezegd rommelig”. Maar al die extra rust heeft ook voordelen. Twee fysiotherapiebezoekjes en trainingstests gaven uiteindelijk voldoende vertrouwen om af te reizen.

In Malaga moesten in iets meer dan anderhalve dag tijd drie 400 meter horden races worden afgelegd vanwege het aantal deelnemers: series, halve finales en finale. De serie voelde ijzersterk en met een enorme voorsprong kon Toine het tweede deel van de race sterk inhouden om energie te sparen. De halve finale voelde volledig anders: door niet uitkomen op de eerste horde, het corrigeren daarvan en de tegenwind werd die halve finale een zware opgave. Toine wist toch als eerste de finish te passeren maar deze race had veel kruim gekost. “De masseurs die voor het Nederlands team waren meegereisd hebben die middag ontzettend goed werk verricht. De benen zaten vol afvalstoffen die ze er vakkundig uit hebben gekregen.”

In de finale klopte het allemaal, alhoewel ook daar de eerste horde niet goed ging: “Nu had het minder effect op mijn verdere lopen en alhoewel de sterke Jamaicaan Winston Chambers me in de binnenbaan al voorbij liep net na die eerste horde bleef ik verder gelijk oplopen met hem, zelfs in de tweede bocht. Dat betekent dat je eigenlijk sneller aan het lopen bent. De 400 meter horden wordt pas gewonnen in het tweede deel dus ik bleef rustig en heb met ingaan van de laatste honderd meter alles eruit gegooid. Ik won vervolgens met meer dan een seconde voorsprong in een prachtige 57.02 seconden.” Een onverwachte tijd na drie slopende races. Het was in Malaga erg warm wat alles zwaar maakt. Chambers werd nog net tweede en de Zweed Mats Holmberg completeerde het podium.

beck1 beck1
beck2 beck2
beck3 beck3