Brabanders Frank, Dave en Dick zwemmen naar Texel

ingevoerd op 16-07-2018

Een monsterzwemtocht van Den Helder naar Texel. Vier kilometer woeste zee dwars door het Marsdiep, altijd harde wind en een (irreële) angst voor haaien en Portugese oorlogsschepen. Brabanders Dave van Emmerik (38) uit Goirle en Frank Henselmans (30) uit Valkenswaard gaan letterlijk hun borst nat maken voor Spieren voor Spieren.

“Je gaat wát doen?!”, vertelt Frank lachend. “Dat is de eerste reactie die ik meestal krijg. Als je een marathon gaat lopen of de Alpe d’Huez wilt beklimmen kunnen mensen zich daar best wel een voorstelling van maken. Zwemmen is voor velen echter moeilijker te bevatten.Als men dan ook nog hoort dat het in zee is, komen de fantasieën over witte haaien en metershoge golven snel bovendrijven. Dat is natuurlijk prachtig.”.

Zelf is hij niet zo angstig aangelegd. “Vanzelfsprekend, ik bedacht me ook dat als er een schaduw ter grootte van een vrachtwagen onder je door zwemt, het toch wel even slikken zal zijn. Uiteraard extra gevoed door de 50.000 kilo wegende potvis die laatst in de problemen kwam bij Den Helder of de 18 meter lange vinvis vorig jaar bij Texel. Maar de kans dat je een mensverslindend dier tegen komt is nagenoeg nihil. Wat dat betreft maak ik me meer zorgen om tegen een grote kwal te zwemmen – dat zal niet fijn zijn.”

De tocht van Den Helder naar Texel is zeker niet voor iedereen geschikt. Dave: “Een paar jaar geleden kon ik, ondanks een goede conditie, amper honderd meter borstcrawl zwemmen. Inmiddels heb ik vele trainingsuren achter de rug en voel ik mij een stuk zekerder in het water. Toch zie ik enorm tegen de tocht op. Midden op zee zie je letterlijk niets om je heen. Niet eens een vuurtoren.  Je gevoel voor richting, tijd en afstand zijn weg. Mijn angst is om dan in paniek te raken, je bent immers niet zomaar aan wal.”

Voor de veiligheid van de zwemmers varen er veel ondersteunende vrijwilligers mee, in kano’s en RIBS. Ook ben je verplicht met een zwemboei te zwemmen, zodat iedereen je goed kan zien en je, mocht je onverhoopt in de problemen komen, niet kunt zinken. Desalniettemin kunnen de omstandigheden bij Den Helder sterk variëren en het zal het aan de zwemmer zijn om daar mee om te gaan. Frank: “Gelukkig krijgen we ook uitstekende coaching van een ervaren zwemmer – en mede Brabander – Dick Kuijsters (Rijen). Hij heeft de overtocht al meerdere malen gedaan en zwemt ook dit jaar weer mee. Dick is een waar voorbeeld voor me: voor hem is het een way of life geworden om zijn sportieve uitdagingen te koppelen aan goede doelen; zo gaat hij dit jaar samen met Maarten van der Weijden de elfstedentocht zwemmen, waar ik diep respect voor heb.”

Dave en Frank zijn collega’s van elkaar en besloten samen geheel belangeloos geld in te zamelen voor de stichting. Ook zij hebben een sportieve uitdaging gekoppeld aan een groter doel dan henzelf. “Aan het begin van het jaar hebben we kennis mogen maken met ambassadeurs Guus en Olivia, twee jonge kinderen met een spierziekte. Dat drukt je met de neus op de feiten. Dave: “Je beseft dat wij, maar zeker ook mijn kinderen, bevoorrecht zijn met alle bewegingsvrijheid. Voor 20.000 kinderen in Nederland is dit verre van zelfsprekend.”

Lezers kunnen sponsoren via de www.denheldertexel.nl/dave of /frank, waarbij elke euro naar het goede doel gaat.

WP_20160703_12_15_19_Pro WP_20160703_12_15_19_Pro